Οι μοναστηριακές μπύρες στο εξωτερικό είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, ωστόσο δεν είναι κάτι που έχουμε δει στην Ελλάδα, αφού οι Έλληνες μοναχοί περιορίζονται στην παραγωγή αλκοολούχων ποτών όπως το τσίπουρο και το κρασί. Φυσικά εδώ δεν μιλάμε για μια αμιγώς μοναστηριακή μπύρα ούτε στα στάνταρ ούτε στο είδος. Ωστόσο μια μπύρα με την επωνυμία «Μέγας Ζύθος» η οποία τιτλοφορείται πως παράγεται με τη συνταγή της «Παραδοσιακής Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους» έκανε την εμφάνιση της τον τελευταίο καιρό και δεν περνάει απαρατήρητη. Την παραγωγή έχει αναλάβει μια εταιρεία με έδρα την Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής και επωνυμία ''Προϊόντα Εκ Χίου'', ωστόσο δεν δίνονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ποια εκ των δύο αδελφοτήτων της Μονής Εσφιγμένου είναι πίσω από την εν λόγω μπύρα. Υπενθυμίζεται ότι στο Άγιον Όρος υπάρχουν δύο αδελφότητες της Μονής, αυτή που έχει διασπαστεί και δεν αναγνωρίζεται από το Πατριαρχείο αλλά παραμένει στο κονάκι και η νέα αδελφότητα, που έχει αναγνωρίσει επισήμως ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα… Όπως αναφέραμε παραπάνω, η Ιερά Μονή Εσφιγμένου δεν έχει μία αλλά δύο εκφράσεις. Η μία είναι η επίσημα αναγνωρισμένη - η υπό την ηγουμενεία του Αρχιμ. Βαρθολομαίου αδελφότητα - από όλες τις εκκλησιαστικές και πολιτικές αρχές. Η τελευταία, όπως αναφέρεται στον επίσημο ιστότοπο, «δεν διαμένει εισέτι στο κεντρικό κτηριακό συγκρότημα Αυτής, αλλά στο αντιπροσωπείο (κονάκι) της Ι.Μ. Εσφιγμένου στις Καρυές, την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους». Στο ίδιο site διαβάζουμε: « Η Ιερά Μονή Εσφιγμένου, μετά από περίοδο που διήρκεσε μεταξύ των ετών 1974-2005, επανήλθε στην πλήρη κανονικότητα και εκκλησιαστική κοινωνία, καθώς η Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους με την συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως διόρισε, κατά τα αγιορειτικά καθεστώτα, νέα μοναστική αδελφότητα, υπό την ηγουμενεία του μακαριστού καθηγουμένου αρχιμ. Χρυσοστόμου (Κατσουλιέρη). Έκτοτε η αδελφότητα τής Μονής ανέλαβε πλήρως τα καθήκοντα, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου έναντι παντός τρίτου. Σήμερα καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου είναι ο αρχιμ. Βαρθολομαίος (Γαζέτας) και η αδελφότητα της αποτελείται από 23 μονάζοντες».

Η δεύτερη έκφραση έχει να κάνει με την λεγόμενη «γνήσια και πατροπαράδοτη Ιεράς Μονής Εσφιγμένου» που παραμένει στο κεντρικό κτηριακό συγκρότημα της Μονής (117 άτομα με επικεφαλής τον κ. Μεθόδιο). Για το ζήτημα της ΙΜ Εσφιγμένου έχουν αποφανθεί τόσο οι εκκλησιαστικές και πολιτικές αρχές αλλά και τα δικαστήρια της χώρας. 

Ένα μικρό μυστικό λοιπόν «κρύβεται» στο μπουκάλι της νέας μπύρας. Κανείς δεν είναι σίγουρος το ποιος είναι ο παραγωγός της καθώς κανείς δεν αναλαμβάνει - με τους τρέχοντες όρους της αγοράς - την ευθύνη της παραγωγής μιας νέας μπύρας που φέρει τον τίτλο Μέγας Ζύθος. Μια μπύρα τύπου Pilsner που έχει ως σημείο αναφοράς μια από τις 20 Ιερές Μονές της Αθωνικής Πολιτείας. 

Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!