Το Βέλγιο θεωρείται παγκοσμίως ως ο "παράδεισος της μπύρας". Αν πράγματι ισχύει αυτό, τότε σίγουρα η μαγευτική και γραφική Brugge αποτελεί την ωραιότερη γωνιά αυτού του παραδείσου! Σε κάθε καφέ-μπαρ της πόλης, σε κάθε ξενοδοχείο, σε κάθε γωνιά της με λίγα λόγια, κάποιος θα συναντήσει 2-3 βαρέλια και 30-40 εκλεκτές ετικέτες σε μπουκάλι. Το Βέλγιο και η τεράστια παράδοσή του πάνω στην μπύρα είναι αυτό που επικρατεί καθολικά, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπου μπορεί κάποιος να συναντήσει και μερικές ετικέτες από άλλες ευρωπαϊκές υπερδυνάμεις-σχολές της ζυθοποίησης. Ανάμεσα σε αυτήν την πλειάδα των μαγαζιών που φιλοξενούν άψογα και ασφαλώς με περισσό σεβασμό την μπύρα και την κουλτούρα της, ξεχωρίζουν μερικά μπυροστέκια που χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς, άλλοτε για την ιδιαίτερη προσωπικότητα και ιστορία τους και άλλοτε για την εντυπωσιακή γκάμα των ετικετών τους. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, αυτόν τον μικρό οδηγό μπύρας της αριστοκρατικής Brugge με κάποια beer-bars και κάποια beer-restaurants που αξίζει ένας επισκέπτης να σπαταλήσει έστω και λίγες στιγμές από την ώρα του.

't Brugs Beertje 
Ίσως το καλύτερο στέκι για έναν μπυρόφιλο που θα βρεθεί στη Brugge. Το ζεστό και χαλαρωτικό του περιβάλλον, η πολύ όμορφη μπυροδιακόσμηση, το εξαιρετικό προσωπικό του και κυρίως ο καταπληκτικός μπυροκατάλογος που διαθέτει, αποτελούν στοιχεία που δεν μπορούν να αφήσουν ασυγκίνητο κανέναν λάτρη της Βέλγικης σχολής μπύρας. Το μέρος είναι μικρό και γεμίζει πάντα με ντόπιους κυρίως, αλλά και με επισκέπτες ενίοτε. Καθώς είναι ανοικτό απο τις 16.00 το απόγευμα, καλό θα ήταν αν κάποιος θέλει να το απολαύσει με την ησυχία του, να πάει εκεί απο νωρίς. Το βραδάκι, αν πας κατά τις 20.30 με 21.00, είναι πολύ πιθανόν να βρεις κάπου να αράξεις πριν αρχίσει να γεμίζει αργότερα. Μεγάλη γκάμα ετικετών σε μπουκάλι (250 περίπου ετικέτες), ενώ στα βαρέλια του που αλλάζουν περιοδικά θα βρει κάποιος κατά καιρούς εκλεκτά κομμάτια. Εξαιρετική μπάρα και εξαιρετικές τιμές, ενώ υπάρχουν διάφορα σνακς και λίγα "κυρίως πιάτα" για αυτούς που θέλουν να γευματήσουν ταυτοχρόνα. Με τα πόδια είναι 1-2 λεπτά δρόμος από την κεντρική πλατεία Markt Place, σε μια πάροδο της κεντρικής οδού Steenstraat. 
Οδός: Kemelstraat 5B  

