Η εκδήλωση που τιμά την μπύρα, για δεύτερη συνεχή χρονιά έλαβε χώρα, αυτή την φορά στα γραφεία του BeerBartender στους Αμπελόκηπους, το περασμένο Σάββατο 28 Φλεβάρη κλείνοντας έτσι με άψογο τρόπο αυτό τον μήνα. Με το event αυτό επιβραβεύτηκαν οι προσπάθειες των ζυθοποιείων και εταιρειών, σε μια ημέρα γεμάτη σεμινάρια, γευσιγνωσίες και βραβεύσεις! Το χρονικό διάστημα πριν την εκδήλωση υπήρχε η δυνατότητα για ηλεκτρονική ψηφοφορία σε ένα πλήθος 8 κατηγοριών αλλά και η δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμό για bartender που αγαπούν την μπύρα και σέβονται την ιεροτελεστία του σερβιρίσματος της, κερδίζοντας με τις ικανότητες τους ένα ταξίδι στο Βέλγιο. Η ψηφοφορία για τις παραπάνω κατηγορίες ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2015 και η μάχη ήταν έντονη ως την τελευταία μέρα καθώς μέχρι τελευταία στιγμή δεν έχει ξεχωρίσει κάποιος συμμετέχων! Τα φετινά BeerBartender Awards μάλιστα είναι η πρώτη εκδήλωση ζύθου στην Ελλάδα που εξασφάλισε την επίσημη στήριξη του British Guild of Beer Writers (Βρετανική Συντεχνία Αρθρογράφων Μπύρας), με προώθηση της εκδήλωσης στα μέλη της συντεχνίας στο εξωτερικό.


Τι είναι όμως το BeerBartender; Είναι μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούν τη μπύρα και εργάζονται για την ανάδειξη της στην Ελλάδα, αλλά και με την προώθηση των Ελληνικών ετικετών στο εξωτερικό. Ιδρύθηκε από τον Νικόλα Ραδίση το 2012 κι έκτοτε οι BeerBartenders αρθρογραφούν για τη μπύρα, εκπαιδεύουν και παρέχουν συμβουλές.
Η δομή των BeerBartender Awards, χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις. Η πρώτη είναι η προκήρυξη των κατηγοριών και αναζήτηση των συμμετεχόντων, όπου υποβάλλονται προτάσεις και εξετάζονται. Η δεύτερη είναι η ηλεκτρονική ψηφοφορία. Η τρίτη είναι οι εκπαιδευτικές παρουσιάσεις και γευστικές δοκιμές την ημέρα της εκδήλωσης και η τέταρτη είναι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η βράβευση των διακριθέντων. Φέτος οι κατηγορίες αυξήθηκαν  σε οχτώ.

Στα 2nd BeerBartender Awards, οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις, σεμινάρια και γευστικές δοκιμές όπως παρακάτω:
Στα περισσότερα σεμινάρια (τα οποία έλαβα μέρος) μπορούσε κανείς να εντοπίσει επαγγελματισμό, μεράκι αλλά και προσπάθεια από όλους προς όλους για την μετάδοση γνώσεων περί ποιοτικής μπύρας ως αποτέλεσμα στην απορρόφηση και μετάδοση αυτών σε τρίτους. Υπήρχαν τα πάντα, από συμβουλές μαγειρικής με μπύρα και γευστικών συνδυασμών αυτής από τον σεφ Γιώργο Ρώσσο, γευσιγνωσία 6 Pils υπό τις κατευθύνσεις της Ιωάννας Ανδριοπούλου, εκδότριας του Beer Catalog αλλά και σύντομη αναδρομή στην ιστορία του ζύθου. Επίσης ''συστήθηκε'' μέσω των Κώστα Προβατά, Νίκο Τσελίκο και Μιχάλη Χαρίτο ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδος, και παρουσιάστηκαν οι μπύρες Bertinchamps.


Μετά από διάστημα δυο μηνών λοιπόν και με αρκετές ανατροπές σε κάποιες κατηγορίες, έκλεισε το βράδυ του Σαββάτου η ηλεκτρονική ψηφοφορία των 2nd BeerBrtender Awards. Στην φετινή ψηφοφορία, η συμμετοχή ήταν πολύ μεγαλύτερη από την περσινή αγγίζοντας τους 1100 συμμετέχοντες, εκ τον οποίων περισσότερες των 800 ήταν έγκυρες. Σε αρκετές περιπτώσεις, όσοι ανέμεναν τα αποτελέσματα να είναι ίδια με τα περσινά ή αν θέλετε τα πιο γνωστά, διαψεύστηκαν. Σε αυτό συνετέλεσε η υποστήριξη που είχαν πολλές από τις εταιρείες και τα προϊόντα αυτών, από την περιφέρεια, από διαδικτυακά και έντυπα μέσα, καθώς οι ίδιες οι εταιρείες φρόντισαν να προωθήσουν την υποψηφιότητα τους. Επίσης κάποιες εταιρείες δραστηριοποιήθηκαν έντονα στα δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα, έχοντας θετικό αποτέλεσμα στην «μάχη» που έδιναν. Οι νικητές των οχτώ κατηγοριών, που υπήρξαν στην ηλεκτρονική ψηφοφορία:


Επίσης διεξήχθη και ο διαγωνισμός για τον Best BeerBartender 2015, στον οποίο συμμετείχαν Bartenders από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Στον διαγωνισμό, που δεν κρίνονται μόνο οι επιδεξιότητες στο σερβίρισμα μπύρας, αλλά και οι επικοινωνιακές ικανότητες των διαγωνιζόμενων, σε συνδυασμό με το επίπεδο γνώσεων, ο νικητής του διαγωνισμού -Γιάννης Βλάχος- κέρδισε τις εντυπώσεις των κριτών και άξια βρέθηκε στην πρώτη θέση. 

Έτσι διαδραματίστηκαν τα γεγονότα το Σαββάτο και οι τυχεροί που παρευρέθηκαν σίγουρα θα θυμούνται μια εκδήλωση που χάρισε απλόχερα πολλές εμπειρίες στους συμμετέχοντες οι οποίοι με προσμονή περιμένουν και ονειρεύονται την επόμενη!

Πηγή και φωτογραφίες: BeerBartender website
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!