Αφήνοντας πίσω το πρώτο άρθρο που έγινε στο beeroskopio για την ιστορία της μπύρας στην Ελλάδα θα συνεχίσουμε απο εκεί που μείναμε με την νεότερη ιστορία που αφορά τον ζύθο στην χώρα μας. Η αναζήτηση μας ξεκινάει περίπου στην δεκαετία του 60' όπου η μπύρα Φιξ κυριαρχούσε. Με το ολοκαίνουριο ζυθοποιείο στη Λεωφ. Συγγρού, ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο, τόσο σε μηχανήματα όσο και σε design κέρδιζε τα βλέμματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κάτω όροφο, που καλυπτόταν περιμετρικά με τζάμι, ώστε ο κόσμος περνώντας απ’ έξω να μπορεί να δει τον τρόπο παρασκευής της μπύρας! Εκείνη την εποχή, το 1963ιδρύεται και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία από μια ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών και αποτελεί μέλος του Ομίλου Heineken N.V. Το 1965 η κυκλοφορία της Amstel στην ελληνική αγορά είναι γεγονός. Ήταν η μπύρα που θα αποτυπωνόταν τόσο βαθιά στις συνήθειες των Ελλήνων όσο καμία άλλη! Αργότερα και πιο συγκεκριμένα το 1968 έρχεται η ίδρυση της Henninger Hellas S.A. από την Γερμανική Ζυθοποιία Henninger Brau και το 1976 ξεκινάει η παραγωγή της Pilsner Kaiser στην βιομηχανική περιοχή της Σίνδου έξω απο την συμπρωτεύουσα. Εκτός της Kaiser παρασκεύαζε και την Germania Lager που ίσως θυμούνται οι παλιότεροι απο την διαφήμιση με τον Θανάση Βέγγο. Ένα χρόνο πριν, το 1975, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία εγκαινιάζει το νέο της ζυθοποιείο στην ίδια πόλη. Την επόμενη χρονιά άλλη μια μπύρα ορόσημο ζυθοποιείται απο την ίδια ζυθοποιία. Αυτή δεν ήταν άλλη απο την πασίγνωστη Heineken.


Τα χρόνια πέρασαν και το 1982 η εμπλοκή του ονόματος Φιξ με τις πολιτικές αντιπαραθέσεις της εποχής και ο έντονος ανταγωνισμός από τις νέες μπύρες που κυκλοφορούσαν στην αγορά, οδηγούν στο οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου και κατ’ επέκταση την διακοπή παραγωγής της ιστορικότερης ελληνικής μπύρας. Το 1985 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία λειτουργεί το νέο της εργοστάσιο στην πόλη της Πάτρας στις ήδη υπάρχον εγκαταστάσεις της Löwenbräu απορροφώντας τους 250 εργαζόμενους της. Το 1988 ιδρύεται η ΕΖΑ (Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης) ως θυγατρική της Löwenbräu όπου τον επόμενο χρόνο εγκαθίσταται στην Αταλάντη και μετά απο ανασυγκρότηση παίρνει το όνομα που γνωρίζουμε σήμερα. (Το έτος 1998 η οικογένεια Συριανού, εξαγοράζει τις μετοχές που ανήκαν στην γερμανική θυγατρική εταιρεία υπό μορφή management buy out με αποτέλεσμα πέντε χρόνια αργότερα να περάσει σε 100% ελληνικό ιδιοκτησιακό καθεστώς). Το 1989 η BSN (Γαλλική Πολυεθνική Εταιρεία, παραγωγός της μπύρας Kronenbourg) προχωρά σε εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της Henninger Hellas κάτι που δεν θα σταματούσε εκεί...

Το 1992 η Μπουτάρης Α.Ε. εξαγοράζει την πλειοψηφία των μετοχών της Henninger Hellas S.A. και προχωράει στην παραγωγή της Mythos Beer που άλλαξε την ιστορία της μπύρας στην Ελλάδα. Το 1995 η εταιρεία Δ. Κουρτάκης Α.Ε. εξαγοράζει από την Εθνική Τράπεζα τα εμπορικά σήματα της μπύρας ΦΙΞ, την οποία παρήγαγε φασόν και κυκλοφόρησε στην αγορά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Το 1997 γίνεται το λανσάρισμα της μπύρας Mythos, της πρώτης αυθεντικά ελληνικής μπύρας, σε μια στάσιμη, κατεστημένη αγορά. Ο Mythos αποκτά αμέσως φανατικούς θαυμαστές και γρήγορα γίνεται η σε προτίμηση μάρκα μπύρας στην ελληνική αγορά. Ένα χρόνο πριν ακόμα μια ελληνική μπύρα βρισκόταν στα εμπορικά ράφια, η Pils Hellas απο την ΕΖΑ. Το έτος 1997 έχουμε την πρώτη Ελληνική μικροζυθοποιϊα που ιδρύθηκε στην Αθήνα από τον Παύλο Εμμανουηλίδη και δεν είναι άλλη απο την Μικροζυθοποιία Craft. Δεν μπορούμε βέβαια να αμελήσουμε και το ξεκίνημα της Ζυθοποιίας Μακεδονίας-Θράκης το 1998 στην Κομοτηνή με την μπύρα Βεργίνα να κυκλοφορεί το επόμενο χρόνο (1999).  Κλείνοντας την δεκαετία του 90' ολοκληρώνεται η εξαγορά της Henninger Hellas S.A και μετονομάζεται επίσημα ως Mythos Brewery. Επίσης η Αθηναϊκή ζυθοποιία κάνει την επανεµφάνιση της ΑΛΦΑ, που πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1961 και σηµειώνει ανάλογη επιτυχία, χάρη στην παραδοσιακή της συνταγή αλλά και τις οµοιότητες της νέας φιάλης µε το πρώτο ιστορικό µπουκάλι. Τέλος άλλη μια επαρχιακή μικροζυθοποιία έρχεται απο το Άργος, αυτή της ΖΕΟΣ, δημιούργημα ενός ομογενή και 2 ξένων ζυθοποιών. 

