Το 2ο μέρος από τους ανήσυχους οικοζυθοποιούς θα μας παρουσιάσει αρχικά μια μίνι συνέντευξη του Λευτέρη Μεσημέρη που φαντάζομαι όλοι γνωρίζετε, ιδρυτή της 7 seven island brewery. Συνεχίζοντας έχουμε 2 ακόμα δυνατές παρουσίες. Μια του Δημήτρη Τσίρου που εντυπωσίασε με το batch της saltimbango που έγινε ανάρπαστο εν ριπή οφθαλμού αλλά και με το ζευγάρι από την Βέροια που ''εφοδιάζει'' τους τυχερούς ντόπιους φίλους με εκλεκτικά homebrews. Ας διαβάσουμε τι μας είπαν.

7 Seven Island Brewery


Καλησπέρα Παναγιώτη. Κατ'αρχας ας κάνω μια εισαγωγή. Ονομάζομαι Λευτέρης Μεσημέρης και είμαι μόνιμος κάτοικος Κέρκυρας και αισθάνομαι πολύ τυχερός γι αυτό καθώς θεωρώ το νησί μου ως έναν επίγειο παράδεισο. Είμαι 28 ετών κι έχω σπουδάσει μηχανικός επιστήμης υλικών στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Γενικά ήμουν πάντα ανήσυχος και μου άρεσε πολύ η πρωτογενής και δευτερογενής παραγωγή και αυτός ήταν ένας λόγος που ασχολήθηκα με την παραγωγή της μπύρας στο σπίτι.
1. Πως κόλλησες το μικρόβιο της μπύρας;
Ας πάμε λίγο πίσω στα τέλη του 2009 όπου κόλλησα το μικρόβιο. Έχω κατέβει βόλτα στο κέντρο της Κέρκυρας όταν με παίρνει τηλ ο πατέρας μου και μου λέει ότι έχει πάει για καφέ με έναν συνάδελφο του από Αθήνα και με καλεί να πάω κι εγώ να τους συναντήσω. Εκεί λοιπόν άρχισαν όλα για έμενα. Ο Θοδωρής (προϊστάμενος του πάτερα μου) αρχίζει να μου αναλύει τον τρόπο που κάνει μπύρα στο σπίτι κι εγώ ταυτόχρονα κάνω ήδη τα πλάνα μου για να πάρω τα απαραίτητα υλικά και εξοπλισμό για να κάνω το ίδιο.Μετά από μια εβδομάδα είχαν έρθει όλα όσα είχα παραγγείλει και έτσι ξεκίνησα να φτιάχνω τη δική μου μπύρα. 
2. Τι σε τράβηξε στην σπιτική μπύρα;
Βασικά αυτό που με τράβηξε αρχικά στη σπιτική μπύρα ήταν η διαδικασία παραγωγής. Μου αρέσουν οι πολύπλοκες διαδικασίες Στη συνέχεια όμως ανακάλυψα πως το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό και χωρίς όρια. Στο σπίτι μπορείς να δοκιμάσεις τα πάντα και να βάλεις στη μπύρα σου οποιοδήποτε υλικό μπορείς να φανταστείς χωρίς περιορισμούς.
3. Πως εξελίχτηκες σαν οικοζυθοποιός;
Θεωρώ την εξέλιξη μου πολύ καλή ειδικά τα τελευταία 3 χρόνια όταν και η κοινότητα αυξήθηκε και πλέον μπορούσαμε να ανταλλάξουμε ιδέες και τεχνικές που με βοήθησαν πάρα πολύ.
4. Ποιά τα σχέδιά σου όσο αφορά την σπιτική ''Ζυθοποιία'' σου;
Το σχέδιο μου είναι να ανοίξω το δικό μου ζυθοποιείο (πολύ σύντομα....) αρχικά όμως θα βγάλω την μπύρα μου στην παραγωγή μέσω contract brewing.
5. Πως βλέπεις το homebrewing στην χώρα μας;
To homebrewing στην Ελλάδα αρχίζει να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς και σε αυτό έχει βοηθήσει αρκετά ο σύλλογος ερασιτεχνών ζυθοποιών ΣΕΖΕ καθώς και γενικά η κοινότητα των οικοζυθοποιών που ξεκίνησαν μαζί με εμένα αρχές του 2010.
Facebook

