Στα Γιάννενα, εδώ και 18 μήνες, έχει δημιουργηθεί η «Ζυθοποιία Ηπείρου», με έδρα το Ροδοτόπι, η οποία πρόσφατα ξεκίνησε να διαθέτει τα προϊόντα της στην αγορά. Απαστερίωτες μπύρες, αφροζύμωτες Ale, εμφιαλωμένες και με ωρίμανση εντός της φιάλης, η «Στάλα» Pale Ale και Strong Ale, προσπαθούν να κερδίσουν μια θέση στην αγορά. Τις μπύρες φτιάχνουν τρεις νέοι άνθρωποι. Η Άννυ Ζώη, ηθοποιός στο επάγγελμα, ο Σάκης Δόσης, πληροφορικάριος, και ο Αλέξανδρος Ντάφλος, χημικός μηχανικός, ένωσαν τις δυνάμεις τους και τις ιδέες τους, έμαθαν, έψαξαν, μελέτησαν, πειραματίστηκαν πολύ και τελικά δημιούργησαν. Οι πρώτοι πειραματισμοί ξεκίνησαν το 2010, με τον Σάκη Δόση να βάζει τον σπόρο της ιδέας. «Η παραγωγή μιας μπύρας δεν αποτελεί μυστικό του κράτους. Αρκεί να έχεις το μεράκι και την όρεξη. Βάζεις και τις δικές σου ιδέες και συνεχίζεις» λέει στον «Τύπο» η Άννυ Ζώη. Οι πειραματισμοί κάποια στιγμή έφεραν αποτέλεσμα. Το 2014, με αφορμή ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), πάρθηκε η μεγάλη απόφαση: Ένα κτίριο στο Ροδοτόπι και το εργαστήριο στήθηκε. Αρκετός καιρός χρειάστηκε βέβαια για τις γραφειοκρατικές υποθέσεις αλλά το όνειρο των τριών ζυθοποιών είναι πλέον γεγονός.

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ: Ζυθοποιία Ηπείρου
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ροδοτόπι, Ιωάννινα
Τ.Κ.: 45500
ΤΗΛ: 26515 54933
Website



Όταν ο Γιάννης συνάντησε τον… Γιάννη στο Δοξάτο Δράμας, ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν τη «Johnnie’s Beer». O Γιάννης Χατζητεκελής και ο Γιάννης Ετόγλου είναι οι δυο ιδιοκτήτες της Μακεδονικής Μικροζυθοποιίας που αποφάσισαν να μπουν στον κλάδο την εποχή της κρίσης, θέλοντας να κάνουν κάτι διαφορετικό στον τόπο τους. «Η Δράμα φημίζεται για τα κρασιά και τα τσίπουρά της και απουσίαζε η μπύρα. Φημίζεται επίσης για τα πολύ καλά νερά της, η μπύρα αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος της από νερό γι’ αυτό και ήμασταν βέβαιοι ότι το προϊόν θα ήταν πολύ ποιοτικό και γευστικό», περιγράφει ο κ. Χατζητεκελής. Η Johnnie’s Beer διανύει το πρώτο τρίμηνο ζωής της στην αγορά και ξεκίνησε την διαδρομή της από την Δράμα, ενώ δημιουργήθηκαν σημεία διανομής στην Θεσσαλονίκη και σύντομα στην Αθήνα. Επίσης γίνονται επαφές για εξαγωγή σε Έλληνες της Γερμανίας, σε μικρές ποσότητες. «Η δυνατότητα ετήσιας παραγωγής είναι 200.000 λίτρα και εκτιμούμε ότι σε ένα έτος θα φτάσουμε τον στόχο, για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω επενδύσεις με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας». Η Johnnie’s Beer κυκλοφορεί σε γυάλινο μπουκάλι των 330 ml και 500 ml και σε δυο τύπους, τη Lager, με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5% που προέρχεται από τρία είδη βυνοποιημένου κριθαριού και την Weiss, με αλκοόλ 5,4% που είναι κατά 50% σταρένια και κατά 50% κριθαρένια. Το σιτάρι και το κριθάρι προέρχεται από παραγωγούς της Δράμας. «Η βυνοποίηση γίνεται στη Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης γιατί είναι ο μόνος τρόπος να χρησιμοποιήσουμε ελληνικό κριθάρι» εξηγεί ο Γιάννης Χατζητεκελής. «H Weiss είναι μια ζωντανή μπύρα, καθώς μπαίνει μέσα όλη η μαγιά γι’ αυτό παρουσιάζει θολερότητα. Και οι δυο τύποι μπύρας είναι αφιλτράριστες με ημερομηνία λήξης στο εξάμηνο. Είναι πολύ θρεπτικές και ποιοτικές». Η συνταγή δημιουργήθηκε από τους δυο συνεταίρους μετά από πολλές δοκιμές και με στήριξη από επαγγελματίες.

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ: Μακεδονική Μικροζυθοποιία
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Δοξάτο, Δράμα
Τ.Κ.: 66300
ΤΗΛ: 2521 069500
Website



Η «Μικροζυθοποιία της Πάρου», ιδρύθηκε στο νησί της Πάρου το 2014. Είναι μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην περιοχή των Κυκλάδων κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών. Κατά τους πρώτους μήνες του 2016 ολοκληρώθηκε το τελικό στάδιο της παραγωγής και από τον Απρίλιο Η πρώτη μπύρα, μια ελαφριά Pilsner. Η "56isles" κυκλοφόρησε στην αγοράς της Πάρου. Το μικροκλίμα της περιοχής και η χρήση του κριθαριού που καλλιεργείται στο νησί δίνει μια ιδιαίτερη γεύση στην μπύρα. Η αλμύρα της θάλασσας, η ηλιοφάνεια και η ποιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για να προστεθούν στη γεύση, τονίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γεύσης, ενώ η χρήση της ποιότητας από ποικιλίες βύνης και λυκίσκου από διαφορετικές χώρες με ιδιαίτερα αρωματικό και γευστικό χαρακτήρα αποκαλύπτουν τα επιμέρους συστατικά της συνταγής. Ο πρώτος στόχος της μικροζυθοποιίας είναι να παράγει 25.000 φιάλες το μήνα διατηρώντας παράλληλα το μεγάλο επίπεδο της ποιότητας. Η πρώτη αγορά-στόχος είναι η Πάρος με ενδιαφέρον, ένα δίκτυο διανομής σε περιοχές εκτός της Πάρου, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι ιδρυτές της «Μικροζυθοποιία της Πάρου» είναι ο Νικόλας Παυλάκης από την Πάρο και Μαρίνος Αλεξάνδρου, εραστής του νησιού, που ζει στο Λονδίνο.

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ: Μικροζυθοποιία Πάρου
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Νάουσα, Πάρου
Τ.Κ.: 84 401
ΤΗΛ: 2284 051102
Website
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!