Τον τελευταίο καιρό έχει παρουσιαστεί ένας έντονος ''ντόρος'' γύρω απο το όνομα της Grimbergen, και όχι αδίκως, αν αναλογιστούμε ότι στο συγκεκριμένο Αβαείο ζυμώνουν συνταγές εδώ και 887 χρόνια! Η συγκεκριμένη σειρά απο μπύρες δεν ήρθε τώρα στην Ελλάδα φυσικά, και αυτός που σέβεται τον εαυτό του και αγαπάει την μπύρα σίγουρα τις γνωρίζει και κατά 99% τις/την έχει πιει. Παρόλα αυτά αφορμή αυτής της δημοσιότητας ήταν αφενός ότι πριν απο 2 μήνες περίπου ανακοινώθηκε ότι μια ακόμα ετικέτα της Ζυθοποιίας θα κυκλοφορούσε σε μπουκάλι, της Blanche (μπλανς). Φυσικό και επόμενο της ανακοίνωσης ήταν όλα τα γνωστά blog-sites που ασχολούνται με την μπύρα να γνωστοποιήσουν το νέο πλημμυρίζοντας το internet με άρθρα, όπως αρμόζει άλλωστε, και αφετέρου μια πρόσφατη εκδήλωση που έλαβε χώρα σε μπαρ, στο κέντρο της Αθήνας η οποία είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση με γευσιγνωσία στις 3 μπύρες και συνοδεία απο εκλεκτά εδέσματα διακεκριμένων Σεφ του χώρου της γαστρονομίας. 

Εδώ είναι και η ώρα που το Beeroskopio θα καλύψει το δικό του κενό παρουσιάζοντας τις μπύρες απο την δικιά μου οπτική γωνία μέσα απο μια γευσιγνωσία στα 3 καλούδια που πέσαν στα χέρια μου (όχι τυχαία). Πριν ξεκινήσουμε όμως αξίζει να αναφέρουμε λίγα λόγια για την ιστορία που κρύβεται πίσω απο τον Φοίνικα που ξεπροβάλει στα υπέροχα μπουκάλια της Grimbergen. Από το 1128 η συνταγή έχει μείνει αναλλοίωτη στον χρόνο χάρις στο άγρυπνο βλέμμα των Βέλγων μοναχών Ο φοίνικας συμβολίζει την αναγέννηση μέσα απο τις στάχτες καθώς το μοναστήρι καταστράφηκε και ξαναδημιουργήθηκε 3 φορές!!! Περνώντας στην διαδικασία τώρα επισημαίνω ότι τα παρακάτω αποτελούν προσωπικές απόψεις και ικανότητες πάνω στην γευσιγνωσία, και το λέω αυτό καθώς δεν εκμεταλλευόμαστε όλοι το ίδιο τις αισθήσεις μας, είναι καθαρά υποκειμενικό κριτήριο. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το ταξίδι γεύσεων, αρωμάτων και χρωμάτων απο την χαμηλότερη αλκοολικά στην υψηλότερη...


Blanche
Αλκοόλ: 6%
Θερμοκρασία σερβιρίσματος: περίπου 9 βαθμούς.
Εμφάνιση: Θολό και παχύ λευκοκίτρινο.
Αφρός: Ελάχιστος και μικρής διάρκειας.
Άρωμα: Λεμόνι, κίτρο, καραμέλα, νότες μπανάνας και βανίλιας.
Γεύση: Αυτό που λέμε ''ότι μυρίζει πίνεις'' με ίχνη μπαχαρικών στο τελείωμα, ευκολόπιοτη.
Σώμα: Μέτριο με ελαφριά ενανθράκωση.
Επίγευση: Ελαφριά ως ανεπαίσθητη πικράδα.
Θα άρεσε σε: Εξοικειωμένους με τις λευκές (weiss) που ψάχνουν ήπιες γεύσεις και όχι έντονη παρουσία αλκοόλ.

Ambree
Αλκοόλ: 6,5%
Θερμοκρασία σερβιρίσματος: περίπου 7 βαθμούς.
Εμφάνιση: Καφέ σκούρο με καφεκόκκινες ανταύγειες.
Αφρός: Μέτριος με αρκετή διάρκεια.
Άρωμα: Όχι πολύ έντονο με νότες καραμέλας (ή καραμελωμένης βύνης αν θέλετε).
Γεύση: Γλυκιά γεύση, ευκολόπιοτη με κόκκινα φρούτα, καραμέλα και ''θύμησες'' απο Βέλγιο.
Σώμα: Μέτριο με μέτρια ενανθράκωση.
Επίγευση: Ήπια με ίχνη ελάχιστης πικράδας.
Θα άρεσε σε: Φίλους της Βελγικής σκηνής που κυριαρχούν οι πιο γλυκές γεύσεις και το αλκοόλ κάνει εμφάνιση στο παρασκήνιο.

Blonde
Αλκοόλ: 6,7%
Θερμοκρασία σερβιρίσματος: περίπου 6 βαθμούς.
Εμφάνιση: Ξανθό σκούρο.
Αφρός: Ελάχιστος και μικρής διάρκειας.
Άρωμα: Φρούτα και μπαχαρικά.
Γεύση: Έντονη η γλυκύτητα της βύνης.
Σώμα: Μέτριο με αρκετή ενανθράκωση.
Επίγευση: Ξηρή με κυριαρχία της Λυκισκίλας σε όλο το στόμα.
Θα άρεσε σε: Αυτούς που προτιμούν Ευρωπαϊκές μπύρες με παρουσία Λυκίσκου (πικράδας) αλλά σε μέτρια επίπεδα.

Κάπου εδώ τελείωσε η παρουσίαση των 3 της Grimbergen οι οποίες εισάγονται απο την Νέα Ολυμπιακή Ζυθοποιία και μπορούμε να τις βρούμε, για να έχουμε άποψη, σε μεγάλες υπεραγορές και φυσικά σε κάβες και Μπυραρίες σχεδόν παντού. Δοκιμάστε και εσείς και περιμένω σχόλια...
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!