Η σημαντικότερη γιορτή της Ιρλανδίας, με υψηλή δημοτικότητα ενός και εκτός συνόρων, η γιορτή του Αγίου Πατρικίου είναι μία σειρά εκδηλώσεων πολιτικού και θρησκευτικού χαρακτήρα που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο για 3-4 ημέρες, στις 17 Μαρτίου. Η γιορτή καθιερώθηκε κατά τον 17ο αιώνα, για να τιμήσει τον άγιο προστάτη της Ιρλανδίας Άγιο Πατρίκιο, αλλά και την άφιξη του χριστιανισμού στη χώρα. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι η πρώτη παρέλαση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του Αγίου Πατρίκιου δεν έλαβε χώρα στην Ιρλανδία, αλλά στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ και συγκεκριμένα, στις 17 Μαρτίου του 1762 από Ιρλανδούς στρατιώτες που υπηρετούσαν στον αγγλικό στρατό. Σήμα κατατεθέν της γιορτής αποτελεί το εθνικό σύμβολο της Ιρλανδίας τριφύλλι, το οποίο σύμφωνα με το θρύλο, χρησιμοποιούσε ο Άγιος Πατρίκιος για να εξηγήσει στους Ιρλανδούς την Αγία Τριάδα. Στις μέρες μας η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου γιορτάζεται σε περισσότερες από 150 πόλεις σε όλο τον κόσμο, με σημαντικότερη φυσικά, αυτή που πραγματοποιείται στο Δουβλίνο. Οι περισσότεροι από 600.000 επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την παρέλαση των βαμμένων στα πράσινα και των ξωτικών, συναυλίες με παραδοσιακή ιρλανδέζικη μουσική, να ακολουθήσουν τα μονοπάτια του Αγίου Πατρικίου ή να παρευρεθούν σε κάποιο φεστιβάλ μπύρας και να δοκιμάσουν την εθνική μπύρα της Ιρλανδίας Guinness. Παράλληλες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους πραγματοποιούνται σε όλη τη διάρκεια του δημοφιλούς φεστιβάλ, το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο κίνητρο για να επισκεφθεί κανείς το Δουβλίνο τις μέρες εκείνες. Ποιος ήταν όμως ο Άγιος Πατρίκιος:

Ο Άγιος Πατρίκιος (λατινικά: Patricius, ιρλανδικά: Naomh Pádraig) ήταν ένας Κέλτης Βρετανός και χριστιανός ιεραπόστολος, ο οποίος είναι γενικώς αποδεκτός ως ο προστάτης άγιος της Ιρλανδίας (παρόλο που η Μπρίγκιτ του Κίλνταρε και ο Κολούμπα είναι επισήμως επίσης προστάτες άγιοι). Η καταγωγή του ήταν ρωμαιοβρετανική. Πιθανόν γεννήθηκε το 390 στη σημερινή βορειοδυτική ακτή της Βρετανίας, σε ένα σήμερα άγνωστο μέρος ονόματι Bannavem Taburniae. Ήταν γιος ενός δημοτικού συμβούλου και ο παππούς του ήταν ιερέας. Έχοντας το ρωμαϊκό όνομα Patricius, που σημαίνει ευγενής, μεγάλωσε μιλώντας λατινικά αλλά δεν έδινε καμία σημασία στις αρχές του Χριστιανισμού.

