Τα εγκαίνια της ολοκαίνουργιας μονάδας παραγωγής της Κρητικής Ζυθοποιίας

Τη νέα μονάδα παραγωγής μπύρας, στο Ζουνάκι του Δήμου Πλατανιά, εγκαινίασε χθες το απόγευμα η Κρητική Ζυθοποιία, που παράγει τη χανιώτικη μπύρα «Χάρμα». Πρόκειται πραγματικά για μία επένδυση… χάρμα οφθαλμών, προϋπολογισμού άνω του 1 εκατ. ευρώ, χωρίς τραπεζικό δανεισμό! Ένα ζυθοποιείο – «κόσμημα», που δίνει άλλη προστιθέμενη αξία στην ευρύτερη -αγροτική- περιοχή, καθώς υπάρχει, πλέον, η δυνατότητα για όσους το επιθυμούν να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις, να ξεναγηθούν σε αυτές, αλλά και, ταυτόχρονα, να δοκιμάσουν «συνοδεία» του απαραίτητου, σε αυτές τις περιπτώσεις, μεζέ τις παραγόμενες μπύρες, σε έναν όμορφα διαμορφωμένο χώρο, περιστοιχισμένο από πορτοκαλιές και ελαιόδεντρα, και να αγοράσουν αξεσουάρ και είδη δώρων στο υπάρχον σημείο πώλησης!

Δεκάδες φίλοι, συγχωριανοί και πελάτες του ιδιοκτήτη του ζυθοποιείου, μηχανολόγου - μηχανικού, Γιάννη Λιονάκη βρέθηκαν χθες στο Ζουνάκι προκειμένου να δουν από κοντά τις νέες εντυπωσιακές εγκαταστάσεις, αλλά και να ευχηθούν «καλές δουλειές» στον άνθρωπο, ο οποίος πριν από εννιά χρόνια, σε ηλικία 37 ετών, πήρε την απόφαση να δημιουργήσει -στον τόπο του- την πρώτη μικροζυθοποιία στον Νομό Χανίων, με στόχο να προσφέρει στους Χανιώτες και στους επισκέπτες μια φρέσκια, φυσική και γευστική μπύρα, που ομολογουμένως έλειπε από την κρητική αγορά.

Ο -46χρονος, σήμερα- Γιάννης Λιονάκης, μίλησε στο HANIA.news για την απόφασή του αυτή, αλλά και για την πρόσφατη επέκταση της επιχείρησης. «Δεν είναι εύκολο να κάνεις μία τέτοια επένδυση, ειδικά σε ένα μικρό χωριό, αλλά μία από τις βασικές αξίες που μεταλαμπάδευσε ο πατέρας μου είναι ότι πρέπει να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο μας. Οπότε εμείς θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο μας. Να δουλεύουμε, να επενδύουμε, να αξιοποιούμε τις δυνατότητες και τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Λιονάκης.

ΦΙΛΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η επέκταση του ζυθοποιείου έγινε με γνώμονα να είναι η εγκατάσταση όσο το δυνατόν πιο φιλική προς το περιβάλλον. Χρησιμοποιήθηκαν τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον για να ελαχιστοποιούμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα. Δηλαδή, έχουμε εντάξει στον εξοπλισμό έναν ατμολέβητα που καίει πυρηνόξυλο, οπότε έχουμε μειώσει πάρα πολύ την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, έχουμε ένα σύστημα γεωθερμίας για την παραγωγή των ψυκτικών φορτίων, που και αυτό είναι πολύ αποδοτικό, γιατί καταφέρνουμε να κάνουμε ανάκτηση ενέργειας. Με την ταυτόχρονη παραγωγή ψυκτικών φορτίων προθερμαίνουμε και τα νερά χρήσης. Είμαστε σε διαδικασία ολοκλήρωσης βιολογικού καθαρισμού των υγρών λυμάτων, ώστε αυτά να χρησιμοποιούνται για άρδευση, όπως επίσης τα στερεά υποπροϊόντα της ζυθοποίησης, δηλαδή το βρασμένο κριθάρι, πηγαίνει για ζωοτροφή ή για βελτιωτικό εδάφους. Και η μαγιά επίσης, καθώς είναι κατάλληλη διατροφή για μέλισσες. Έχουμε, λοιπόν, βρει μια χρήση για οτιδήποτε προκύπτει από τη διαδικασία μας», επεσήμανε ο κ. Λιονάκης.

ΔΕΚΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΖΥΘΟΠΟΙΕΙΟΥ!
Πλέον, με την επέκταση του ζυθοποιείου (2.000 τ.μ. οι στεγασμένοι χώροι, «οι οποίοι πληρούν όλες τις υγειονομικές προδιαγραφές», 6 στρέμματα ο περιβάλλον χώρος), η δυναμικότητά του αυξήθηκε εντυπωσιακά! «Η δυναμικότητά μας ήταν 100.000 λίτρα τον χρόνο, τώρα έχουμε πάει στα 1.000.000 λίτρα τον χρόνο και με μικρότερης έκτασης επεκτάσεις μπορούμε να πάμε ακόμα παραπάνω. Επίσης, εγκαινιάζουμε και το τμήμα που είναι επισκέψιμο. Πλέον, μπορεί κάποιος να έρθει, να καθίσει, να δοκιμάσει τις μπύρες, να πάρει ένα μεζέ και να ξεναγηθεί στον χώρο του ζυθοποιείου. Το ζυθοποιείο τώρα είναι επισκέψιμο», ανέφερε ο κ. Λιονάκης.

ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΚΑΙ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Ερωτηθείς για το ύψος της επένδυσης και τις πηγές χρηματοδότησης, ο ιδιοκτήτης του ζυθοποιείου σημείωσε ότι «το συνολικό ύψος της επένδυσης ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ. Ενταχθήκαμε στο ΕΣΠΑ και πήραμε 150.000 ευρώ, έχουμε έγκριση και για τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο, αλλά δεν πήραμε τίποτα και ούτε προβλέπεται να πάρουμε. Τα υπόλοιπα χρήματα προήλθαν από ίδιους πόρους. Δεν υπάρχει δανεισμός».


Η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ
Σήμερα, μαζί με τον κ. Λιονάκη, απασχολούνται στο ζυθοποιείο 15 άτομα. Όσον αφορά στην προμήθεια των πρώτων υλών (βύνη, λυκίσκος, μαγιά, νερό), ο κ. Λιονάκης γνωστοποίησε ότι «τις βασικές μας βύνες τις παίρνουμε από την Κομοτηνή και τις σπέσιαλ -που είναι πολύ μικρές σε αναλογία- από το Βέλγιο. Λυκίσκους δεν έχουμε στην Ελλάδα και παίρνουμε από πολλά μέρη του κόσμου: από Γερμανία, Γαλλία, Αμερική. Για το νερό έχουμε φτιάξει μια μονάδα επεξεργασίας νερού, ώστε να προσαρμόζουμε το νερό ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε μπύρας που φτιάχνουμε. Έχουμε μια μονάδα πάρα πολύ σύγχρονη και έχουμε το πλέον κατάλληλο νερό για ζυθοποίηση».

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Ερωτηθείς αν στα επόμενα σχέδιά του συμπεριλαμβάνεται και η εξαγωγή ποσοτήτων μπύρας εκτός Ελλάδας, ο κ. Λιονάκης απάντησε ότι «η μπύρα μας είναι φρέσκια, απαστερίωτη, αφιλτράριστη. Διατηρείται, αποθηκεύεται και διακινείται υπό ψύξη, γεγονός που αποτελεί ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο για να ταξιδέψει μακριά. Ο κύριος όγκος των πωλήσεών μας είναι στα Χανιά και γύρω από τα Χανιά. Έχουμε μικρή παρουσία εκτός Χανίων: Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη. Προσπαθούμε, τώρα πλέον, που έχουμε σημαντική παραγωγή και μπορούμε να απομακρυνθούμε, να βγούμε και παραέξω, να βρούμε συνεργασίες, να βρούμε κατάλληλο συνεργάτη, που θα μπορεί να διαχειριστεί το προϊόν μας, δηλαδή να έχει ψυκτικούς θαλάμους, αυτοκίνητα – ψυγεία κ.λπ. και να θέλει να ασχοληθεί με αυτό και κοιτάμε, ταυτόχρονα, και στο εξωτερικό, γιατί είναι αλήθεια ότι είμαστε τυχεροί. Στα Χανιά όπου βρισκόμαστε, γνωρίζουν οι επισκέπτες την μπύρα μας χωρίς κόπο. Πολλοί τουρίστες τη δοκιμάζουν, μεταξύ αυτών είναι και επιχειρηματίες του χώρου σε άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να υπάρχει ζήτηση και από το εξωτερικό. Δεν έχουμε κάνει καμία εξαγωγή προς το παρόν. Προσπαθούμε να βρούμε τον δρόμο μας σε αυτό…», κατέληξε ο κ. Λιονάκης.

source
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!