Η επερχόμενη συγχώνευση των 2 μεγάλων κολοσσών της Ζυθοποιίας

Τα πάνω κάτω φέρνει στον χάρτη της παγκόσμιας ζυθοποιίας η δρομολογημένη συγχώνευση των δύο κορυφαίων πολυεθνικών του κλάδου, της Νο 1 παγκοσμίως βελγικής AB InBev, ιδιοκτήτριας ετικετών διεθνούς φήμης, όπως Budweiser, Corona, Stella Artois, Beck's με τη Νο 2 βρετανική (νοτιοαφρικανικής προέλευσης) SABMiller, παραγωγό μεταξύ άλλων των ετικετών Fosters και Miller.

Το ντιλ για την εξαγορά της SABMiller από την AB InBev έκλεισε τον Οκτώβριο έναντι του ιλιγγιώδους ποσού των σχεδόν 98 δισ. ευρώ! Εκτιμάται ότι η νέα εταιρεία θα καρπώνεται το 46% των κερδών από τις πωλήσεις μπύρας παγκοσμίως! Ενδεικτική της σπουδαιότητας και του μεγέθους της συμφωνίας ήταν η εμπλοκή που είχε στη φάση της διαπραγμάτευσης όλη η «αφρόκρεμα» των μεγάλων τραπεζών, όπως Deutsche Bank, JP Morgan, Morgan Stanley και Goldman Sachs.

Προκειμένου οι ρυθμιστικές αρχές να ανάψουν το πράσινο φως και να εγκρίνουν το ντιλ, η AB InBev προχώρησε χθες στην πώληση, στην ιαπωνική εταιρεία τροφίμων και ποτών Asahi Group Holdings Ltd., έναντι τιμήματος 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ περιουσιακών στοιχείων της και ιστορικών ζυθοποιών της Ανατολικής Ευρώπης τις οποίες είχε εξαγοράσει κατά το παρελθόν η SABMiller. Ανάμεσά τους και η τσέχικη ζυθοποιία Plzensky Prazdroj, παραγωγός της ετικέτας Pilsner Urquell, και των πολωνικών Tyskie και Lech.

Με έτος ίδρυσης το 1842 στην ιστορική βιομηχανική πόλη του Πίλσεν, 90 χλμ. δυτικά της Πράγας (έδρα επίσης των επιχειρήσεων του Τσέχου μηχανικού Εμίλ Σκόντα), η Plzensky Prazdroy δημιούργησε την πρώτη μπύρα pilsner στον κόσμο. Η ιστορία της ζυθοποιίας της περιοχής ανάγεται στο 1295 και στα πρώτα δικαιώματα παραγωγής που εκχώρησε στους κατοίκους ο Τσέχος βασιλιάς Βάτσλαβ Β'.

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά η “Wall Street Journal”, η κίνηση της AB InBev άφησε «κακή γεύση» σε κάποιους επενδυτές λόγω του απροσδόκητα υψηλού τιμήματος που κατέβαλαν οι Ιάπωνες. Ο προϋπολογισμός της Asahi για εξαγορές στο εξωτερικό κυμαίνονταν μεταξύ 3-4 δισ. δολ., ωστόσο η εταιρεία αναγκάστηκε να δαπανήσει τα διπλά προκειμένου να «χτυπήσει» άλλους ισχυρούς πλειοδότες, όπως το επενδυτικό κεφάλαιο Bain Capital, την ελβετική Jacobs Holding AG και το PPF Group, ένα επενδυτικό σχήμα ελεγχόμενο από τον Τσέχο επιχειρηματία Πετρ Κέλνερ.


Source
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!