Είτε βρίσκεστε στα πρώτα σας βήματα στυ δρόμου του homebrewing ή το ασκείτε εδώ και πολύ καιρό, μια μικρή καθοδήγηση είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε στο ταξίδι αυτό, θέλετε να παρασκευάσετε την καλύτερη μπύρα που μπορείτε και ενδεχομένως να βελτιώσετε το τι κάνετε μαθαίνοντας περισσότερα στην πορεία. Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει 15 βιβλία που ελπίζω να σας καθοδηγήσουν στο ταξίδι σας και να σας βοηθήσουν να γίνετε καλύτεροι οικοζυθοποιοί. Ξεκινούν με βιβλία για αρχάριους, καλύπτοντας γενικά τα βασικά θέματα της παρασκευής μπύρας. Στη συνέχεια θα βρείτε βιβλία που καλύπτουν περισσότερες ενδιάμεσες και προηγμένες τεχνικές στα θέματα παρασκευής. Καθώς πλησιάζετε στο κάτω μέρος της λίστας τα βιβλία γίνονται πιο τεχνικά. Απουσιάζουν βιβλία σχετικά με συγκεκριμένα στυλ μπύρας, επειδή ήθελα να διατηρήσω το θέματα που έχουν σημασία για όλους τις οικοζυθοποιούς, ανεξάρτητα από το στυλ. Αλλά, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και βιβλία εκεί έξω που καλύπτουν συγκεκριμένα είδη μπύρας. Μερικά από τα πιο τεχνικά βιβλία μπορεί να έχουν ελάχιστο ενδιαφέρον σε μερικούς homebrewers. Μερικά άλλα αισθάνομαι, ότι απαιτούν ανάγνωση από κάθε homebrewer. Όπως θα αναπτύσσεται η επιδεξιότητά σας κάπως θα δείτε, θα ακολουθεί και η βιβλιοθήκη σας. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η λίστα θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε την πιο χρήσιμη βιβλιοθήκη για τις συγκεκριμένες ανάγκες και τις προτιμήσεις σας. Και φυσικά, εάν έχετε ένα αγαπημένο βιβλίο που θα μπορούσε να βοηθήσει κάποιον να μάθει για την σπιτική μπύρα που δεν περιλαμβάνεται στη λίστα, παρακαλώ να το μοιραστείτε στα παρακάτω σχόλια.
The Complete Joy of Homebrewing by Charlie Papazian

1) The Complete Joy of Homebrewing

Author: Charlie Papazian

    Ένα κλασσικό βίβλιο του homebrewing στην 4η του έκδοση. Ο Charlie Papazian ίδρυσε τον American Homebrewers Association και την Brewer’s Association δύο απο τα πιο αναγνωρισμένα ονόματα στον κόσμο του homebrewing και της μπύρας γενικά. Είναι ένα καλογραμένο και ευκολοδιάβαστο βίβλίο που σας χαλαρώνει ώστε να φτιάξετε όμορφα homebrews. Το βιβλίο καλύπτει όλα τα βασικά παρασκευάσματα και αποτελείται απο πολλές επεξηγηματικές φωτογραφίες. 

  • Προτείνεται: Για οποιονδήποτε οικοζυθοποιό.
  • Καλύπτει: Απο αρχάριες μέχρι πιο εξελιγμένες τεχνικές.
  • Συνταγές: 40+ Extract, 10+ All Grain.

How To Brew by John Palmer

2) How To Brew: Everything You Need To Know To Brew Beer Right The First Time

Author: John Palmer

    Θεωρείται απο τους περισσότερους το απόλυτο βιβλίο για homebrewing και αποτελεί must have για την βιβλιοθήκη κάθε οικοζυθοποιού. Η 1η έκδοση κυκλοφόρησε το 2000 σε ψηφιακή μορφή. Έχει φτάσει αισίως την 4η έκδοση. Ένας ακόμα καλός λόγος να το αποκτήσετε είναι διότι αναφέρει και τις τεχνικές παρασκεύης σπιτικής μπύρας απο εκχυλίσματα ως all grain.

  • Προτείνεται: Για οποιονδήποτε οικοζυθοποιό.
  • Καλύπτει: Όλες τις πτυχές της οικοζυθοποιίας από αρχάριους σε πιο προχωρημένους.
  • Συνταγές: 20+, περιλαμβανομένων extract και all grain.

