Τα καταναλωτικά νέα για την μπύρα στην Ρουμανία

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ένωσης Ζυθοποιών Ρουμανίας, τα οποία παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το 2016 οι ελληνικές εξαγωγές μπύρας στη Ρουμανία ανήλθαν σε 5.525 εκατόλιτρα, αξίας 347.640 ευρώ, καταγράφοντας μείωση, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κατά 18,66%. Αντιθέτως, οι ρουμανικές εξαγωγές μπύρας προς τη χώρα μας σημείωσαν αξιόλογη αύξηση και ανήλθαν σε 6.123,03 εκατόλιτρα αξίας 230.460 ευρώ.

Όπως σημειώνεται σε κλαδική μελέτη του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι, στη ρουμανική αγορά κυκλοφορούν και ελληνικές μπύρες όπως η Mythos και η Fix, οι οποίες πωλούνται σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και δη στην αλυσίδα Mega Image, η οποία ανήκει στον όμιλο Ahold Delhaize (όπως και η ελληνική AB Vassilopoulos).

Η μεγαλύτερη ζυθοποιία της Ρουμανίας είναι η URSUS Breweries, η οποία ανήκει στη Sabmiller και έχει τέσσερις παραγωγικές μονάδες στις πόλεις Μπρασόβ, Μπουζάου, Κλουζ, Ναπότσα και Τιμισοάρα. Η Heineken Romania διαθέτει επίσης τέσσερα ζυθοποιεία στις πόλεις Κοστάτζα, Κραϊόβα, Μιερτσούρα Τσιούς και Τάργκου Μούρες. Άλλοι σημαντικοί παραγωγοί είναι η Bergenbier, η οποία ανήκει στον όμιλο Molson Coors, καθώς και η Carlsrom Romania.

Η παραγωγή μπύρας στη Ρουμανία, καλύπτει το 97% της συνολικής κατανάλωσης, ενώ το 3% της κατανάλωσης προέρχεται από εισαγωγές. Οι πρώτες ύλες, που απαιτούνται για την παραγωγή της μπύρας, προέρχονται και αυτές από την εγχώρια παραγωγή σε ποσοστό 70%. Η ρουμανική αγορά μπύρας είναι πολύ ανταγωνιστική, γεγονός που συγκρατεί σε χαμηλά επίπεδα την τιμή της, σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε.


Οι επενδύσεις στον κλάδο της ζυθοποιίας υπολογίζεται ότι έφτασαν τα 69,7 εκατ. ευρώ το 2016, καταγράφοντας αύξηση κατά 14,2 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2015, ενώ, βάσει εκτιμήσεων της Ένωσης Ζυθοποιών, οι συνολικές επενδύσεις στον εν λόγω κλάδο ανέρχονται σε 1,4 δισ. ευρώ.
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!