Hoppy Caravan

Gypsy brewers

Η ενασχόληση μου με την ζυθοποίιση βασίστηκε στη λογική του να μπορέσω εγώ και οι φίλοι μου, να ευχαριστιόμαστε γευστικές και εντελώς άγνωστα στιλ μπύρας για την τότε εποχή. Η πρώτη απόπειρα που έκανα για να φτιάξω μπύρα, έγινε πάρα πολλά χρόνια πριν. Ήταν φθινόπωρο του 2003 και έγινε με ένα κιτ που ήρθε από Βέλγιο. Μιλάμε για μία Munton’s Golg IPA.! Από τότε, σταδιακά πέρασα από τα Kit στο BIAB και φυσικά στο All Grain. Τρελαίνομαι στο να σχεδιάζω συνταγές μπύρας. Έτσι έγινε η εμφάνιση της Hoppy CARAVAN. Ψάχνοντας να βρω συνεργάτες και χώρο παραγωγής, ήρθε η συνεργασία με τη Κρητική ζυθοποιία του Ιωάννη Λιονάκη, παραγωγού της πρώτης Χανιώτικης μπύρας, με το όνομα “Χάρμα”, που είχε σαν αποτέλεσμα της εμφάνισης της ετικέτας που άκουγε στο όνομα SALTIMBANGO. Αν κρίνω από την ανταπόκριση που είχε, τότε μπορώ να πω ότι πήγε πολύ καλά και μου δίνει κουράγιο αλλά και διάθεση για περισσότερα πράγματα στο μέλλον. Σε διαγωνισμούς δεν έχω λάβει μέρος σε πολλούς. Έχω πάρει μέρος σε δύο. Από αυτούς τους δύο, πήρα την πρώτη θέση στο διαγωνισμό που έκανε το Beer.gr με τη Μικροζυθοποιία Septem το 2015, με μια Red wheat IPA. Είμαι μέλος φυσικά του ΣΕΖΕ και το όνομά μου είναι Δημήτρης Τσίρος.
Facebook

Οικοζυθοποιία Dreamer


Είμαστε ο Στέλιος Αφεντούλης και η Μαρία Αλεξανδρίδου, και το ταξίδι μας στο homebrewing ξεκινά μετά από μια τυχαία επίσκεψη στο ζυθοποιείο της Donkey, στη Σαντορίνη. Η τύχη ήταν με το μέρος μας, τους πετύχαμε πάνω σε παρτίδα. Αρώματα, χρώματα, ήχοι, γεύσεις...αξέχαστο! Η συνέχεια συναρπαστική, κιτάκια, all grain σε cooler, all grain σε 3V, βάνες, αντλίες, ταχυσύνδεσμοι, πλαστικά, ανοξείδωτα, κτλ. Έχουμε πετάξει πολλά λίτρα μπύρας (με πόνο), έχουμε πιει ακόμα περισσότερα (χωρίς πόνο), πάντα παρέα με φίλους (με λίγο πόνο). Ένας νέος κόσμος γεννήθηκε για εμάς με εκδρομές σε ζυθοποιεία, νέες γεύσεις, γνωριμίες με ζυθοποιούς και με λάτρεις της μπύρας. Αγαπημένες μπύρες είναι οι IPA, APA, και γλυκούλες Stout. ΑΑΑΑ... και επειδή δεν ξεχνάμε και την καταγωγή μας, πίνουμε και καμιά ξανθιά λαγκερούλα! Always remember, every great dream begins with a dreamer...oops, two dreamers i mean!!
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!