Στο λυκίσκο η κύρια πηγή γεύσης και αρώματος είναι τα έλαια του. Πιο συγκεκριμένα, είναι τα αιθέρια έλαια που παρέχουν τις βασικές μη πικρές γεύσεις και αρώματα που έχει ο λυκίσκος. Κατά τη διάρκεια του βρασμού αυτές οι πτητικές ενώσεις εξατμίζονται, γι 'αυτό προστίθενται όσο το δυνατόν στο τελείωμα του βρασμού. Μαζί με την ιδέα της αργής προσθήκης στο βρασμό έρχεται και το dry hopping. Αυτό γίνεται κυρίως για το άρωμα, καθώς δεν υπάρχει βράσιμο για να εξατμιστούν τα αιθέρια έλαια και πραγματοποιείται με την προσθήκη λυκίσκου στο δοχείο ζύμωσης.
Υπάρχουν τρία κύρια αιθέρια έλαια στον λυκίσκο. Αυτά είναι:
- Myrcene
- Humulene
- Caryophyllene
Περιλαμβάνουν περίπου το 60-80% του ελαίου στις περισσότερες ποικιλίες λυκίσκου. Τα ποσοστά και η σύνθεση των ελαίων στον λυκίσκο μπορεί να ποικίλλουν δραματικά από το ένα έτος στο άλλο, ακόμη και στην ίδια ποικιλία. Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά τα τρία βασικά αιθέρια έλαια και να δούμε τι κάνει το καθένα.
1. Myrcene
Το Myrcene είναι μια φυσική οργανική ένωση που ταξινομείται ως υδρογονάνθρακας. Είναι βασικό σε πολλά φυτά, συμπεριλαμβανομένου της δάφνης, του άγριου θυμαριού, του μαϊντανού και το σημαντικότερο, του λυκίσκου. Μερικά ακόμα φυτά που περιλαμβάνουν το Myrcene είναι:
Κάνναβη
Λεμονόχορτο
Θυμάρι
Και τα τρία αιθέρια έλαια που παρατίθενται εδώ είναι πολύ ευμετάβλητα στον αέρα, πράγμα που σημαίνει ότι διασκορπίζονται εύκολα. Αυτό συμβαίνει όταν μυρίσετε το άρωμα οπουδήποτε, ειδικά στη μπύρα. Μυρίζετε τις πτητικές ενώσεις που υποχωρούν. Για το λόγο αυτό, το Myrcene χρησιμοποιείται στην βιομηχανία αρωμάτων για να βοηθήσει ως μεσάζοντας.
2. Humulene
Αυτό το αιθέριο έλαιο, το οποίο πήρε το όνομά του από την επιστημονική ονομασία του λυκίσκου, Humulus lupulus, είναι ένα ισομερές Caryophyllene. Και τα δύο βρίσκονται συχνά σε ένα μείγμα στη φύση, όπως είναι στο λυκίσκο. Το Humulene είναι ένα από τα βασικά κομμάτια του λυκίσκου που δίνουν το "hoppy" άρωμα στις μπύρες που αγαπάμε. Το Humulene έχει βρεθεί ότι διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι μελετάται ως θεραπεία για φλεγμονώδεις ασθένειες. Ακριβώς ένας άλλος τρόπος που η μπύρα και πιο συγκεκριμένα ο λυκίσκος, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τους ανθρώπους!
3. Caryophyllene
Το καρυοφυλλένιο είναι μέρος πολλών αρωματικών φυτών, συμπεριλαμβανομένων των γαρίφαλων, της κάνναβης, του δεντρολίβανου και φυσικά του λυκίσκου. Αυτό είναι επίσης ένα από τα έλαια που βοηθούν το μαύρο πιπέρι να δώσει την πικάντικη του γεύση. Έχουν γίνει μελέτες για αντικαρκινικά φάρμακα και στο Caryophyllene. Αυτή η ένωση είναι πολύ ελπιδοφόρα για το μέλλον στην καταπολέμηση του καρκίνου. Το καρυοφυλλένιο χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων αρκετά συχνά, δίνοντας μια ισχυρή γεύση ξηρού ξύλου, πιπεριού και γήινου. Το άρωμα του Caryophyllene είναι προφανές όταν συνθλίβεται ένα φρέσκο λυκίσκο ανάμεσα στα χέρια σας και το μυρίζετε. Εάν το κάνετε αυτό, θα παρατηρήσετε ένα πικάντικο, γήινο άρωμα που μπορεί να είναι κάπως γλυκό. Αυτή η ένωση μαζί με το Humulene δίνουν στη μπύρα το ωραίο "hoppy" άρωμα. Όπως και το Myrcene, το Caryophyllene χρησιμοποιείται αρκετά συχνά στη βιομηχανία αρωμάτων για να βοηθήσει στην διασπορά του αρώματος.
Υπάρχουν πολλά ακόμα αιθέρια έλαια που βρίσκονται στο λυκίσκο, περίπου 250 συνολικά. Περίπου 22 από αυτά είναι γνωστό ότι δίνουν άρωμα ή γεύση, και τα τρία που αναφέρονται παραπάνω είναι τα πιο βασικά. Όπως μπορείτε να δείτε, αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους προσθέτουμε τον λυκίσκο αργά στο βράσιμο και γιατί τον ξηραίνουμε. Ελπίζω ότι αυτό το άρθρο ήταν αρκετά ενημερωτικό και σας βοήθησε να κατανοήσετε περισσότερο τα υλικά σας.
Post A Comment:
0 comments:
Αφήστε μας το σχολιο σας!