Έχοντας πλέον αφήσει πίσω μας το πολύ δημιουργικό έτος 2016, στον κόσμο της μπύρας στην χώρα μας, το Beeroskopio θα κάνει ένα γρήγορο flashback στην χρονιά ακριβώς όπως πέρσι και θα παρουσιάσει όλα τα σπουδαία νέα που έλαβαν χώρα και κράτησαν τους φίλους του ζύθου σε εγρήγορση. Στο φετινό άρθρο που ανοίγει την αυλαία στην αρθρογραφία του 2017 θα δούμε τα νέα κατηγοριοποιημένα και αναφορικά. Πράγματι, φέτος είχαμε μια έξαρση στα μικροζυθοποιία συνοδευόμενα απο τις μπύρες τους, άνθηση του Gypsy brewing αλλά και ανάδειξη της σπιτικής μπύρας

Νέες Μικροζυθοποιίες
Επειδή ο κατάλογος είναι μεγάλος θα κατευθυνθούμε γεωγραφικά απο Βορρά προς Νότο. Πρώτη στάση στην Ξάνθη με το Ηλιακό Μικροζυθοποιείο που η παραγωγή μπύρας υλοποιείται με την χρήση ενέργειας και πιο συγκεκριμένα του ήλιου. Παρακάτω συναντάμε την Μικροζυθοποιία Πιερίας ή Κορφή με τις 2 ''βαμπίρ'' μπύρες της. Ανατολικότερα η Μικροζυθοποιία Σαμοθράκης, που προσφάτως πήρε και άδεια λειτουργίας, θα μπει στην αγορά με μια ''φονική'' δουλειά. Συνέχεια στην Ζυθοποιία Ηπείρου, που δεν συσχετίζεται με την Μικροζυθοποιία Ηπείρου που έκλεισε, με 2 μέχρι τώρα παρουσίες να έχει τραβήξει τα βλέμματα. Η Θεσσαλία και φέτος στο παιχνίδι με την Τρικάλων Ζύθος που ως gypsy αρχικά ζυθοποίησε στις εγκαταστάσεις της Αργώ. Κεντρική Ελλάδα τώρα και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα όπου μια κουκουβάγια φαίνεται να εδραιώνεται γρήγορα και πολύ δυναμικά στην craft σκηνή της χώρας και δεν είναι άλλη απο την Noctua. Άλλη μια πρωτευουσίανα παρουσία βλέπουμε στην Βάρη με την ομώνυμη μικροζυθοποιία και τον κ.Στεργίου να μας συστήνει στις 3 δουλειές του. Στο κλείσιμο συναντάμε την Λακωνική Ζυθοποιία, στο Γύθειο, που ξεκίνησε με 3 ''Σπαρτιάτικες'' μπύρες. Τελειώνοντας απο ξηρά θα συνεχίσουμε με 3 νησιωτικές μικροζυθοποιίες απο Πάρο, Φολέγανδρο και Νάξο. Με νέες μπύρες απο πλευράς τους πρωταγωνίστησαν κυρίως στα ιδιαίτερα νησιά τους. Την λίστα θα κλείσουμε με την εκρηκτική παρουσία των gypsy brewers. Οι Σάτυροι (Satyr Brews) κατάφεραν να αναρριχηθούν, δις, στις πρώτες θέσεις του ratebeer με τις ''απειλητικές'' τους δημιουργίες. Το hoppy καραβάνι, του Δημήτρη Τσίρου, μια που ''βγήκε'' και μία που εξαφανίστηκε απο τις κάνουλες και τέλος ο ''φλασάτος'' Βασίλης Σέγγος με την Dark Crops και τις εριστικές του εμφανίσεις μας βομβαρδίζει με τόνους λυκίσκου και σκοταδισμού...

