Πάει περίπου ένας μήνας που ενημερωνόμουν περί μπύρας στο διαδίκτυο όταν έπεσα επάνω σε κάτι καινούργιο, για την ακρίβεια ολοκαίνουργιο και καινοτόμο. Ο λόγος για την Mythodea Hellas Hops δηλαδή την πρώτη επιχείρηση και απόπειρα καλλιέργειας λυκίσκου στην χώρα μας! Ναι τον δικό μας Ελληνικό λυκίσκο. Και όταν λέω Ελληνικό λυκίσκο το εννοώ και με τις δύο έννοιες αφενός με το δικό μας κλίμα και κλιματολογικές συνθήκες και αφετέρου δικές μας ποικιλίες. Που ξέρετε σε μερικά χρόνια οι συνταγές που θα δοκιμάζετε να αναφέρουν αυτούς τους λυκίσκους! Μίλησα λοιπόν με τους 2 υπεύθυνους αυτής της προσπάθειας και μέσα απο μερικές ερωτήσεις θα μάθουμε λεπτομέρειες για το εγχείρημα τους.

Πείτε μας μερικά λόγια για εσάς. Ήσασταν οικοζυθοποιοί; Ποια η σχέση σας με την μπύρα γενικότερα;
Η Mythodea Hellas Hops δημιουργήθηκε από τον Δημήτρη Μανάβη και Μάριο Πουλιμά λάτρες και οι δυο της καλής μπύρας με τον μεν πρώτο να ασχολείται σαν οικοζυθοποιός και ο δεύτερος ως αγιογράφος. Μετά από συμπτωματικά γεγονότα πήραμε την απόφαση να κάνουμε το ξεκίνημα. Λυκίσκους βγαλμένους από την ελληνική γη, τον δικό μας ήλιο και το δικό μας νερό.

Ένα σύντομο ιστορικό του project (πως το σκεφτήκατε, με τι επιρροές). Μια γενική ιστορία του τι κάνετε δηλαδή.
Όλα ξεκίνησαν πριν 6 χρόνια. Σαν οικοζυθοποιός δεν έβρισκα στην Ελλάδα λυκίσκους, βύνες και ότι χρειάζεται για την παραγωγή μπύρας. Τα έφερνα όλα από το εξωτερικό. Κάπως έτσι ήρθαν και τα πρώτα φυτά και άρχισε το μικρόβιο της καλλιέργειας. Από τον ίδιο χρόνο αρχίσαμε και ψαχνόμασταν για πληροφορίες σχετικές με το φυτό, τον τρόπο καλλιέργειας, τις εδαφολογικές συνθήκες απόδοσης και άρχισε ένας Γολγοθάς έρευνας και άντλησης πληροφοριών που συνεχίζεται ακόμα και τώρα. Τον επόμενο χρόνο έγινε μια μεγάλη συλλογή διάφορων ποικιλιών λυκίσκων από όλο τον κόσμο και αρχίσαμε να τον καλλιεργούμε πιο επαγγελματικά (σε ερευνητικό στάδιο) ανιχνεύοντας τις περιοχές που βγάζουν τις καλύτερες ποιότητες λυκίσκων. Ταυτόχρονα ιδρύουμε ένα μικρό ερευνητικό κέντρο. Με τη βοήθεια συγγενών στο εξωτερικό, ερχόμαστε σε επαφή με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και μαθαίνουμε τα φυτά. Από τις επαφές αυτές και σε συνεργασία με ειδικούς αρχίσαμε τις διασταυρώσεις των φυτών, να παράγουμε καινούριες ποικιλίες (άλλο μικρόβιο) και χωρίς να το καταλάβουμε βρεθήκαμε με 45 ποικιλίες θηλυκών φυτών (εκμεταλλεύσιμη είναι οι κώνοι μόνο τον θηλυκών φυτών) και 18 αρσενικών. Παράλληλα τον τελευταίο χρόνο δημιουργήσαμε το ΚΕΜΝΛ, ένα μικρό κέντρο ελέγχου μετάδοσης νοσημάτων λυκίσκου. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια… Ο σκοπός  του κέντρου είναι να εκμεταλλευθούμε την τοπική χλωρίδα και πανίδα της περιοχής και έτσι να αντιμετωπίσουμε μύκητες, ιούς και παθογόνες αρρώστιες που προσβάλλουν τον λυκίσκο, χρησιμοποιώντας διάφορα λουλούδια, την γνώστη μας πασχαλίτσα ακόμη και αράχνες χωρίς τη χρήση φυτοφάρμακων. Το δεύτερο σκέλος, είναι σε απόλυτο εργαστηριακό έλεγχο, να διοχετεύσουμε στα φυτά μύκητες, ιούς αντιμετωπίζοντας τις αρρώστιες αυτές με χρήση οικολογικών φαρμάκων. Το εγχείρημα αυτό έχει σκοπό να διασφαλίσει την προστασία των καλλιεργειών και την παροχή υψηλής ποιότητας λυκίσκου. Ταυτόχρονα δημιουργούμε και την πρώτη βάση δεδομένων για την καλλιέργεια λυκίσκου προσαρμοσμένη στις εδαφολογικές και καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα. Εδώ θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους βοήθησαν. Παράλληλα έγιναν πολλές άκαρπες ενέργειες σε υπουργεία, στο Ινστιτούτο Ελέγχου Ποικιλιών Καλλιεργούμενων Φυτών, στην Ελληνική Τράπεζα Γενετικού Υλικού και άλλους φορείς για επίσημη καλλιέργεια και καταχώρηση ποικιλιών στον εθνικό σύστημα, ώστε να μπορέσουμε να αντλήσουμε κεφάλαια επιδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (δεν επιδοτείται) το οποίο ίσως να είναι και καλύτερο.

