Ακόμα και αν το ενδιαφέρον σου για το homebrewing είναι μέτριο, αργά ή γρήγορα θα εξελιχθεί σε πάθος για αυτό το πολυδιάστατο χόμπι! Αυτό συμβαίνει γιατί οι φανατικοί της craft μπύρας συνήθως στρέφονται στην σπιτική μπύρα προς εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και για να δημιουργήσουν τα δικά τους ''διαμάντια'' εξασκώντας μια πρακτική που χρονολογείται εδώ και αιώνες...αυτή της οικοζυθοποίησης. Στην διάρκεια της ''τελετουργίας'' θα υπάρξουν λάθη, απο όλους, ακόμα και τους καλύτερους!!! Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η συλλογή περισσοτέρων πληροφοριών αλλά και η εκμάθηση είναι ζωτικής σημασίας και καθίστανται υποχρεωτικά για κάθε αρχάριο. Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η ασφαλή ποιότητα του προϊόντος και δεν θα πάνε τα χρήματα χαμένα. Άλλωστε κανείς δεν θα ήθελε να χύσει 20 λίτρα σπιτικής μπύρας επειδή κάτι παραμελήθηκε! Παρακάτω ακολουθεί ένας οδηγός για τα κοινά λάθη των homebrewer αλλά και πώς θα τα αποφύγετέ. Αν έχετε κάνει κάποιο απο αυτά μην ανησυχείτε, όλοι τα έχουμε κάνει, σκοπός είναι να μην επαναληφθούν.

1. Μεγαλεπήβολα σχέδια με το ''καλημέρα σας''.
Μια δύσκολη συνταγή συνδυάζοντας την σε τεράστια παρτίδα μπορεί να αποβεί μοιραία, για οποιοδήποτε νεοφερμένο homebrewer. Οι ενθουσιώδες νέοι homebrewer θέτουν εξ αρχής μεγάλους στόχους, το οποίο κατά γενική ομολογία είναι καλό, αλλά στην συγκεκριμένη διαδικασία καλύτερα να αφήσουμε τον χρόνο να μας διδάξει μέσα απο την τριβή με το αντικείμενο. Αυτό αποτελεί και την διασκέδαση στο όλο εγχείρημα, δηλαδή την ανάπτυξη των ικανοτήτων σας. Πρέπει να ξεκινάμε με εύκολες και μικρές συνταγές προγραμματίζοντας τον εξοπλισμό και τα υλικά που απαιτούνται. Μην σκοτίζεστε, θα έρθει η ώρα της δικιά σας φρέσκιας μπύρας που θα σας κάνει περήφανους, αν ξεκινήσετε αργά τελειοποιώντας τις τεχνικές σας και ανεβάζοντας την κλίμακα δυσκολίας. Το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή...

2. Αγνοώντας την πολύτιμη καθαριότητα και απολύμανση.
Αποτελεί την πιο σημαντική πράξη στην οικοζυθοποιία. Επειδή η ζύμωση είναι το κλειδί της επιτυχίας, η μη τήρηση των κανόνων υγιεινής μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή της παρτίδας απο διαμόρφωση βακτηριδίων και άλλων οργανισμών κατά την διάρκεια της. Βρόμικα χέρια-επιφάνειες και ακάθαρτος εξοπλισμός είναι πιθανά σενάρια αποτυχίας. Ένας έμπειρος homebrewer θα εστιάσει στην απολύμανση και θα αφιερώσει μεγάλο μέρος του χρόνου του σε αυτό. Συνιστάται λοιπόν η χρήση απολυμαντικών και η αντικατάσταση φθαρμένων υλικών ή μερών τους διότι συσσωρεύουν βακτήρια. Καθαρίστε επιμελώς τα πάντα, δεν χωράνε εκπτώσεις, για να απολαύσετε το τελικό αποτέλεσμα όπως το φαντάζεστε.

3. Χρησιμοποίηση χαμηλής ποιότητας Νερό.
Το νερό είναι το απλούστερο, οικονομικότερο αλλά πιο σημαντικό συστατικό της μπύρας. Παρόλα αυτά πολλοί οικοζυθοποιοί εξακολουθούν να χρησιμοποιούν νερό βρύσης. Αποτελεί το θεμελιώδη παράγοντα της ποιότητας και γεύσης της μπύρας και μιας κακής σύστασης νερό που κρύβει χλώριο, διαλυμένα στερεά, και οποιοσδήποτε άλλο που επηρεάζει το αποτέλεσμά καλύτερα να αποφεύγεται. Προτιμότερο λοιπόν είναι η χρησιμοποίηση νερού πηγής (με τον κατάλληλο βρασμό ή ''σούρωμα'') είτε ακόμα και μέσω συσκευής φίλτρου ή εμφιαλωμένο.

