Όλοι μα όλοι οι επιδέξιοι ερασιτέχνες (και μερικοί μετέπειτα επαγγελματίες) οικοζυθοποιοί έχουν ξεκινήσει την προσωπική τους μπύρα στο σπίτι με ένα beer kit. Ναι αυτή την κονσέρβα με το παχύρρευστο υγρό που υπόσχεται στον καθένα μας την πρώτη του σπιτική μπύρα σίγουρα στην αρχή μας απασχόλησε για το πώς παρασκευάζεται και τι ακριβώς έχει μέσα αυτό το ''σιρόπι''. Παρακάτω περιγράφεται σε συντομία η διαδικασία που ακολουθεί το εργοστάσιο παραγωγής. 

Ουσιαστικά είναι η ίδια διαδικασία, όπως φτιάχνεται η μπύρα στο ζυθοποιείο, όμως πριν την ζύμωση της, το μείγμα στέλνεται σε έναν συμπυκνωτή, για την αφυδάτωση και την κονσερβοποίηση του. Πιο συγκεκριμένα ένας μύλος, θρυμματίζει τα διάφορα είδη βυνών, που χρησιμοποιούνται ανάλογα με τον τύπο του beer kit (pilsner, stout κτλ). Έπειτα, οι θρυμματισμένες βύνες στέλνονται σε μεγάλες δεξαμενές για την ανάμειξη τους με το νερό και έτσι αρχίζει η διαδικασία mashing (πολτοποίηση). Σε αυτό το στάδιο, ανάλογα με τη συνταγή που ακολουθείται, χρησιμοποιούνται και οι κατάλληλες θερμοκρασίες για συγκεκριμένο χρόνο για να ζεστάνουμε τον πολτό (π.χ υψηλότερες θερμοκρασίες για σκουρόχρωμες μπύρες) παίρνοντας έτσι τα χρήσιμα συστατικά της βύνης (σάκχαρα).


Στη συνέχεια, οι βύνες στραγγίζονται και απομακρύνονται από τις δεξαμενές. Η θερμοκρασία ανεβαίνει και ξεπερνάει τους 100ο c, βράζοντας τον «γλεύκος». Εδώ προστίθεται και οι κατάλληλοι λυκίσκοι που θα δώσουν το επιθυμητό άρωμα και την ιδανική πικράδα που θέλουμε. Έπειτα, το ζυθόγλευκος ψύχεται και μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία, αφυδατώνεται και αφαιρείται περίπου το 80% του νερού. Έτσι, προκύπτει μια παχύρρευστη μορφή, εκχυλίσματος βύνης με λυκίσκο, η οποία συσκευάζεται σε μεταλλικά δοχεία, για να ταξιδέψει στο ράφι του καταστήματος μας.

Ο οικοζυθοποιός, απλά συνεχίζει αυτό που σταμάτησε το ζυθοποιείο. Προσθέτει το νερό που αφαιρέθηκε αλλά και τη μαγιά, που βρίσκεται μαζί με κάθε κιτ μπύρας σε ξεχωριστό φακελάκι, για να εκκινήσει τη ζύμωση, της δίκης του μπύρας! Αυτό όπως καταλαβαίνετε μας δεσμεύει και μας περιορίζει αν δεν πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα για εμάς. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι αν επιθυμείτε περισσότερη πικράδα ή σώμα, καθώς τα περισσότερα κιτ προσφέρουν ικανοποιητική αλλά ισορροπημένη γεύση και αυτό για να είναι αρεστό σε όλους, μπορείτε να ''επέμβετε'' και να φέρετε το κιτ στα μέτρα σας μετά απο δοκιμές. Έτσι λοιπόν για να επιτύχετε έναν πιο σπιτρόζικο χαρακτήρα μπορείτε να προσθέσετε ή να αντικαταστήσετε τα σάκχαρα που προτείνονται. Η ξηρή βύνη (σκόνη) μας δίνει επιπλέον ζυμώσιμα συστατικά που επιφέρουν βελτιωμένο αποτέλεσμα. Επίσης το μέλι (με προσοχή) μπορεί να παίξει εναλλακτικό ρόλο. Άλλη εναλλαγή μπορεί να γίνει και στην μαγιά. Συνήθως στα κιτ συναντάμε μαγιά Ale για ρεαλιστική πραγματοποίηση της ζύμωσης (θερμοκρασία δωματίου κτλ). Αν έχουμε την δυνατότητα να ζυμώσουμε σε χαμηλές θερμοκρασίες (ψυκτικός θάλαμος-ψυγείο κτλ) αντικαθιστούμε με μαγιά Lager για να αναδειχθεί το στιλ. Τέλος ο λυκίσκος στα έτοιμα κιτ προσφέρει μέτρια πικράδα κάτι μπορεί να λατρέψεις ή όχι. Για τους φίλους των υψηλών IBU's δίνετε η δυνατότητα προσθήκης λυκίσκου κυρίως μετά την 1η μετάγγιση και σε μορφή dry hopping. Όσοι λοιπόν πειραματίζεστε σε αρχικό στάδιο δοκιμάστε και το κάτι παραπάνω πριν το επόμενο βήμα. Θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε την μεγάλη γκάμα πρώτων υλών και το πως συνδυάζονται και αποδίδουν καλύτερα γευστικά. Δείτε εδώ τις κυριότερες μάρκες beer kit.

Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment: