Με αφορμή την νέα gypsy κυκλοφορία του Δ. Τσίρου με το Hoppy Caravan ανταλλάξαμε λίγα λόγια στο πρόσφατο σεμινάριο του ΣΕΖΕ. Πίνοντας (όχι την δικιά του δυστηχώς) καλή μπύρα σε ευχάριστο κλίμα η συζήτηση περιείχε σαφώς ως επίκεντρο την νέα του δουλειά αλλά και πολλά μυστικά γύρο απο το εγχείρημα ''gypsy/nomad brewing''.
1. Γεια σου Δημήτρη. Μόλις κυκλοφόρησες την 2η σου δουλειά. Πες μας λίγα λόγια.
Ήθελα μια συνταγή, τελείως διαφορετική από τη πρώτη προσπάθεια (η οποία έτσι και αλλιώς και αυτή πήγε πολύ καλά), αλλά χωρίς την ένταση της καραμέλας και της βύνης στο στόμα. Η Squeeze είναι μια IPA σχεδιασμένη με το σκεπτικό του να πίνετε εύκολα, να έχει ισορροπημένη πίκρα, χωρίς μεγάλο σώμα, ελαφριά σε αλκοόλ, αλλά με έντονα αρώματα. Νομίζω ότι σε όλα τα παραπάνω πιάσαμε το στόχο και βγήκε μια πολύ ευχάριστη μπύρα που αν και είναι στα 42 IBU δεν της φαίνεται καθόλου. Η πρώτη είχε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση ακόμα και στη μαγιά. Είχε χρησιμοποιηθεί μια κλασική Αγγλικού στυλ και αρκετά φρουτώδης μαγιά που ανέβασε σώμα, ενώ τώρα μια κλασική μαγιά ουδέτερη που αναδεικνύει βύνες και λυκίσκους.
2. Που άντλησες την έμπνευση για το squeeze? Επίσης πες μας λίγο και πως προέκυψε το Hoppy Caravan?
Σαν όνομα, βγήκε πολύ εύκολα, μιας και έχει άμεση σχέση με την έννοια του στυψίματος! Η λέξη Squeeze, σε κατευθύνει άμεσα και ξεκάθαρα με μια hoppy συνταγή. Η Squeeze, έχει μια αναλογία 6,5 gr. ανα λίτρο σε dry hopping, άρα... Το Hoppy Caravan (το καραβάνι των λυκίσκων), περιέχει δύο βασικότατες έννοιες που έχουν να κάνουν με την λογική μου. Πρώτα πρώτα το"Hoppy" κάνει ξεκάθαρο ότι εδώ ότι και να κάνουμε θα είναι αρωματικό, έντονο, όχι όμως ακραίο, (μιας και οι πολύ juice μπύρες μου κάνουν περισσότερο φρουτοχυμό και λιγότερο IPA). Άρα δίνω μεγάλη βάση στη αναλογία, τη ποιότητα και την επιλογή του λυκίσκου. Το Caravan κάνει και αυτό ξεκάθαρο την έννοια της ελευθερίας και της αυτοδιαχείρισης. Είμαι ένας "gypsy" brewer, που κινείτε ανεξάρτητος όπου πιστεύει ότι μπορεί να φτιάξει καλύτερα τη συνταγή του. Ιστορικά οι λέξεις Gypsy & Caravan (καραβάνι) είναι σχεδόν ταυτόσημες και δίνουν της έννοια της ελευθερίας.
3. Είσαι ένας gypsy brewer. Η κατεύθυνση αυτή έχει να κάνει με ανάγκη (βιοποριστική) ή ιδέα για σένα;
Το Gypsy δεν έχει να κάνει με βιοπορισμό ή όχι. Έχει να κάνει με την δημιουργικότητα και την ελευθερία να σχεδιάζεις μόνος σου τις δικές σου συνταγές και να τις μοιράζεσαι με μία κοινότητα που μεγαλώνει δυναμικά, διευρύνετε ηλικιακά σε όλο και μεγαλύτερη βάση και ξέρει να διακρίνει και να διαλέγει γευστικές και ποιοτικές μπύρες, πέρα από ετικέτες!