Όταν ήταν περίπου 15 χρονών απήχθη από Ιρλανδούς πειρατές. Όντας σκλαβωμένος εργάστηκε ως βοσκός για έξι χρόνια. Σαν βοσκός προσευχόταν συχνά και έτσι γνώρισε το Θεό. Μετά απ' αυτά τα έξι χρόνια είδε ένα όνειρο που τον πληροφορούσε ότι θα γυρνούσε στην πατρίδα του. Είναι άγνωστο εάν δραπέτευσε ή τον ελευθέρωσαν, πάντως τελικά κατάφερε να επιστρέψει στην οικογένειά του. Εκεί εκπαιδεύτηκε για να γίνει ιερέας και ταξίδεψε σε μοναστήρια στη Γαλατία, όπου έμεινε για κάποιο καιρό. Ίσως σ' αυτά τα μοναστήρια συγκαταλέγεται και αυτό του Λερίν στα νότια της Γαλλίας, ένα φημισμένο μοναστήρι που ιδρύθηκε επηρεασμένο από τους μεγάλους Αιγύπτιους μοναχούς όπως ο άγιος Αντώνιος ο Μέγας. Περίπου το 435 ο Πατρίκιος επέστρεψε στην Ιρλανδία από την Γαλατία σαν επίσκοπος. Το Άρμαγκ (Armagh) στα βόρεια της Ιρλανδίας έγινε έδρα της επισκοπής και ενθάρρυνε την μοναστική ζωή εκεί. Στο Άρμαγκ ίδρυσε και ένα σχολείο. Από εκεί έκανε πολλά ιεραποστολικά ταξίδια, κηρύγματα, διδασκαλίες, βαπτίσεις και ίδρυσε εκκλησίες και μοναστήρια.


Ο επίσκοπος Πατρίκιος μας άφησε γραπτά που σώζονται ως σήμερα. Σώζεται η Ομολογία του, η αυτοβιογραφία του, ένα γράμμα που καταδικάζει τη δουλεία και ο αξιοσημείωτος ύμνος του (breastplate), όπου ομολογεί την απόλυτη πίστη του στο Χριστό. Ήταν ένας εξαιρετικός ποιμένας ψυχών. Σύμφωνα με την παράδοση έδιωξε όλους τους δαίμονες και όλα τα φίδια από την Ιρλανδία. Μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί δηλητηριώδη φίδια στην Ιρλανδία. Επίσης δίδαξε το μυστήριο της μίας και ομοουσίου Αγίας Τριάδος χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το τριφύλλι, ένα τοπικό φυτό του οποίου τα φύλλα αποτελούνται από τρία κομμάτια αλλά στην ουσία είναι ένα. Τιμώμενος πολύ, κοιμήθηκε εν Κυρίω περίπου το 461.


Σήμερα ο άγιος Πατρίκιος είναι ο προστάτης άγιος της Ιρλανδίας. Είναι ο πιο δημοφιλής από όλους τους Ιρλανδούς αγίους, καθώς θεωρείται ότι αυτός εισήγαγε με επιτυχία τον Χριστιανισμό στην Ιρλανδία. Διάφορα μέρη της χώρας είναι συνδεδεμένα μ' αυτόν, όπως το Άρμαγκ, Ντάουνπατρικ, Κρόαγκ Πάτρικ και Σάουλ, παρόλο που δεν είναι γνωστό πού βρίσκονται σήμερα τα λείψανά του. Τιμόταν ιδιαιτέρως ακόμη από τα ρωμαϊκά χρόνια και όχι μόνο στην Ιρλανδία αλλά και στις νοτιοδυτικές ακτές της Ουαλίας και τις βορειοδυτικές ακτές της Αγγλίας, για παράδειγμα στο Χεϊσάμ.


Και τι ακριβώς γιορτάζουν οι Ιρλανδοί την 17η Μαρτίου; Φημολογείται ότι στις 17 Μαρτίου του 461 μ.Χ. πέθανε ο Αγ. Πατρίκιος. Αυτή η ημερομηνία καθιερώθηκε σαν εθνική εορτή, κατά την οποία οι Ιρλανδοί γιορτάζουν πίνοντας μπόλικη μπύρα και τρώγοντας το παραδοσιακό μοσχαρίσιο κρέας με λαχανικά. Ντυμένοι στα πράσινα όλοι μαζί γιορτάζουν την ημέρα του Αγ. Πατρίκιου, ενός ανθρώπου που με την διδασκαλία του εκχριστιάνισε μια ολόκληρη χώρα.
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!