Το βυνοποιείο της Θράκης με τις εκλεκτές βύνες της.

Πάνε περίπου 5 χρόνια που η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης με το δικό της βυνοποιείο εφοδιάζει πρωτίστως τον εαυτό της αλλά και πολλές μικροζυθοποιίες της χώρας μας. Οι κυριότεροι λόγοι που την οδήγησαν σε αυτό το εγχείρημα ήταν το υψηλό κόστος μεταφορικών, οι σταθερές καιρικές συνθήκες στην περιοχή δραστηριοποίησης αλλά και η εξασφάλιση της πρώτης ύλης ποιοτικά και ποσοτικά. Τα οφέλη αντίστοιχα πολλά με μερικά απο αυτά την απευθείας συνεργασία και σχέση εμπιστοσύνης ζυθοποιού-παραγωγού, εξασφάλιση και πιστοποίηση πρώτης ύλης, παραγωγικότερη και πιο ανταγωνιστική γεωργία και αναβάθμιση του ρόλου του παραγωγού.

Κριθάρι από 30.000 στρέμματα παραλαμβάνει στις εγκαταστάσεις της από περίπου 500 παραγωγούς της Αν.Μακεδονίας και Θράκης, με τους οποίους έχει συνάψει συμβόλαια με συμβολαιακή γεωργία. Το κριθάρι μεταφέρεται απευθείας στον ποιοτικό έλεγχο καταλληλότητας, όπου ελέγχεται η υγρασία (<13%), τα ποσοστά πρωτεΐνης (< 11%) και τα ποιοτικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και στην συνέχεια το φορτίο ζυγίζεται και ξεφορτώνει. Το κριθάρι αποθηκεύεται στα σιλό, συνολικής χωρητικότητας 13 τόνων, όπου το κριθάρι πρέπει να παραμείνει τουλάχιστον 3 μήνες ώστε να ξεπεραστεί η φάση του λήθαργου (το κριθάρι δεν φυτρώνει κατευθείαν, η φύση το προστατεύει από την πρόωρη βλάστηση). Μετά είναι κατάλληλο για βυνοποίηση. Υπό καλές συνθήκες αποθήκευσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μετά από δυο έτη.

Εφόσον παραληφθεί η παραγωγή κάθε χρονιάς, ξεκινάει στο σύγχρονο βυνοποιείο η παραγωγή της βύνης, της βασικής πρώτης ύλης της μπύρας. Αυτό γίνεται σε τρία στάδια, «απλά και φυσικά, μιμούμαστε τη φύση», είπε χαρακτηριστικά ο γεωπόνος και εξήγησε τι εννοεί. «Κάνουμε το κριθάρι να βλαστήσει. Μόλις θα βλαστήσει θα τοποθετηθεί σε μία μεγάλη δεξαμενή. Κάθεται 48 ώρες μέσα σε νερό. Εφόσον παρέλθει αυτό το στάδιο μεταφέρεται το κριθάρι, που έχει ενεργοποιηθεί για να βλαστήσει, σε διαδρόμους, όπου με ελεγχόμενο αερισμό και υγρασία βλαστάνει. Όλα τα σπόρια βλαστάνουν και βγάζουν μία φύτρα. Από τη στιγμή που θα βγει η φύτρα, το κριθάρι που έχει βλαστήσει μεταφέρεται σε έναν κυλινδρικό φούρνο, όπου ξεκινάει η διαδικασία της ξήρανσης. Αυτή σταματάει όταν θα έχει ένα ποσοστό υγρασίας 4,5%. Στο τέλος αφαιρείται η αποξηραμένη φύτρα και εμείς παίρνουμε τη βύνη». Όλοι οι έλεγχοι γίνονται σε εργαστήριο που ανήκει στην ζυθοποιία. Εκεί γίνεται και η μικροβυνοποίηση ώστε να προσδιοριστεί η βέλτιστη συνταγή βυνοποίησης η οποία και προσαρμόζεται για κάθε σοδειά. Για τις ανάγκες της πιστοποίησης μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης Agro 2.1/Agro2.2 που εφαρμόζετε, στέλνονται επιπλέον δείγματα και σε εξωτερικά, διαπιστευμένα εργαστήρια.



Εκτός των κλασσικών βυνών που παράγει το βυνοποιείο υπάρχει πλέον και η Thracian Dark με 20 EBC χρώμα, και μια βιολογική βύνη στο μέλλον. Η τεχνογνωσία όσο αναφορά καβουρδισμένες βύνες υπάρχει, λείπουν όμως ακόμα οι ποσότητες ώστε να είναι βιώσιμο το εγχείρημα. Για τον λόγο αυτό μια συνεργασία με την BEST MALZ μπορεί να προσφέρει την ολοκληρωμένη γκάμα βυνών στα Μικροζυθοποιεία.


Το βυνοποιείο μπορεί να παράγει τύπους βύνης για μπύρες ξανθές, κόκκινες, weiss και οποιαδήποτε άλλη μπύρα κυκλοφορεί στην αγορά. Από το χρώμα της βύνης εξαρτάται και το χρώμα της μπύρας. Η βύνη που θα παραχθεί, θα αποθηκευτεί, σε στεγνό μέρος με υγρασία <5% και θερμοκρασίες <30’C όπου ο χρόνος ζωής είναι τουλάχιστον 2 έτη. Θα προμηθεύσει καταρχήν το ζυθοποιείο της Βεργίνας στη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής και πλέον πολλά ελληνικά μικροζυθοποιεία όλης της χώρας. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε. δεν εισάγει πλέον βύνη, αλλά παράγει μόνη της παραλαμβάνοντας κριθάρια από περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης μέσω συμβολαιακής γεωργίας με τους παραγωγούς όπως αναφέραμε στην αρχή.
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!