Σύντομη ιστορία της Μικροζυθοποιίας Θεσσαλίας και της ιδέας του Γ. Ρηγανέζη.

Η ΑΡΓΩ είναι μια νέα μπύρα, ιδιαίτερη, γευστική, με μια επίγευση γκρέιπφρουτ, ροδάκινου και μελιού, διαφορετική από όλες τις άλλες και η μοναδική golden ale της ελληνικής μικροζυθοποιίας.

«Η κρίση γεννά ευκαιρίες», σκέφτηκε ο 45χρονος μηχανολόγος-μηχανικός, Γιάννης Ρηγανέζης από τον Βόλο και ίδρυσε εδώ και έναν χρόνο τη Μικροζυθοποιία Θεσσαλίας. Πριν από 1,5 μήνα βγήκε στην αγορά η νέα μπύρα ΑΡΓΩ -η παραγωγή της ωστόσο ξεκίνησε από τον Ιανουάριο- με μικρή παραγωγή προς το παρόν, στα 4.000 λίτρα τον μήνα, περίπου 12.000 μπουκάλια των 0,33 lt.

Απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με 15ετή προϋπηρεσία στη βαριά βιομηχανία, ο Γ. Ρηγανέζης έφτιαχνε πάντα τη δική του μπύρα. Είχε μια οικιακή ζυθοποιία και πειραματιζόταν στη γεύση και στην εμφάνιση. Απολάμβανε το αποτέλεσμα αυτών των πειραματισμών του και ενθουσίαζε τους φίλους του. «Γιατί όχι κάτι πιο οργανωμένο;», αναρωτήθηκε πριν από μερικά χρόνια και άρχισε να ωριμάζει μέσα του η ιδέα για κάτι πιο επαγγελματικό. Εκμεταλλεύτηκε ένα πακέτο χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ και με κόστος 220.000 ευρώ έστησε πέρυσι στον Βόλο τη Μικροζυθοποιία Θεσσαλίας. Δίπλα του ακούραστοι συνεργάτες και συνοδοιπόροι όλη η οικογένειά του και ο τεχνολόγος τροφίμων Διονύσης Γκαζίκας.

Το ζυθοποιείο βρίσκεται στην ιστορική συνοικία Παλαιών, στην είσοδο του Βόλου. Στον λόφο των Παλαιών έχουν αποκαλυφθεί τα ερείπια μιας μυκηναϊκής πόλης που είναι ορατά κάτω από το βυζαντινό τείχος και όλη η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέα. Το παλιό πέτρινο κτίριο που νοικιάστηκε θεωρήθηκε το πλέον κατάλληλο για την παραγωγή μπύρας. Η διατήρηση του πετρόκτιστου κέλυφους και της κεραμοσκεπής μέσω σύγχρονων μεθόδων συντήρησης, ειδικών για χώρους παρασκευής ποτών, εξασφαλίζει τη βιοκλιματική λειτουργία του κτιρίου και ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και αερισμού για την ωρίμανση της μπύρας όλες τις εποχές του χρόνου.


Η συνταγή 
«Στόχος μας είναι το ζυθοποιείο να συνδυάζει άριστα τις παραδοσιακές αρχές και τις δοκιμασμένες τεχνικές με τις σύγχρονες μεθόδους, όπως ακριβώς και η μπύρα μας», λέει στην «Οικονομία» ο Γ. Ρηγανέζης. Η ΑΡΓΩ είναι μια εκλεκτή μπύρα που πωλείται σε όλη τη Θεσσαλία, αλλά και σε επιλεγμένες μπύραρίες στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στα νησιά.

Για την παρασκευή της χρησιμοποιείται βύνη από ελληνικό κριθάρι και οι πιο αρωματικές ποικιλίες αμερικανικού λυκίσκου που ισορροπεί τις γλυκές νότες της βύνης. Τα άλλα δύο συστατικά της είναι η μαγιά και το νερό και η συνταγή της αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον καθηγητή Μηχανικής Διεργασιών και Περιβάλλοντος στο τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών στο ΤΕΙ Αθηνών, Παναγιώτη Ταταρίδη και τον ζυθοποιό Ολιβιέ Πίτλιγκερ. Το αποτέλεσμα είναι μια μπύρα craft (χειροποίητη), διαυγής, με πλούσιο αφρό και έντονο χρυσαφένιο χρώμα. Μια επίγευση από γκρέιπφρουτ και κίτρο, λίγο μέλι και ροδάκινο στο τέλος, αλλά και μια ελαφριά πικράδα ισορροπούν στον ουρανίσκο και προσφέρουν μια δροσερή μπύρα που πίνεται ευχάριστα όλο τον χρόνο σκέτη, είτε ως συνοδευτικό της μεσογειακής κουζίνας.

Γ. Ρηγανέζης
«Ο ανταγωνισμός μας δεν είναι οι μεγάλες βιομηχανίες, οι πολυεθνικές εταιρείες. Δεν θέλουμε να μπούμε στη μαζική παραγωγή. Μας ενδιαφέρει να βγάζουμε ένα προϊόν ποιοτικό, ιδιαίτερο, διαφορετικό που θα μας χαρακτηρίζει. Αυτή άλλωστε είναι και η έννοια μιας μικροζυθοποιίας», αναφέρει ο Γ. Ρηγανέζης.

Η ΑΡΓΩ είναι μια μπύρα ολόφρεσκη, φιλτραρισμένη και απαστερίωτη, «η ποιότητά της είναι υψηλή», άλλωστε έτσι εξηγείται και το ότι η τιμή της είναι σχεδόν διπλάσια από τις κοινές μπύρες.

«Τα μηνύματα που έχουμε από τους πελάτες είναι πολύ θετικά. Ολοι αναφέρονται στην ιδιαίτερη γεύση της μπύρας και στην απόλαυση που νιώθουν όταν την καταναλώνουν παγωμένη, σκέτη ή με τη συνοδεία φαγητού. Ολο και περισσότερες επιχειρήσεις θέλουν να τη βάλουν στον κατάλογό τους και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα», σημειώνει ο νέος επιχειρηματίας.

Οταν ήρθε η ώρα για το όνομα της νέας μπύρας ο Γ. Ρηγανέζης δεν προβληματίστηκε καθόλου. Η ΑΡΓΩ είναι συνδεδεμένη με την ελληνική μυθολογία, αλλά και σημείο αναφοράς για τον Βόλο. Ήταν το πλοίο με το οποίο οι Αργοναύτες μετέβησαν από τη Μαγνησία στην Κολχίδα για να πάρουν το χρυσόμαλλο δέρας. Πήρε το όνομά της από τον κατασκευαστή της, Αργο, ο οποίος το ναυπήγησε μετά από εντολή του αρχηγού της εκστρατείας, του Ιάσονα.

«Δεν ανταγωνιζόμαστε με τις μεγάλες βιομηχανίες. Μας ενδιαφέρει να βγάζουμε ένα προϊόν ποιοτικό που θα μας χαρακτηρίζει», λέει ο Γ. Ρηγανέζης.

Πηγή: ethnos.gr
Συντακτρια: ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!