Mastering Homebrewing by Randy Mosher

3) Mastering Homebrewing: The Complete Guide to Brewing Delicious Beer

Author: Randy Mosher

    Με το Mastering Homebrewing, ο Randy Mosher φέρνει το ίδιο πνεύμα και σοφία που βρίσκεται και στο βιβλίο του Radical Brewing. Το κύριο σημείο αυτού του βιβλίου, σε σύγκριση με άλλα, είναι τα όμορφα διαγράμματα, οι πίνακες και οι εικονογραφήσεις που διευκολύνουν τη διαδικασία εκμάθησης. Στις 384 σελίδες του καλύπτει όλα τα σημαντικά θέμα και ξεκινάει με την γευση και αξιολόγηση της μπύρας. Αναφέρεται στα συστατικά που χρησιμοποιεί ένα ζυθοποιείο, τις ζύμες και την αντιμετώπιση προβλημάτων ανάμεσα σε άλλα. Τέλος ιδιαιτερότητα αποτελεί η αναφορά του στο πως δημιουργούμε μια συνταγή.

  • Προτείνεται: Για οποιονδήποτε οικοζυθοποιό.
  • Καλύπτει: Όλες τις πτυχές της οικοζυθοποιίας από αρχάριους σε πιο προχωρημένους.
  • Συνταγές: 30+, περιλαμβανομένων extract και all grain.

The Complete Homebrew Beer Book by George Hummel

4) The Complete Homebrew Beer Book

Author: George Hummel

    Οι πρώτες 30 σελίδες σας δίνουν μια μη τεχνική καταγραφή της διαδικασίας παρασκευής και του εξοπλισμού που θα χρειαστείτεγια ένα σύνολο συνταγών από εκχύλισματα. Στο 2ο μέρος αναβαθμίζεται αναφέρονται περισσότερες δεξιότητες και ''ανοίγει'' την πόρτα για τις συνταγές. Στο 3ο μέρος αναφέρεται σε ζυμώσεις με φρούτα και μπαχαρικά, πρόσθετα και τη ζύμωση χωρίς γλουτένη. 

  • Προτείνεται: Αρχάριους έως ενδιάμεσους οικοζυθοποιούς.
  • Καλύπτει: Extract και partial mash μεθόδους ζυθοποίησης.
  • Συνταγές: 200+ Μόνο extract και partial mash. Καθόλου all-grain.

Homebrewing For Dummies by Marty Nachel

5) Homebrewing For Dummies

Author: Marty Nachel

    Αν όχι ο πρωτέυον οδηγός σίγουρα απο τους πρώτους που πρέπει να ακολουθήσεις. Ο Marty Nachel έχει κάνει καλή δουλειά και καλύπτει πολλά θέματα εδώ. Το βιβλίο ακολουθεί τη λογική σειρά της ικανότητας παρασκευής. 
    Αρχάριος: Βασικός εξοπλισμός ζύμωσης, συστατικά, τεχνικές, διαδικασία βήμα-βήμα.
    Ενδιάμεσος: Βράσιμο και μερική ζύμωση, ειδικές βύνες.
    Προχωρημένος: All grain, οι διαδικασίες mashing και yeast harvesting. Έχει επίσης ένα ολόκληρο κεφάλαιο για την εμφιάλωση και ένα για kegging. 
    Άλλα τμήματα περιλαμβάνουν: ''Πράσινη'' ζυθοποιία, Ζυθοποιία χωρίς γλουτένη, αξιολόγηση της μπύρας σας, αντιμετώπιση προβλημάτων, Συχνές ερωτήσεις.Τέλος το κεφάλαιο συνταγών χωρίζεται σε τρία τμήματα. Ale, Lager, και Mixed-style.
  • Προτείνεται: Αρχάριους μέχρι πιο εξελιγμένους homebrewers.
  • Καλύπτει: Ζυθοποιώντας το Α έως το Ζ
  • Συνταγές: 100+ για all-grain και extract

Brewing Classic Styles by Jamil Zainasheff and John Palmer

6) Brewing Classic Styles: 80 Winning Recipes Anyone Can Brew

Author: Jamil Zainasheff and John Palmer

Αποτελεί ένα ιδιαίτερα συνιστώμενο βιβλίο ειδικά για όσους θέλουν να ζυθοποιήσουν κατά τους οδηγούς BJCP. Παρόλο που δεν θα το συνιστούσα ως το πρώτο βιβλίο σε έναν οικοζυθοποιό περιέχει τμήματα με όμορφα διαγράμματα, τεχνικές εκχυλισμάτων και επιλογής συστατικών. Το μεγαλύτερο μέρος του Brewing Classic Styles είναι αφιερωμένο σε διάφορα κλασικά στυλ, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων βασικών εννοιών παρασκευής και μιας συνταγής ή δύο για κάθε μία.

  • Προτείνεται: Αρχάριους μέχρι προχωρημένους.
  • Καλύπτει: Βασική τεχνική ζυθοποιίας, κλασικά στυλ, ζεμάτισμα και μερική ζύμωση.
  • Συνταγές: 80 extract και partial mash, με all-grain μετατροπές.