Η δεκαετία του 2000 ξεκινάει με μια έκπληξη απο το Ρέθυμνο και την πρώτη βιολογική μπύρα στην Ελλάδα τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Εναντίον της, έχει την ελληνική γραφειοκρατία που της απαγόρευσε να ονομάζεται «Ρεθυμνιακή μπύρα» γιατί «δεν υπάρχει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο» έτσι, η (Γερμανική) οικογένεια Brink, ιδιοκτήτρια της «Ρεθυμνιακής Ζυθοποιίας», αποφάσισε να λύσει το θέμα βάζοντας το όνομα της επάνω στην ετικέτα της μπύρας. Το 2002 η Scottish & Newcastle αποκτά το 47% απο το μερίδιο της Μύθος Ζυθοποιία Α.Ε ενώ το 2004 αυξάνει το ποσοστό συμμετοχής της σε 68%. Το 2006 αποκτά το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Μύθος Ζυθοποιία Α.Ε. ενώ το 2007 η εν λόγο ζυθοποιία ταράζει και πάλι τα νερά, με το λανσάρισμα της μπύρας Mythos Red. Την ίδια χρονιά ιδρύεται και η Κρητική Ζυθοποιία στο Ζουνάκι Χανίων με τις βαρελίσιες (αποκλειστικά) χάρμα μπύρες της. Η υπόθεση Mythos κλείνει το 2008 όταν η Carlsberg, η δεύτερη μεγαλύτερη ζυθοποιία στην Ευρώπη, αποκτά το 100% της ζυθοποιίας. Πιο πριν, το 2005, ιδρύθηκε στον Πειραιά η «Πειραϊκή Μικροζυθοποιία» σαν ΕΠΕ. Προηγουμένως μια Ροδίτικη εταιρεία μπαίνει στο ''χορό'' η «Ε. Παπαδημητρίου ΑΕ» που παρασκεύαζε την μπύρα Magnus για τις ανάγκες του νησιού και όχι μόνο αλλά και και μια ακόμα νησιώτικη την Κερκυραϊκή να ξεπηδάει το 2007 σε ένα μικρο χωριό της Κέρκυρας τον Αρίλλα. Κάπου εκεί ενδιάμεσα, στο 2005, είχαμε την εμφάνιση απο τις Ελληνικές Μικροζυθοποιίες Α.Ε., με την μπύρα Genesis και την Ροδίτικη ΒΑΠ (απο το 2006), που το 2009 με την απορρόφηση της «παλαιάς» Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Α.Ε., πρώην συμφερόντων του κ. Β. Κουρτάκη απο το 2000, πήρε το όνομα της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Α.Ε. κάτοχος των σημάτων της παλαιότερης, καθώς και της πιο ιστορικής μπύρας στην Ελλάδα, της FIX Hellas. Οι εγκαταστάσεις της εν λόγο ζυθοποιίας έμελλε να είναι στην περιοχή της Ριτσώνας στην Εύβοια. Την ίδια χρονιά ήταν και η Κούγιος ΒΑΠ που απέκτησε στην περιοχή Τσαΐρι της Ρόδου το δικό της ζυθοποιείο και δημιουργήθηκε και η Μεσσηνιακή μικροζυθοποιία με την μπύρα Νέδα. Τέλος και η μικροζυθοποιία Septem στο Αυλωνάρι Ευβοίας ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα που την εξέλιξαν σε μια απο τις μεγαλύτερες δυνάμεις ζύθου στην Ελλάδα. Το 2010 ήταν η χρονιά που η ιστορική μπύρα ΦΙΞ ήταν ξανά στα ποτήρια των Ελλήνων καταναλωτών.

Λίγο πολύ η συνέχεια είναι γνωστή στους περισσότερους με μικροζυθοποιίες να ξεπετάγονται απο όλη την Ελλάδα σαν μανιτάρια. Πιστεύω να μετέδωσα στους πιο άπειρους και μικρότερους πληροφορίες που ίσως αγνοούσαν αλλά και στους μεγαλύτερους να αναζωπύρωσα αναμνήσεις απο τα νεανικά τους χρόνια όπου ανακάλυπταν τον ζύθο όπως αυτός πρωταγωνιστούσε στην χώρα μας. Ελπίζω να μην ξέχασα κάτι!
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!