Παρά την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και την δυνατότητα να διαβάζουμε και να ενημερωνόμαστε πλέον μέχρι εν κίνησή τα βιβλία αποτελούν για πολλούς αναπόσπαστο κομμάτι ψυχαγωγίας. Η μυρωδιά της σελίδας και το ξεφύλλισμα ασφαλώς δεν μπορούν να αντικατασταθούν με καμία τεχνολογική εφαρμογή. Η βιβλιογραφία που σχετίζεται με την μπύρα στην χώρα δυστυχώς βρίσκεται σε εμβρυακά στάδια. Αντιθέτως η ξενόγλωσση παρουσιάζει πληθώρα βιβλίων με θέμα την σπιτική μπύρα, συνταγές και παρουσιάσεις που θα μας απασχολήσει σε επόμενο post. Παρακάτω θα δείτε 4 βιβλία, άλλα πιο παλιά αλλά νεότερα, γραμμένα στα Ελληνικά, που αποτελούν μια βάση για όποιον προτιμάει την γλώσσα μας.

Θεωρία και τεχνικές παραγωγής μπύρας για αρχάριους. Ο στόχος του βιβλίου είναι να σε μάθει να παρασκευάσεις μπύρα στο σπίτι. Δεν απαιτείται ιδιαίτερη γνώση στο αντικείμενο. Το βιβλίο απευθύνεται στους αρχάριους ερασιτέχνες που έχουν την περιέργεια να μάθουν τις τεχνικές της σπιτικής ζυθοποίησης. Η ύλη έχει κατανεμηθεί έτσι ώστε να αρχίζει με την περιγραφή των υλικών και θεωρίας που χρειάζονται για να περάσεις διαδοχικά από το απλό στάδιο της παραγωγής με κιτ στο τελευταίο στάδιο της μπύρας με βύνη (all grain). Γίνεται επίσης περιγραφή των πιο γνωστών ζύθων καθώς επίσης και των προβλημάτων και της αντιμετώπισής τους, που πιθανόν να συναντήσει ο αρχάριος στην ζυθοποίηση.


Το βιβλίο αυτό είναι μια ευχάριστη διαδρομή στις τεχνολογίες που απαρτίζουν τη βυνοποίηση και ζυθοποίηση. Ενώ η παραγωγή της μπύρας έχει ξεκινήσει πριν από χιλιάδες έτη, η επιστήμη και τεχνολογία της μπύρας έχει προχωρήσει αρκετά, ώστε η παραγωγή της να γίνεται με μεγαλύτερο έλεγχο της ποιότητάς της. Στα κεφάλαια του βιβλίου αναλύονται οι σύγχρονες τεχνολογίες της βυνοποίησης και στη συνέχεια της ζυθοποίησης. Αναλύονται η σπουδαιότητα των ποικιλιών της βύνης, του λυκίσκου και των ζυμών, δίδεται μεγάλη σημασία στην ποιότητα του νερού και της επεξεργασίας του. Αναλύονται οι τεχνολογίες της παραγωγής του βυνογλεύκους και της περαιτέρω ζύμωσης του για παραγωγή Lager ή Ale. Απευθύνεται κυρίως στους σπουδαστές της ζυθοποίησης αλλά και σε όλους εκείνους που θα ήθελαν να μάθουν τον τρόπο που παρασκευάζεται η μπύρα. Η κατανόηση των διαφόρων τεχνολογιών που αναφέρονται κυρίως στο εργαστηριακό μέρος θα βοηθούσε αν υπάρχουν βασικές γνώσεις από συναφείς επιστήμες όπως, Βιολογίας, Χημείας και Γεωπονίας. Επειδή η γνώση στη ζυθοποίηση είναι περισσότερο πράξη και έρευνα παρά θεωρία, το βιβλίο φιλοδοξεί να βοηθήσει τους ερευνητές της μπύρας στην ευχάριστη ενασχόλησή τους για ποιοτικότερες μπύρες. Οι συγγραφείς είναι ερευνητές, καθηγητές του Τμήματος Οινολογίας του ΤΕΙ Αθήνας με σπουδές και πολυετή εμπειρία στην επιστήμη των Μικροβιακών Ζυμώσεων, της Οινολογίας και της Ζυθοποίησης.

Περιέχει συνταγές για την παραγωγή των συνήθων τύπων μπυρών μπύρας που παράγονται στις περιοχές όπου ομιλείται η γερμανική γλώσσα. Περιγράφεται λεπτομερώς πως μπορεί να παραχθεί μπύρα, με τις πιο απλές συσκευές και σκεύη που υπάρχουν σε κάθε νοικοκυριό, μπύρα γευστική, αφρίζουσα, φτιαγμένη με τη γεύση που προτιμάει ο ερασιτέχνης ζυθοποιός. Ο συγγραφέας δεν παραλείπει επίσης να πληροφορήσει και σχετικά με τα απαραίτητα θέματα που αφορούν τη φορολογία και τη νομοθεσία των τροφίμων και φυσικά επίσης και για τις συζητήσεις και τις αποφάσεις για τον παραδοσιακό νόμο της καθαρότητας.



Ένα παιδικό βιβλίο για την Μπύρα; Ναι, είτε το πιστεύετε είτε όχι· αλλά το "Μπι όπως Μπύρα" είναι επίσης και ένα βιβλίο για μεγάλους· και, βέβαια, έχετε υπόψη σας ότι είναι ένα έργο του αντικομφορμιστή συγγραφέα Τομ Ρόμπινς, που φημίζεται διεθνώς για την ικανότητά του να διαφωτίζει σοβαρά αλλά και να ψυχαγωγεί κωμικά. Mια φορά κι έναν καιρό (πάνω κάτω τώρα) υπήρχε ένας πλανήτης (τι θα λέγατε γι' αυτόν εδώ;) που οι κάτοικοί του κατανάλωναν τριάντα έξι δισεκατομμύρια γαλόνια μπύρα τον χρόνο (είναι γεγονός, μπορείτε να το δείτε και στο Google). Ανάμεσα σ' αυτούς που επηρεάζονται, ο καθένας ή η καθεμιά με τον δικό του ή τον δικό της τρόπο, απ' όλες αυτές τις μπουρμπουλήθρες και τα ρεψίματα και τους αφρούς, ήταν και μια έξυπνη, περίεργη, παράτολμη μαθήτρια του νηπιαγωγείου, η Γκρέισι, η ταλαιπωρημένη μαμά της, ο αναίσθητος μπαμπάς της, ο αντικομφορμιστής θείος της και ένας μαγικός δυναμικός εισβολέας από έναν κόσμο κρυμμένο μέσα στον κόσμο μας. Με πρωταγωνιστές τους προαναφερθέντες χαρακτήρες το "Μπι όπως Μπύρα" -γοητευτικό αλλά και ανατρεπτικό μαζί οδηγεί τους αναγνώστες του, μικρούς και μεγάλους, σε μια απρόσμενη και εις βάθος διερεύνηση των ορίων της πραγματικότητας, τις μαγικές ικανότητες των παιδιών και, φυσικά, στο υπέρτατο νόημα μιας ωραίας παγωμένης μπυρίτσας.
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!