Η περιοχή δραστηριότητας επιλέχθηκε τυχαία ή με γνώμονα συνθήκες γεωλογικές και κλιματολογικές;
Η περιοχή καλλιέργειας δεν είναι τυχαία. Επιλέχθηκε μετά από μεγάλη έρευνα συγκρίνοντας τις αντίστοιχες περιοχές του εξωτερικού με γνώμονα την καλύτερη ποιότητα και την μέγιστη παραγωγή λυκίσκου. Θα θεωρούσα την καλλιέργεια λυκίσκου όχι απλή, αλλά  επιστημονική. Χρειάζεται πολλές μελέτες μέχρι να πάρεις το τελικό προϊόν. Χημικές αναλύσεις αυτή την στιγμή γίνονται στο εξωτερικό. Ελπίζω να έχουμε σύντομα κάποια συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι. Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαστε έχουμε υιοθετήσει ένα μαθηματικό τύπο λογισμικού, για το πόσο νερό χρειάζεται, το χρόνο κοπής, τα ποσοστά υγρασίας και τα πόσα κιλά θα παράγουμε, με επιτυχία που αγγίζει το 98%.

Παρουσιάστηκαν δυσκολίες κατά την έναρξη της επιχείρησης και αν ναι ποιες;
Τα προβλήματα ήταν πολλά, με μεγαλύτερο το ότι δεν υπήρχε καλλιέργεια λυκίσκου στην Ελλάδα για να αντλήσουμε πληροφορίες, τρόπους καλλιέργειας, γνώμες και συμβουλές από γεωπόνους. Μετά, το υψηλό κοστολόγιο εγκατάστασης της πέργκολας, μιλάμε για ύψος από 6 έως 12 μέτρα (ανάλογα πως βοηθά το κλίμα και τι θέλεις να κάνεις), συνδεόμενα όλα με συρματόσχοινα και μεγάλα βάρη να αιωρούνται. Άλλη δυσκολία ήταν ότι δεν βρίσκαμε φυτά να αγοράσουμε. Από την πλευρά του μηχανολογικού εξοπλισμού, είναι ότι χρειάζεται μηχανή συγκομιδής, αποξηραντήρια, μηχανές σφαιριοποίησης και όργανα εργαστηριακού ελέγχου. Σχεδόν όλα δεν υπήρχαν στην ελληνική αγορά και στο εξωτερικό ήταν πανάκριβα για να αντιμετωπίσουμε το υψηλό κοστολόγιο αποφασίσαμε το σχεδιασμό και την κατασκευή στην Ελλάδα διαμορφώνοντας και εξιχρονίζοντας τα, ανάλογα με τις ανάγκες και τα προβλήματα που παρουσιάζονταν.

Έχει υπάρξει κάποιο ενδιαφέρον για συνεργασία από μικροζυθοποιείο;
Θέλω να επισημάνω ότι από την πρώτη στιγμή ήρθαμε σε επικοινωνία με πολλές μικροζυθοποιίες που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις ενέργειες που κάνουμε. Κάποιοι δεν το πίστευαν ότι μπορεί να καλλιεργηθεί στην Ελλάδα λυκίσκος. Ήδη έχουμε αρχίσει  κάποιες συνεργασίες. Εκείνο που δεν περιμέναμε ήταν το μεγάλο ενδιαφέρον για αγορά ελληνικού λυκίσκου από ζυθοποιίες του εξωτερικού.

Θα συνεργαστείτε με οικοζυθοποιούς;
Θα επιθυμούσαμε κάποια συνεργασία στο μέλλον (εφόσον κι αυτοί αποδεχθούν κάτι τέτοιο) και με τους οικοζυθοποιούς του ΣΕΖΕ (Σύλλογος Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδος) για γνωριμία και πειράματα επάνω στους ελληνικούς λυκίσκους.

Ποιες ποικιλίες μέχρι στιγμής έχετε αναπτύξει και ποίες θα ακολουθήσουν;
Όπως αναφέρω παραπάνω διαθέτουμε ένα φυτώριο με 45 διαφορετικές ποικιλίες λυκίσκου. Βέβαια δεν γίνεται να καλλιεργηθούν όλες. Επιλέξαμε και αρχίσαμε την καλλιέργεια των παρακάτω ποικιλιών: Cascade, Centennial, Columbus, Saaz, Mythodea, Pandora, Polaris, Chinook, Calypso. Εδώ θέλουμε να αναφέρουμε ότι οι ποικιλίες Μythodea, Pandora (αναπτύχθηκαν από εμάς) είναι εμπορικά σήματα της Mythodea Hellas Hops μαζί με ακόμη δύο ποικιλίες που είναι ακόμα σε ερευνητικό στάδιο, την Eleusis και  την Apokalypsi.

Κλείνοντας πείτε μας ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας λυκίσκοι;
Δεν ξεχωρίζουμε κανένα. Μας αρέσουν όλοι. Κάθε λυκίσκος είναι μοναδικός και ο καθένας έχει τη μαγεία του!
  • Μανάβης Δημήτριος - Υπεύθυνος  Φυτικής  Παραγωγής
  • Πουλιμάς Μάριος - Υπεύθυνος Πωλήσεων
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!