Comptoir des Arts
Σε ένα υπόγειο της κεντρικής, πλην όμως ήσυχης Vlamingstraat (ακριβώς εκεί που υπήρχε παλαιότερα το De Zolder), ένας καταπληκτικός cult χώρος φιλοξενεί την μπύρα και την τέχνη με τον καλύτερο τρόπο. Το Comptoir des Arts είναι στην πραγματικότητα ένα μικρό υπόγειο Jazz - Βeer bar που φροντίζει επιπλέον να αναδεικνύει και άλλες διάφορες μορφές τέχνης κατά διαστήματα. Έτσι, στο χώρο αυτό φιλοξενούνται κατά καιρούς περιοδικές εκθέσεις ζωγραφικής, ενώ λαμβάνουν χώρα και διάφορα άλλα εικαστικά δρώμενα. Οι μουσικές επιλογές Jazz & Blues ακουσμάτων σε χαλαρώνουν και σε ηρεμούν μέσα σε έναν πολύ όμορφα διακοσμημένο χώρο με πέτρα και ξύλο. Η μπάρα του, απλά μοναδική. Οι γιρλάντες από λυκίσκο που κρέμονται πάνω από την μπάρα δίνουν άλλη αύρα στο υπόγειο αυτό, ενώ οι επιλογές από 95 ετικέτες εκλεκτών μπουκαλιών και τα 5 βαρέλια του, καθιστούν αυτόν το χώρο ένα από τα πιο δυνατά spots της πόλης πάνω στην μπύρα. Εκδηλώσεις τέχνης πάσης φύσης και live μουσικές παραστάσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας προσελκύουν αρκετό ντόπιο πληθυσμό που ίσως προτιμάει την ηρεμία και την noir ατμόσφαιρα του Comptoir σε σχέση με το πιο πολύβουο και πιθανόν άχρωμο Poatersgat που βρίσκεται ακριβώς απέναντί του στην ίδια οδό. Το ανδρόγυνο - ιδιοκτήτες του μαγαζιού αυτού είναι απόλυτοι γνώστες του αντικειμένου τους που είναι τόσο η τέχνη και η μουσική, όσο και η μπύρα. Τιμές εξαιρετικές. Φαγητό δεν υπάρχει πέραν κάποιων συνοδευτικών πιάτων τυριών ή ξηρών καρπών που συνοδεύουν την παραγγελία σου. Το υπόγειο αυτό είναι ανοικτό από τις 18.30 το απόγευμα μέχρι τις 03.00 τα μεσάνυχτα και αποτελεί σίγουρα το καλύτερο πόστο για να κλείσει κάποιος τη βραδιά του στην πανέμορφη πόλη της Brugge.
Οδός: Vlamingstraat, 53 
Site


Staminee de Garre
Αν δεν είσαι ντόπιος, ο μόνος τρόπος να βρεις αυτό το μικρό στέκι της μπύρας στην Brugge, είναι να πέσεις πάνω του καθαρά από σύμπτωση. Παρόλο που είναι μόνο μερικά βήματα από την κεντρική πλατεία Markt, βρίσκεται χωμένο και κρυμμένο τόσο καλά σε ένα μικρό στενάκι που, ακόμη και αν κατά λάθος βρεθείς σε αυτό, το πιο πιθανό είναι μπεις μέσα στο στενό μερικά μέτρα και μετά να κάνεις μεταβολή και να εξέλθεις πάλι σε κεντρικό δρόμο. Σε ένα πέτρινο κτίριο λοιπόν, στεγάζεται το De Garre σε δυο ορόφους με διακριτική διακόσμηση, ξύλινες παρεμβάσεις και πολλές ετικέτες. Η όλη ατμόσφαιρα που το διαπερνά χαρακτηρίζεται μάλλον χαλαρή και αν δεν ήταν οι σερβιτόροι με ένα απλανές βλέμμα και με το χαμόγελο μονίμως κολλημένο στα χείλη τους, κάλλιστα θα μπορούσες να τους χαρακτηρίσεις ράθυμους. Στην αρχή σου προτείνουν να δοκιμάσεις την βαρελίσια μπύρα του μαγαζιού, την Garre, μια tripel την οποία στη σερβίρουν σε ένα πολύ όμορφο snifter ποτήρι (παρόμοιο με το νέο ποτήρι της Lucifer) συνοδεία ενός μπολ με σκληρό τυρί και ξηρούς καρπούς. Οι επιλογές σου ανάμεσα σε καμιά 100αριά ετικέτες που υπάρχουν σε μπουκάλι. Χαλαρή και relaxing ατμόσφαιρα για συζητήσεις και προβληματισμούς. Τιμές μάλλον φτηνές. Για όσους επιθυμούν να τσιμπήσουν κάτι, υπάρχουν 5-6 πιατάκια.
ΟδόςVlamingstraat, 53
Site