4. Κινήσε σε hoppy συνταγές επειδή πρέπει να υποστηρίξεις τον τίτλο σου και θα έχουν απήχηση ή σε ''φοβίζουν'' άλλα στυλ;
Δεν με φοβίζουν άλλα στυλ. Απλά οι hoppy μπύρες είναι αυτές που μου αρέσουν περισσότερο. Για παράδειγμα οι "μαύρες" δεν με τρελαίνουν. Οι Porter είναι το ταβάνι μου. Τι να κάνουμε υπάρχουν και ιδιαιτερότητες...
5. Είσαι απο τους παλιοτερους οικοζυθοποιούς της χώρας. Αρχικά πες μου πως βλέπεις την όποια εγχώρια τάση στην σπιτική μπύρα και το έντονο ''ξεπήδημα'' των nomads?
Τα πράγματα πάνε πολύ καλά και θα πάνε και ακόμα καλύτερα στο μέλλον. Υπάρχουν αρκετά καταστήματα που μπορείς εύκολα να προμηθευτείς πρώτες ύλες (από Ελλάδα & εξωτερικό) και παράλληλα να σε βοηθήσουν άνθρωποι που ξέρουν και έχουν εμπειρία για τα πρώτα σου βήματα. Φυσικά σημαντικότατο ρόλο παίζει ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδος, μέσα στον οποίο μπορείς να μάθεις τα πάντα γύρω από τη παραγωγή σπιτικής μπύρας και να φτιάχνεις μόνος σου όποιο στυλ θέλεις ή σου αρέσει. Άρα και η διάθεση υπάρχει και παρόν υπάρχει και μέλλον υπάρχει.
6. Υπάρχει ελπίδα για την μπύρα στην Ελλάδα?
Η κοινότητα βοηθιέται και με την ύπαρξη πολύ καλών ζυθοποιείων σε όλο το κόσμο. Εξαιρετικά ζυθοποιία, που με τις συνταγές τους, απογειώνουν τις γεύσεις και τα αρώματα σε μια μπύρα. Παράλληλα, νέα εξειδικευμένα μαγαζιά μπύρας προσφέρουν μια τεράστια ποικιλία από ετικέτες και ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει καταπληκτικές μπύρες, μπύρες που πριν από 10 χρόνια ούτε υπήρχαν αλλά και ούτε να τις γευτεί μπορούσε.
7. Η μπύρα σου πλέον υπάρχει σε μαγαζια απο ότι γνωρίζω. Ποιές είναι οι αντιδράσεις μέχρι τώρα για το νεο σου εγχείρημα;
Η Squeeze, πάει πολύ καλά, τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά και μόνο καλά λόγια έχουμε ακούσει. Αρέσει στο κόσμο. Έχει μπει σε αρκετά μαγαζιά εδώ στην Αθήνα, αλλά σύντομα θα έχει παρουσία και σε μαγαζιά της Θεσσαλονίκης. Μην ξεχνάς ότι δεν βγαίνει σε μπουκάλι, άρα μόνο σε βαρέλι και φυσικά κουμπώνετε σε μαγαζιά που μπορούν ή έχουν την δυνατότητα να βάζουν δικές τους μπύρες.
8. Κλείνοντας πες μου πως ήταν οι συνεργασιες σου με το ζυθοποιειο της Χαρμα και ποια ειναι τα άμμεσα σχεδιά σου;
Η συνεργασία με τον Γιάννη Λιονάκη και την Κρητική Ζυθοποιία είναι εξαιρετική. Ο Γιάννης είναι ένας ιδιαίτερα θετικός άνθρωπος, που αγαπάει αυτό που κάνει. Σου βγάζει ηρεμία και σε αφήνει ελεύθερο να φτιάξεις αυτό που έχεις σχεδιάσει στο μυαλό σου. Το ζυθοποιείο δε, είναι σύγχρονο και βρίσκετε σε ένα καταπληκτικό μέρος, μια όμορφη εξοχή στο Ζουνάκι Χανίων, περιτριγυρισμένο από πορτοκαλιές και ελιές.!!!
Post A Comment:
0 comments:
Αφήστε μας το σχολιο σας!