glyphosate

Τα νέα για τους λάτρεις της μπύρας στη Γερμανία δεν ήταν ιδιαίτερα ευχάριστα τους τελευταίους μήνες. Τον Φεβρουάριο ανιχνεύθηκε σε μπύρες ποσότητα του ζιζαντιοκτόνου glyphosat που ξεπερνούσε τα επιτρεπτά όρια. Τα κακά μαντάτα για τη γερμανική μπύρα ήρθαν μάλιστα σε μια χρονιά που συμπίπτει με τη συμπλήρωση 500 χρόνων από τους περίφημους «κανόνες περί καθαρότητας της γερμανικής μπύρας». Μόλις τον Μάρτιο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε έκθεσή του χαρακτήρισε το επίμαχο ζιζανιοκτόνο καρκινογόνο. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων, ακόμη κι αν η ουσία αυτή είναι επιβλαβής μόνο εάν ένας ενήλικας καταναλώσει 1000 λίτρα μπύρας σε μια μέρα, είναι σοβαροί οι κίνδυνοι για την υγεία του.

Αυτό τουλάχιστον εκτιμά η Σοφία Γκούτενμπεργκ, ερευνήτρια που υπογράφει πρόσφατη έρευνα για το επίμαχο ζιζαντιοκτόνο για λογαριασμό του βαυαρικού υπουργείου Υγείας. «Η μπύρα δεν μπορεί πλέον να χαρακτηρισθεί καθαρή κι έτσι δεν έχουν πλέον ισχύ οι παλιοί κανόνες περί καθαρότητας», εκτιμά η ίδια. Η Γερμανίδα ειδικός θεωρεί σημαντικό για τις γερμανικές ζυθοποιίες να διασφαλίζουν οι ίδιες ότι δεν υπάρχουν επιβλαβή φυτοφάρμακα στις καλλιέργειες σιταριού και λυκίσκου.

Βιολογική μπύρα υψηλών προδιαγραφών
LammsbräuΉδη κάποιες ζυθοποιίες έχουν αντιληφθεί τους κινδύνους και εφαρμόζουν στην πράξη νέες μεθόδους. Για παράδειγμα, η εταιρεία Lammsbräu παράγει εδώ και 30 χρόνια μπύρα στη βάση οικολογικών μεθόδων, τηρώντας παράλληλα τις κλασικές προδιαγραφές που ισχύουν για τη γερμανική ζυθοποιία. Μάλιστα πηγαίνει αρκετά βήματα παραπέρα από τα όσα ορίζει ο παλιός κανονισμός, σύμφωνα με τον οποίο η γερμανική μπύρα πρέπει να αποτελείται αποκλειστικά από λυκίσκο, βύνη, μαγιά, νερό και τίποτα παραπάνω. Η Lammsbräu εμπλουτίζει τους κανόνες αυτούς, δίνοντας επιπλέον έμφαση στις μεθόδους παρασκευής. Η ίδια εταιρεία συνεργάζεται αποκλειστικά με 160 βιοκαλλιεργητές, οι οποίοι καλλιεργούν σιτάρι με βιολογικές μεθόδους. Για αυτούς η χρήση ζιζανιοκτόνων, μυκητοκτόνων και άλλων φυτοφαρμάκων είναι ταμπού. Επίσης το νερό που χρησιμοποιείται για τη μείξη των υλικών προέρχεται από ειδικά ελεγμένες πηγές, οι οποίες βρίσκονται σε μεγάλο βάθος ώστε να μην επηρεάζονται από τη μόλυνση που προέρχεται από τον γεωργικό τομέα. «Θέλουμε να κάνουμε κάτι καλό για τη φύση αλλά και τον άνθρωπο», λέει σχετικά η Σουζάνε Χορν, εκπρόσωπος της βιολογικής ζυθοποιίας.

Νέες επιλογές, παλιές εμμονές
Πάντως και οι καταναλωτές από την πλευρά τους δείχνουν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι πάνω στο θέμα. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς Biovista, οι πωλήσεις βιολογικής μπύρας αυξήθηκαν μεταξύ 2014 και 2015 κατά 14%. Και η Lammsbräu έκλεισε το 2015 με έναν εντυπωσιακό τζίρο, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Όπως επισημαίνει η Σουζάνε Χορν, μέχρι πρότινος δεν είχε γίνει αντιληπτό, ακόμη και μεταξύ καταναλωτών με αυξημένη οικολογική συνείδηση, ότι οι κανόνες περί καθαρότητας δεν διασφαλίζουν ταυτόχρονα και τη «βιολογική» προέλευση της μπύρας. «Πάνω σε αυτό το σημείο απαιτούνται διευκρινήσεις», αναφέρει η ίδια.
Ωστόσο, παρά την εντυπωσιακή άνοδο του τομέα της βιολογικής ζυθοποιίας, δεν μπορεί να γίνει ακόμη λόγος για γενικότερη στροφή των Γερμανών ζυθοποιών προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως επισημαίνει ο Μαρκ Όλιβερ Χούνχολτς, εκπρόσωπος της Ένωσης Γερμανών Ζυθοποιών, ακόμη κι αν η ζήτηση για βιολογική μπύρα αυξάνεται, αυτή παραμένει ακόμη «εξειδικευμένο προϊόν». Ακόμη κι αν ήδη πολλές παραδοσιακές ζυθοποιίες ενσωματώνουν πλέον στα προσφερόμενα προϊόντα τους και βιολογικές μπύρες, αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι αφήνουν πίσω τους εξ ολοκλήρου τις παλιές μεθόδους παραγωγής. Τουναντίον, όπως σημειώνει ο ο Μαρκ Όλιβερ Χούνχολτς, πρόθεσή τους είναι να παραμείνουν πιστές στην πατροπαράδοτη συνταγή, την οποία και εμπιστεύονται ακόμη.

source
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!