't Poatersgat
Ακριβώς απέναντι από το Comptoir στην Vlamingstraat, υπάρχει ακόμη ένα πολύ δυνατό μπυροστέκι της Brugge. Στεγασμένο και αυτό σε ένα υπόγειο έχει να προσφέρει στους μπυρόφιλους (ντόπιους και επισκέπτες) μια μεγάλη γκάμα εκλεκτών Βελγίδων. Ο χώρος όμορφα διαμορφωμένος, σαφώς μεγαλύτερος από το Comptoir, μοιάζει περισσότερο σαν ένας εσωτερικός κήπος, με πέτρινες αψίδες, ξύλινες προσθήκες, γιρλάντες λυκίσκου και με λιτό, αλλά γουστόζικο ντεκόρ κυρίως με αντίκες και άλλα "βαριά έπιπλα". 4 βαρέλια και 130 ετικέτες σε αρκετά καλές τιμές. Φαγητό δεν υπάρχει ούτε για δείγμα και το μαγαζί τραβάει μέχρι τις 03.00 με 03.30 τα μεσάνυχτα. Αρνητικά του στοιχεία η σχετική φασαρία που επικρατεί, το σκοτεινό περιβάλλον του και η απουσία service στα τραπέζια που έχει σαν αποτέλεσμα να πρέπει να πας στην μπάρα και να παραγγείλεις από εκεί, περιμένοντας φυσικά κάποια ώρα μέχρι να σου δώσει την παραγγελία να την πας στο τραπέζι σου. Παρόλ' αυτά, σίγουρα αξίζει τον κόπο να το επισκεφτείτε. Απλά οπλιστείτε με λίγη υπομονή παραπάνω και προφανώς μην το αφήσετε σαν τελευταία επιλογή για να κλείσετε τη βραδιά σας.
Όδος: Vlamingstraat 82 

Bierbrasserie Cambrinus
Το πιο γνωστό, ίσως, και πιο φημισμένο μπυρομάγαζο της Brugge, με την φήμη του να οφείλεται καθαρά στον τεράστιο μπυροκατάλογό του. 400 ετικέτες Βελγικών μπουκαλιών κοσμούν τη λίστα αυτού του όμορφου, θα έλεγα, μαγαζιού που όμως έχει καταντήσει τουριστική ατραξιόν. Η διακόσμηση του αρκετά καλή, αλλά επιτηδευμένη μέχρι ενός βαθμού. Πλούσιο μενού επιλογών φαγητού με καλές τιμές όπως αποδείχτηκε συγκριτικά με το μέγεθος των πιάτων του. Γενικότερα είναι το πιο ακριβό μαγαζί στην πόλη πάνω στις μπύρες. Ακριβό για τα δεδομένα του Βελγίου, ασφαλώς, για να μην παρεξηγηθούμε. Απλά στον αχανή μπυροκατάλογό του έβρισκες τιμές 1,5-2 ευρώ πιο ακριβές για τις ίδιες ετικέτες άλλων μπυρομάγαζων. Όπως και να έχει πάντως, σίγουρα θα πρότεινα να το επισκεφτείτε όσοι απο εσάς βρεθείτε κάποτε στην Μπριζ, είτε για να δοκιμάσετε κάποια μπύρα που πιθανόν μόνο εκεί να την βρείτε, είτε για να έχετε προσωπική δική σας άποψη για αυτό το beer restaurant. Στην τελική είναι δίπλα στην κεντρική πλατεία Markt Place. Τόσο δίπλα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και κομμάτι της πλατείας. Στα μείον: το όχι και τόσο ευγενικό, αλλά μάλλον απρόθυμο προσωπικό του καταστήματος.
Όδος: Philipstockstraat 19