Yeast: The Practical Guide To Beer Fermentation

7) Yeast: The Practical Guide To Beer Fermentation (Brewing Elements)

Author: Chris White and Jamil Zainasheff

    Όπως πολύ απλά και κατανοητά λέει ο τίτλος το βιβλίο αφιερώνεται αποκλειστικά στην μαγια (ζύμες). Ένα βιβλίο που δεν είναι για όλους αλλά περισσότερο για εκείνους που θέλουν να κατανοήσουν τις δεξιότητες διαχείρισης των ζυμών. Το γράψιμο και η μορφή, που θα μπορούσαν εύκολα να είναι δυσκολοδιάβαστα αποτελούν μια ευχάριστη ανάγνωση. Τα κεφάλαια ένα και δύο επικεντρώνονται στην ιστορία, τη βιολογία, στο τι χρειάζονται οι ζύμες και τα υποπροϊόντα που παράγονται από τη ζύμη. Ο homebrewer θα πάρει πιθανώς τις πιο χρήσιμες πληροφορίες από τα κεφάλαια 3, 4, 5 και 7 για το πως να επιλέξετε τη μαγιά σας, τη ζύμωση, την ανάπτυξη / χειρισμό / αποθήκευση και την αντιμετώπιση προβλημάτων ζύμης.

  • Προτείνεται: Για οικοζυθοποιούς που θέλουν μια βαθύτερη κατανόηση της ζύμης και των πρακτικών χειρισμού της.
  • Καλύπτει: Η μαγιά απο το Α στο Ω.
  • Συνταγές: Όχι

Malt: A Practical Guide from Field to Brewhouse8) Malt: A Practical Guide from Field to Brewhouse (Brewing Elements)

Author: John Mallett

    Οτιδήποτε θέλετε να ξέρετε για τη βύνη θα το βρείτε εδώ και γνωρίζοντας περισσότερα για τα συστατικά ζυθοποιίας αυτό μπορεί να σας κάνει έναν καλύτερο οικοζυθοποιό. Ιστορία βύνης, ανατομία κριθαριού, διαδικασία βύνης και χημεία βύνης με καθένα έχει το δικό του κεφάλαιο. Το συγκεκριμένο βιβλίο καλύπτει θέματα όπως η αποθήκευση βύνης, η άλεση και η ανάλυση βύνης, ειδικά για το homebreweing. Περιλαμβάνει επίσης ένα παράρτημα που καλύπτει μια εισαγωγή στην βυνοποιίση στο σπίτι, για όσους ενδιαφέρονται να γίνουν πιο έμπειροι στην επεξεργασία συστατικών. 

  • Προτείνεται: Για οικοζυθοποιούς που θέλουν μια βαθύτερη κατανόηση της βύνης.
  • Καλύπτει: Η βύνη απο το Α στο Ω.
  • Συνταγές: Όχι

For the Love of Hops by Stan Hieronymus

9) For the Love of Hops: The Practical Guide To Aroma, Bitterness And the Culture Of Hops (Brewing Elements)

Author: Stan Hieronymus

    Το βιβλίο καλύπτει, σε μεγάλο βάθος την ιστορία του λυκίσκου, την καλλιέργεια του και την ιστορία μερικών από τις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις λυκίσκου. Επίσης τα διαφορετικά προϊόντα λυκίσκου, το άρωμα του, ο τρόπος επιλογής, και τέλος την ξηρασία. Τελειώνει με μια σειρά από συνταγές από εμπορικά ζυθοποιεία που προορίζονται να αναδείξουν τις διαφορετικές ποικιλίες λυκίσκου.
  • Προτείνεται: Για οικοζυθοποιούς που θέλουν να επεκτείνουν την γνώση τους στον λυκίσκο.
  • Καλύπτει: Ο λυκίσκος απο το Α στο Ω.
  • Συνταγές: 15

Water: A Comprehensive Guide for Brewers

10) Water: A Comprehensive Guide for Brewers (Brewing Elements)

Author: John Palmer and Colin Kaminski

    Το βιβλίο περιλαμβάνει μια επισκόπηση του ύδατος, πώς να διαβάζεται τις εκθέσεις για το νερό, τη χημεία του νερού και πως αυτή σχετίζεται με τη βύνη, την προσαρμογή του νερού για διαφορετικά στυλ και διαφορετικούς τρόπους επεξεργασίας αυτού. Σε γενικές γραμμές σε βοηθά να κατανοήσεις την χημεία και τις εξισώσεις του νερού σε συνάρτηση με την παρασεύη μπύρας.

  • Προτείνεται: Για όσους επιθυμούν να επεκτείνουν και να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με το νερό πέρα από αυτό που είναι τεχνικά απαραίτητο για το homebrewing.
  • Καλύπτει: Το νερό στην οικοζυθοποίηση απο το Α στο Ω.
  • Συνταγές: Όχι

Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!