4. Δεν ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες.
Οι έμπειροι homebrewers έχουν ένα σημαντικό κοινό στοιχείο - την ακρίβεια. Ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία αυστηρά απαγορευτική οδηγία να μην γίνονται δοκιμές και λάθη σε όσους ασχολούνται, εν αντιθέση όμως ο πειραματισμός πρέπει να γίνεται με κατανόηση. Οι αρχάριοι συχνά αποτυγχάνουν στις ακριβείς μετρήσεις συστατικών λόγο ανυπομονησίας ή αμελούν να ακολουθήσουν τις οδηγίες χρήσης. Περισσότερη ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει ''μπυροβομβίδες'' αλλά και ληγμένα υλικά να χαλάσουν την παρτίδα μας, είναι μερικές επιπτώσεις της βιασύνης μας. Είτε θέλετε να ξεκινήσετε με beer kit ή να συνδυάστε τα συστατικά ξεχωριστά, θα ήταν φρόνιμο να ακολουθήσετε τη συνταγή σας προσεκτικά και κατά γράμμα, καθώς και να κρατάτε σημειώσεις κατά την διαδικασία.

5. Παράβλεψη Ελέγχου Θερμοκρασίας.
Ο σωστός έλεγχος της θερμοκρασίας είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή της καλύτερης ποιότητας. Οι αρχάριοι συχνά αποτυγχάνουν να παρακολουθούν τις θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της ζύμωσης, η οποία μπορεί να επηρεαστεί εάν το δωμάτιο είναι πολύ ζεστό ή κρύο. Η διαδικασία ζύμωσης αυξάνει τη συνολική θερμοκρασία και αυτή εν συνέχεια μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Ένα θερμόμετρο δωματίου λοιπόν θα σας λύσει τα χέρια καθώς στην συσκευασία θα σας παρέχεται η ιδανική θερμοκρασία ζύμωσης και άλλες σχετικές οδηγίες.


6. Να θέτεις παράλογες προσδοκίες.
Θα πρέπει να ψάξετε πολύ σκληρά για να μην βρείτε έναν homebrewer που ''έβρασε'' μια πατρίδα και του βγήκε μικρότερη απο ότι χρειαζόταν! Είναι και αυτό μέρος της διαδικασίας. Γι' αυτό πρέπει να συμβουλεύομαστε τις παρελθούσες σημειώσεις μας που τεκμηριώνουν αυτά που είχαμε κάνει προς αποφυγή λαθών και ποσοτικά και ποιοτικά. Υπάρχουν βέβαια πάντα παράγοντες που επηρεάζουν κι ας ακολουθούμε πιστά τα γραφόμενα. Γρήγορα θα συνειδητοποιήσετε ότι θα φτιάχνετε καλύτερες μπύρες ακολουθώντας την ''περπατημένη'' των φιλικών προς αρχάριους συνταγών. Θα έρθει η ώρα που θα ακολουθήσουν νέες μέθοδοι που θα σας εξελίξουν και θα απογειώσουν την προσωπική σας μπύρα.

Θυμηθείτε: Η πρακτική μας κάνει τέλειους!!!
Ο επιτυχής homebrewer χρειάζεται να έχει υπομονή, να ακολουθεί τις οδηγίες και να χρησιμοποιεί τα κατάλληλα υλικά. Θα ήθελα να προτείνω σε κάθε νέο ζυθοποιό να επωφεληθεί από κάθε πόρο που υπάρχει στη διάθεσή του. Είτε πρόκειται για ένα απλό βιβλίο ζυθοποιίας ή συμβουλές από άλλο homebrewer ή forum. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι να βλέπουμε την οικοζυθοποίηση σαν διασκέδαση, όπως όλα τα χόμπι, και αποφεύγοντας τις παραπάνω κακές συνήθειες να το μετατρέπουμε σε επιβράβευση, όπως του αρμόζει να είναι!

Πάρτε ιδέες και απο εδώ!
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!