Την περασμένη, βροχερή δυστυχώς, Κυριακή όπως γνωρίζεται οι περισσότεροι πραγματοποιήθηκε, ναι πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά η Ημέρα Σπιτικής Μπύρας στο θερινό σινεμά του Δήμου Αλίμου. Το beeroskopio, όντας και μέλος του ΣΕΖΕ δεν θα μπορούσε να λείπει. Όπως προανέφερα ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την μικρή έλευση του κόσμου. Παρόλα αυτά και πάλι το μήνυμα της συμμετοχής ήταν ενθαρρυντικό. Κατέφτασα λοιπόν κατά τις 19:20 και με χαρά είδα κάποια άτομα μπροστά στο ταμείο να ρωτάνε λεπτομέρειες και εν τέλει να εισέρχονται στο χώρο. Από πίσω και εγώ. Κατευθείαν γνώριμα πρόσωπα στο χώρο της σπιτικής και όχι μόνο μπύρας εμφανίστηκαν μπροστά μου για να συζητήσουμε και να γκρινιάξουμε για τον καιρό!!! Ο χώρος πολύ όμορφος με γκαζόν στην περιοχή που φιλοξενούσε τις καρέκλες των θεατών και πλακόστρωτο στην υπόλοιπη διαδρομή. Αριστερά όπως έμπαινες υπήρχε μια καντίνα για να μαζέψει τα ''υγρά'' απο τα στομάχια μας με διάφορα εδέσματα. Τα banner ξεπρόβαλαν πίσω απο τον κόσμο με κυριότερα φυσικά του Συλλόγου, του GR INOX, των Βυνών Θράκης και της επερχόμενης Ζυθογνωσίας 2017. Λόγο καιρού δεν καταφέραμε να απολαύσουμε και το βίντεο μαζί με ένα photo slider που είχε ετοιμαστεί από δράσεις του ΣΕΖΕ. 

Στο ψητό τώρα. Τα περίπτερα ξεκινούσαν κατευθείαν εκ αριστερών με το κατάστημα Beer & Deli να προβάλει τον εξοπλισμό της οικοζυθοποίησης και τον ιδιοκτήτη Πωλ Εμμανουηλίδη να βρίσκεται εκεί για κάθε απορία των επισκεπτών. Συνέχεια στα μέλη που με βροντερό παρών κουβάλησαν μπουκάλια, kegs, συστήματα draught και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς για να προσφέρουν στον κόσμο τα δημιουργήματα τους. Κάπου εκεί ήταν και το περίπτερο του ΤΕΙ Οινολογίας με την παρουσία του κ.Ταταρίδη οπλισμένο με 3 πειραματικές μπύρες απευθείας απο το καζάνι του. Συγκεκριμένα υπήρχε μια Brown Citra Ale μια Chocolate Stout και μια Irish Red Ale. Τις δοκίμασα όλες και ήταν εξαιρετικές. Ανάμεσα στα σταντ είχαμε και άλλες παρουσίες όπως τους ''γύφτους'' Strange Brew με την πολύ καλή και ιδιαίτερη Jasmine IPA. Είχαμε μια σύντομη κουβέντα αλλά επιφυλάσσομαι για μελλοντική συνέντευξη. Το Beeramatistirio ήταν εκεί επίσης όπου μας ''δίδαξε'' και την μέθοδο οικοζυθοποίησης BIAB. Μπράβο στον Αλέξανδρο Σουπιάδη για την παρουσίαση. Κάποιον ξεχνάω...Α ναι τον τρελό φλασάτο Βασίλη Σεγκο a.k.a. Dark Crops που παρέα με τον ''κολλητό'' του Νίκο Κοχύλη (Ale Box) σερβίραν την τρομερή NEIPA batch no1 και 2. Έπαθα πλάκα στην κυριολεξία όταν δοκίμασα το 2ο batch καθώς απολάμβανες μια απίστευτη γεύση δυόσμου-ρίγανης στην μπύρα που δεν μπορούσες να πιστέψεις ότι γίνεται. Είχε ακόμα στο οπλοστάσιο του και μια Belgian Stout. Καλά ο τύπος είναι αλλού, θα δούμε μεγάλα πράγματα. Πολλά τα μέλη πολλές και οι μπύρες. Ενδεικτικά μερικά στυλ, γιατί μετά απο ένα σημείο το έχασα απο την ποικιλία. Tropical Stout (πολλάκις), English IPA (επίσης πολλάκις), Weissbier, APA, Irish Red Ale, Milk Stout, Lager Pils (???), Black IPA, Vanilla Cream Ale και πολλά ακόμα.