Νέες Μπύρες
Η Septem και φέτος ικανοποίησε τις ανησυχίες τις με την WednesDay Wheat IPA που πρωτοπαρουσίασε στην HORECA. Από την άλλη η Χάρμα, που εγκαινίασε και νέες εγκαταστάσεις, ξεπρόβαλε τις νέες δημιουργίες της σαν μανιτάρια και πιο αναλυτικά τις Pale Lager, Pale Ale, Chaos, Imperial Pilsner και Christmas Dunkel. Συνέχεια στην Έλιξη που προσφάτως παρουσίασε την Marea Blonde αλλά και την αλλαγή της ετικέτας (και συνταγής) στην Alexander (σε συνεργασία με την Unibrau Hellas). Άλλες 3 ετικέτες (Η-Ε-Ω) μας εμφάνισε και η Ζυθοποιία Θεσσαλίας με τα γνωστά της γράμματα ως σήμα κατατεθέν. Η Siris με την συνέχεια της κυκλοφόρησε την Smoked Amber Ale που ήταν η νικήτρια συνταγή του διαγωνισμού του ΣΕΖΕ τα τέλη του προηγούμενου έτους. Εξαιρετική μπύρα είναι και η Molotov που μας σύστησε η Μικροζυθοποιία Θεσσαλίας με την πολύ όμορφη ετικέτα. Η Θεσσαλονικιώτικες παρουσίες Αλή και Σκνίπα δεν έμειναν άπραγες. Με μια Red Ale η μεν και τις Lady και Bold (στο 90') η δε, συνεχίζουν δυναμικά. Και η Πλάστιγγα όμως είχε προσθήκες στην φαρέτρα της με την Metamorphosis και την Plastigga Dunkel Weiss. Ο Πύργος με την Elis εισχώρησε με τις Magma Pils και Pale Ale, ενώ έχει διαφημίσει και την πολυαναμενόμενη MILF. Οι μπύρες του ''Γιάννη'' απο την Μακεδονική Μικροζυθοποιία είναι μια Lager και μια Weiss. Τέλος η Solo έχει να επιδείξει μια μεγάλη και εκλεκτή γκάμα ετικετών που μπορείτε να δείτε εδώ.  

Εκδηλώσεις-Φεστιβάλ
Παραδοσιακά το επίκεντρο στις αρχές Φεβρουαρίου δεν είναι άλλο απο την HO.RE.CA. 2016 που για ακόμα μια χρονιά ήταν πλούσια και χορταστική. Τον ίδιο μήνα ο ΣΕΖΕ πιστός στο ραντεβού με τα μέλη του έκοψε την πίτα σε μια εκδήλωση με εύθυμο κλίμα. Ο Μάρτιος είχε 2 σημαντικά events, τα βραβεία του BeerBarTender Awards που πραγματοποιήθηκαν στο Ζάππειο δίνοντας μια διαφορετική αίγλη και επισημότητα στο γεγονός και το άλλο το 4ο Gastronomy Fair που με πολλές και νέες ετικέτες άφησε ικανοποιημένες τους επισκέπτες του. Κατά το τέλος Μαΐου είχαμε άλλο ένα νέο γεγονός, το RockFest στον Βύρωνα, όπου αρκετές Ελληνικές μικροζυθοποιίες και εισαγωγικές εταιρείες παρέλασαν με τις κάνουλες τους σε ένα event με πολύ μουσική και μπύρα. Ακολούθησε το καλοκαίρι που κλασσικά δεν προσφέρει συγκινήσεις να δίνει την θέση του στον Σεπτέμβρη που άλλο ένα Athens Beer Festival, το 16ο, έλαβε χώρα σε νέο χώρο, στο Γκάζι, στον παλιό σταθμό ΗΛΠΑΠ που έδωσε ένα νέο τόνο στο συγκεκριμένο σκηνικό. Οκτώβρη δείχνει το ημερολόγιο και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην 3η Ζυθογνωσία που ανταποκρίθηκε πλήρως στις απαιτήσεις σε μια εκδήλωση πλούσια σε ποιοτικό ζύθο και παρουσίες. Ταυτόχρονα στο νησί των Φαιάκων πραγματοποιούταν με επιτυχία το Corfu Beer Festival και ο πρώτος διαγωνισμός του φεστιβάλ σε συνεργασία του Beer & Deli και Κερκυραϊκής Ζυθοποιίας. Αυτά ήταν τα κυριότερα μπυρογεγονότα που σημειώθηκαν το 2016 αν και υπήρξαν και πολλά ακόμα σημαντικά που λόγο έκτασης δεν θα αναφέρω. 
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!