Μια φράση του Φράνκ Ζάππα, «Μια χώρα δεν μπορεί να θεωρείται σοβαρή εάν δεν διαθέτει έστω μια δική της μπύρα και αεροπορική εταιρεία», καλωσορίζει τον επισκέπτη στο συνεδριακό κέντρο που δημιούργησαν οι υπεύθυνοι της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Είκοσι χρόνια μετά το ξεκίνημα της στη Ροδόπη συνεχίζει την παραγωγή μπύρας αυξάνοντας τις επενδυτικές της δραστηριότητες, παράγοντας πρώτες ύλες, όπως το κριθάρι για βύνη, το τσάι για την «TuVunu» εξάγοντας σε χώρες των Βαλκανίων, και λέγοντας με περηφάνια και σιγουριά ότι είναι «κομμάτι του τόπου.»

«Είμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι όταν θέλουμε κάτι να πετύχει, μπορεί να πετύχει ακόμη και σε δύσκολες εποχές.» δηλώνει ο κ. Χρήστος Δημτσούδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Ζυθοποιίας σημειώνοντας «Έχουμε νέες ιδέες προσπαθούμε και τις κάνουμε πραγματικότητα. Είναι η εταιρεία της περιοχής.». Μια επισήμανση που κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί καθώς μέχρι τώρα 1500 παραγωγοί κυρίως από την Ανατολική Μακεδονία Θράκη (αλλά και από διάσπαρτα άλλα σημεία της χώρας) συνεργάζονται με την Εταιρεία για την παραγωγή της μπύρας και του τσαγιού.

40 ανεξάρτητοι ζυθοποιοί στην Κομοτηνή
Παράλληλα, επιχειρείται ένα σημαντικό άνοιγμα στα Βαλκάνια με τις εξαγωγές να γίνονται ήδη προς τη Σερβία, την Αλβανία, την Τουρκία κ.α. «Ενθαρρύνουμε κι άλλους στον τομέα της Μικροζυθοποιίας, να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και ιδεών. Είμαστε ειδικευμένοι στο να προμηθεύουμε εταιρείες με βύνη και πρώτες ύλες. Επιδιώκουμε την υγιή συνεργασία των ανεξάρτητων παραγωγών μπύρας για να επέλθει ένας υγιής ανταγωνισμός, όπως θα έπρεπε να είναι εδώ και καιρό στην Ελλάδα.» δηλώνει ο κος Δημτσούδης με αφορμή τη συμμετοχή 40 ανεξάρτητων ζυθοποιών στο συνέδριο I.C.B.R (Independent Craft Brewery Roundtable) το οποίο διοργάνωσε για πρώτη φορά η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης στο δικό της εκθεσιακό χώρο. «Η πρόσβαση στα δίκτυα πωλήσεων και διακίνησης της μπύρας είναι το βασικότερο και κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ζυθοποιοί στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων»,δηλώνει ο κ. Δημτσούδης σημειώνοντας ότι οι «πιέσεις που ασκούν οι πολυεθνικές προς όλους τους παραγωγούς είναι ισχυρές».

Μπάρες από βύνη 
Το τσάι και η βύνη είναι τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα της Ζυθοποιίας. Η μπύρα έχει τις δικές της εξαγωγές αλλά είναι περισσότερο τοπικού χαρακτήρα. «Τα δύο πρώτα προϊόντα είναι πολύ υποσχόμενα, είναι προϊόντα έκπληξη.» δηλώνει ο κος Δημτσούδης και μιλά με ενθουσιασμό για το πρώτο βήμα στο χώρο των Super food, με την μπάρα δημητριακών από βύνη. «Δεν νομίζω να έχει ξαναβγεί κάτι τέτοιο. Είναι η τελευταία δουλειά του Τμήματος Έρευνας κι Ανάπτυξης της Ζυθοποιίας, δύο εύγευστες μπάρες, λίγο αλμυρή για μπύρα η μια και πιο γλυκιά για το τσάι η άλλη.» σημειώνει καλώντας όλους να τις δοκιμάσουν.

Source
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!