Η ώρα περνούσε και η αγωνία μεγάλωνε καθώς περιμέναμε τα αποτελέσματα απο τον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ερασιτεχνικής Ζυθοποίησης. Ο γραφών διαγωνίστηκε με την μέθοδο MX σε μια Tropical Stout κατά BJCP Guidelines. Πριν συνεχίσω θα ήθελα να πω μερικά λόγια για την ιστορία αυτής της μπύρας. Η επιμονή και παρότρυνση να συμμετάσχω στον διαγωνισμό ήταν ξεκάθαρα της συζύγου μου. Εκείνη ήταν που με την απίστευτη πίστη της σε εμένα και τις δυνατότητες μας με έπεισε να λάβω μέρος. Έτσι δηλωθήκαμε σαν ομάδα και ευτυχώς όπως αποδείχθηκε είχε (για ακόμα μια φορά) 100% δίκιο. Μετά απο μελέτη και σωστή επιλογή των πρώτων υλών έφτασε η μέρα ζυθοποίησης (brewday). Εν ολίγοις θα πω ότι το συγκεκριμένο batch πέρασε απο 40 κύματα. Όλα πηγαίναν κατ' ευχην μέχρι την προσθήκη του λυκίσκου όπου είχα ένα ωραιότατο boil-over. Άντε τώρα να καταλάβεις αν ο λυκίσκος που πρόσθεσες καλύπτει την χασούρα. Τέλος πάντων συνεχίζω με ότι προβλήματα υπήρχαν και απίστευτη γκρίνια απο μέρους μου. Και πάλι όμως το έτερον ήμισυ με καθησύχαζε. Κάνοντας λοιπόν τα μαγικά της όσο αναφορά την ενυδάτωση της μαγιάς η μπύρα ετοιμάστηκε και μπήκε στον κάδο για την πρώτη ζύμωση. Και λέω μαγικά καθώς ήταν τόσο τούμπανο η δράση της που είχε ως αποτέλεσμα ένα ωραιότατο blow-off την επομένη. Τι είναι αυτό; Απλά σκάνε όλα πάνω και βγαίνουν απο την αεροπαγίδα σε μορφή έκρηξης. Εντάξει είπα τσιμπήσαμε μόλυνση. Δεν πειράζει ότι γίνει. Ο καιρός πέρασε, εμφιάλωσα και έφτασε η μέρα της δοκιμής. Άνοιγμα, σερβίρισμα και δικαίωση! Πραγματικά απο τις πρώτες γουλιές δοκίμαζες μια μπύρα σε αξιώσεις που χωρίς να έχω δοκιμάσει Tropical Stout του εμπορίου με γέμιζε με ελπίδα. Γλυκιά, ισορροπημένη γεύση με ήπια επίγευση. Τέλεια ενανθράκωση και αρώματα με κρυμμένα τροπικά φρούτα. Με ιδιαίτερη περηφάνια έστειλα τα μπουκάλια για την αξιολόγηση και περίμενα... Εκεί ήταν που ήρθε η λύτρωση. Ο Πρόεδρος του ΣΕΖΕ, Μιχάλης Χαρίτος, ανακοινώνει το όνομα μου ως καλύτερη μπύρα Tropical Stout και καλύτερη στην μέθοδο MX. Απίστευτη χαρά το να κερδίζεις στην πρώτη σου συμμετοχή σε διαγωνισμό και μάλιστα ανάμεσα σε πολύ αξιόλογους οικοζυθοποιούς. Η έκπληξη συνεχίστηκε καθώς αποδείχθηκε ότι η μπύρα μου δεν ήταν απλά ως MX αλλά και  απο τις 55 συνολικά συμμετοχές. Ύστερα ακολούθησε η απονομή των μεταλλίων και τα ανάλογα συχαρίκια και φωτογραφίες. Να μην ξεχάσω να αναφέρω πως το όνομα της (νικητήριας) μπύρας μου ήταν Beeroskopio goes Tropical εξού και ο τίτλος του άρθρου.

Ακολουθούν τα αποτελέσματα:
Τα ονόματα των νικητών και των μπυρών δημοσιεύονται όπως ακριβώς μας τα συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες στο φύλλο συνταγής που συνόδευε τις μπύρες.

English I.P.A. με τη μέθοδο All Grain/BIAB
1ο βραβείο Ομάδα CONIFER (Ζαχαρής Κώστας – Παπαδόπουλος Θάνος) με τη μπύρα Conifer IPA
2o βραβείο Ντάνος Γεώργιος με τη μπύρα Δέκα 3
3ο βραβείο Παπάζογλου Θωμάς με τη μπύρα London Eye P.A.

English I.P.A. με τη μέθοδο Extract
1o βραβείο Γεωργίου Νίκος με τη μπύρα U-Challenge me ? ? ?

Tropical Stout με τη μέθοδο All Grain/BIAB
1ο βραβείο Ντάνος Γεώργιος με τη μπύρα Δέκα 5
2ο βραβείο Καρούλης Ιωάννης & Γιαννακόπουλος Ν με τη μπύρα Black Spot
3o βραβείο Σουπιάδης Αλέξανδρος με τη μπύρα Tropical mansaflaren

Tropical Stout με τη μέθοδο Extract
1o βραβείο Στεφανιδάκης Παναγιώτης με τη μπύρα Beeroskopio goes tropical

BEST OF SHOW
ή αλλιώς ο μέγας νικητής κατά απόλυτη βαθμολογία ανεξαρτήτως στυλ είναι ο
Ομάδα CONIFER (Ζαχαρής Κώστας – Παπαδόπουλος Θάνος) με τη μπύρα Conifer IPA

Κλείνοντας θέλω να συγχαρώ όλα τα μέλη του ΣΕΖΕ που ''έτρεξαν'' αυτή την εκδήλωση και αφιέρωσαν προσωπικό χρόνο όπως επίσης και τις χορηγίες που μας χάρισαν όλες αυτές τις σπουδαίες σπιτικές μπύρες που δοκιμάσαμε. Ελπίζουμε του χρόνου σε μεγαλύτερα πράγματα. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στην πολυαγαπημένη μου σύζυγο που με την υπομονή, στήριξη και αμέριστη αγάπη της μου αποδεικνύει συνεχώς πως όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας μεγαλουργούμε! 

Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!