Brouwerij De Halve Maan
H ιστορική Ζυθοποιία του Μισοφέγγαρου, η De Halve Maan, σίγουρα αποτελεί ένα "must go" μέρος για να επισκεφτεί κάποιος κατά την παραμονή του στην Brugge, ανεξάρτητα από το αν είναι λάτρης ή όχι της μπύρας. Το tour στο μουσείο της Ζυθοποιίας αξίζει τον κόπο, ειδικά όταν φτάνεις στην ταράτσα του κτιρίου όπου και έχεις ένα καταπληκτικό πανοραμικό πλάνο όλης της πανέμορφης Brugge, με τους υδάτινους δρόμους να προσδίδουν στην πόλη μια εικόνα αξιοζήλευτη. Στη συνέχεια ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να απολαύσει αφιλτράριστη βαρελίσια την Brugs Zot, το καμάρι της πόλης. Εκτός αυτής υπάρχουν και οι επιλογές της Zot Dubbel και ασφαλώς της ιστορικής tripel που ακούει στο όνομα Straffe Hendrik. Μπορείς να τα απολαύσεις στον πολύ όμορφα διαμορφωμένο προαύλιο χώρο της ζυθοποιίας, όσο και στο επίσης πολύ ζεστό και όμορφο περιβάλλον του εσωτερικού beer restaurant.
Όδος: Walplein 26


Hotel Restuarant Erasmus
Τελειώνοντας κάπου εδώ θα επισημάνω ακόμη ένα spot της πόλης που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί. Αναφέρομαι στο bier restaurant του ξενοδοχείου Erasmus. H Brasserie Erasmus βρίσκεται μερικά βήματα από την Markt Place στο εστιατόριο του ομώνυμου ξενοδοχείου και αποτελεί ένα πολύ δυνατό σημείο της πόλης πάνω στην μπύρα, αφού εκεί κάποιος μπορεί να βρει σε βαρέλια που αλλάζουν εποχιακά κάποια εξαιρετικά κομμάτια της Βελγικής σχολής. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τα 150 μπουκάλια που θα συναντήσει κάποιος στα ράφια του restaurant. Τιμές ελαφρώς τσιμπημένες, αλλά σίγουρα ανταποκρίνονται στην σπουδαιότητα, αλλά και παλαιότητα ορισμένων ετικετών. Στα απλά μπουκάλια οι τιμές είναι μια χαρά. Το όλο περιβάλλον είναι κάπως πιο σοβαρό, για να πάει κάποιος άκρως τουριστικά ντυμένος.
Οδός: Wollestraat 35
Site

2-be in Bruges
Καθώς ανεβαίνετε την Wollestraat που θα σας οδηγήσει στην περίφημη πλατεία Markt θα συναντήσετε στα δεξιά σας αυτό το κατάστημα που αποτελεί τη χαρά κάθε λάτρη μπύρας. Θα ανακαλύψετε εκατοντάδες ετικέτες και ποτήρια, μπλουζάκια, καπέλα και πολλά άλλα αξεσουάρ μπύρας. Βρίσκεται μέσα σε μια μικρή πάροδο και στεγάζεται σε μια ολόκληρη οικία η οποία διαθέτει εσωτερική και εξωτερική αυλή. Αφού ψωνίσετε τις μπύρες σας, θα κάνετε ένα διάλειμμα και θα πιείτε στα γρήγορα στο μπαράκι του κάποιο από τα 4 εποχιακά βαρέλια που διατίθενται απολαμβάνοντας τη θέα της εξωτερικής αυλής που βλέπει στα κανάλια της πόλης.
Οδός: Wollestraat 53
Site


de Bier Tempel 
Ένας πραγματικός ναός της μπύρας, δίπλα στην κεντρική Markt Place. Ένα μικρό μαγαζί που κρύβει όμως αληθινούς θησαυρούς για έναν συλλέκτη. Μπλουζάκια, σουβέρ, κάρτες, γκραβούρες και μεγάλη ποικιλία από ποτήρια-κάποια μάλιστα δυσεύρετα -θα σας χαρίσουν μεγάλη ικανοποίηση. Το πακετάρισμα για τη μεταφορά των προϊόντων ιδανικό.
Οδός: Philipstockstraat 7
Site

Brewery De Gouden Boom
Το 'χρυσό δέντρο' είναι το όνομα του μουσείου-ζυθοποιείου των εξαιρετικών τοπικών ποικιλιών μπύρας όπως Brugs Tarwebier, Brugse Tripel και Abdij Steenbrugge. Το μουσείο μπύρας στεγάζεται σε ένα καλά συντηρημένο ζυθοποιείο του 1902 που όλα τα μηχανήματα είναι ακόμα στην θέση τους. Επίσης η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει πληροφορίες για τα 31 τοπικά ζυθοποιεία.
source
source
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!