Ιστορικά η βαρελίσια μπύρα υπάρχει εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Στο ξεκίνημα της με βρύσες τις οποίες ''έχωναν'' στα βαρέλια και σερβίριζαν επί τόπου και στην συνέχεια με αντλίες (beer engines) που τραβούσαν το περιεχόμενο απο τα βαρέλια που βρίσκονταν συνήθως στο υπόγειο του μαγαζιού με μηχανικό τρόπο μέσο του μοχλού που φιλοξενούσε η μπάρα. Η μπύρα δίνονταν στις pubs σε μεγάλα βαρέλια, αρχικά ξύλινα και μεταγενέστερα μεταλλικά (ανοξείδωτα), κατευθείαν απο την Ζυθοποιία, γνωστές ως ''cask beers'', οι οποίες περιείχαν ζωντανή την μαγιά που συνέχιζε την σκληρή δουλειά της και μετά την παράδοση. Όπως πιθανώς μαντεύεται η συγκεκριμένες μπύρες ήταν ολόφρεσκες, απαστερίωτες και αφιλτράριστες. Έτσι οι ιδιοκτήτες έπρεπε να σκαρφιστούν ένα τέχνασμα κάνοντας μια τρύπα στο πάνω μέρος του βαρελιού ώστε να απελευθερώνεται το CO2 για να καταλαβαίνουν πότε τελείωσε η ζύμωση και ήταν έτοιμο προς κατανάλωση. Έτσι με το τελείωμα της ζύμωσης το βαρέλι ''κουμπωνόταν'' για παροχή και η αντίστροφη μέτρηση ξεκινούσε διότι έπρεπε να καταναλωθεί μέσα σε λίγες μέρες. Αυτό συνέβαινε επειδή το οξυγόνο που διεισδύε απο το πάνω μέρος κατέστρεφε σιγά-σιγά το περιεχόμενο του βαρελιού. Απορρέον υποχρέωση αυτού ήταν ο σωστός προγραμματισμός του μαγαζάτορα (για να μην πετάει μπύρα) αλλά και εκλεκτή επιλογή μπυρών που θα του εξασφάλιζαν πωλήσεις.

Συνέχεια είχαν τα βαρέλια τύπου keg τα οποία όπως πρόσταζε η τεχνολογία και η αποφυγή σπατάλης έλυναν τα χέρια των ιθυνόντων καθώς το περιεχόμενο τους αποτελούνταν απο παστεριωμένη και φιλτραρισμένη μπύρα, με έλλειψη μαγιάς, κάτι που έκανε το προϊόν πιο ελεγχόμενο και με μακρά διάρκεια αποθήκευσης. Μια ακόμα τεχνολογική καινοτομία ήταν επίσης και οι κάψουλες CO2 που περιείχαν εσωτερικά τα βαρέλια με αποτέλεσμα να σπρώχνουν καλλιτεχνικά στους μπυροσωλήνες την μπύρα και να φτάνει στα ποτήρια εντυπωσιακή με σταθερό και πλούσιο αφρό. Αυτό άρεσε στον κόσμο που έβλεπε κάτι αψεγάδιαστο στο pint του (και ως γνωστόν το μάτι χορταίνει πρώτο) δημιουργώντας αντιδράσεις στους πιο παραδοσιακούς που έβλεπαν την αγαπημένη τους μπύρα να αλλοιώνεται στο βωμό του καταναλωτισμού και να χάνει την φρεσκάδα και ταυτότητα που μέχρι τότε είχε! Σαν θετικό μπορούμε να αναφέρουμε ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των βαρελιών kegs είναι φιλικά προς το περιβάλλον και αντέχουν στον χρόνο για επαναχρησιμοποίηση με αποτέλεσμα την μείωση παραγωγής ενέργειας και την μείωση κόστους για εκ νέου αγορά. Χρησιμοποιούνται βαρέλια με χωρητικότητα κυρίως 10L, 20L, 30L και 50L.  Στην χώρα μας θα βρείτε βαρελίσια μπύρα συστήματος keg μόνο!!!



Ένα ακόμα βήμα παραπέρα βρίσκουμε τα key kegs τα οποία αποτελούν ότι πιο σύγχρονο και με μια πατέντα αποφεύγεται η προώθηση της μπύρας μέσο αερίου. Η μπύρα αναπαύεται σε ένα ασκό, εντός ενός πλαστικού πλαισίου που σουρώνει καθώς καταναλώνεται απο την συμπίεση του αέρα με αποτέλεσμα να προωθείται συνεχώς στην έξοδο των taps. Πλεονέκτημα το συστήματος είναι η μέχρι 9 μήνες αποθήκευση της αλλά και η μηνιαία διατήρησης της (μετά το άνοιγμα) προς σερβίρισμα καθώς δεν έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο (όπως στα 2 προηγούμενα). Εξυπηρετεί φοβερά μικρά μαγαζιά χαμηλής κατανάλωσης και γλιτώνει απο επιστροφές και καθαρισμούς αφού με το τελείωμα φεύγει προς ανακύκλωση. Επίσης δεν απαιτεί μεγάλο αποθηκευτικό χώρο. 


Η χρήση της draft beer είναι πολύ διαδεδομένη σε μπαρ και μπυραρίες γιατί προσφέρει ευκολία στον καταστηματάρχη όσο αφορά τη χρήση του, εξοικονόμηση χώρου διότι σε διαφορετική περίπτωση θα απαιτούνταν μεγάλες ποσότητες γυάλινων μπουκαλιών ή κουτιών και φυσικά οικονομικό όφελος (αν σκεφτεί κάποιος πως για 1 βαρέλι 50 λίτρων θα έπρεπε να είχε διαθέσιμα 151 μπουκάλια 330cc και μάλιστα σε ψυγείο). Άλλα το πιο εντυπωσιακό παρελκόμενο των βαρελίσιων και αυτό που βλέπει ο καταναλωτής είναι σαφώς οι περιβόητες κάνουλες ή on taps. Ναι, αποτελεί το στολίδι του μπαρ και αυτό που θα προσελκύσει τον πελάτη αλλά και τον πιστό μπυρόφιλο. Στέκονται περήφανα και εντυπωσιακά αναδεικνύοντας το λογότυπο της Ζυθοποιίας και αρκετές φορές με εντυπωσιακά σχέδια και χρώματα. Έχουν παρατηρηθεί διάφορες τεχνοτροπίες στις αγαπημένες μπυροκάνουλες μας απο συγκεκριμένη θεματολογία, χαρακτηριστικά γνωρίσματα μικροζυθοποιίας αλλά και μοντέρνα design. Είναι δεδομένο ότι μια ωραία κάνουλα σας έκανε να παραγγείλετε την μπύρα που φυλάει για το ποτήρι σας. Δυστυχώς οι Ελληνικές μπυραρίες έχουν αρκεστεί σε πιο συντηρητικά πλαίσια και επιλογές. Γιατί όμως? Κοιτάξτε τι ωραία που είναι...





Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!