Το αλκοόλ (αιθανόλη, αιθυλική αλκοόλη ή οινόπνευμα) είναι μια χημική ουσία η οποία προκύπτει από τη ζύμωση υδατανθράκων που περιέχονται σε φυτικά προϊόντα (π.χ. σταφύλια, κριθάρι). Το αλκοόλ είναι ένα μη απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό θρεπτικό συστατικό, το οποίο αποδίδει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο (σχεδόν όσο και το λίπος). Το αλκοόλ απορροφάται γρήγορα και πλήρως από το στομάχι και το έντερο. Η κατανάλωση αλκοόλ με άδειο στομάχι και η παρουσία διοξειδίου του άνθρακα (ανθρακικό) αυξάνουν την ταχύτητα απορρόφησης, ενώ η κατανάλωση κατά τη διάρκεια ή μετά από γεύμα μειώνει το ρυθμό απορρόφησης. Η είσοδος του αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματος ξεκινά 10 λεπτά μετά την κατανάλωσή του και φτάνει στη μέγιστη τιμή σε 40-75 λεπτά. Το αλκοόλ παραμένει στην κυκλοφορία του αίματος μέχρι το ήπαρ (συκώτι) να το διασπάσει. Όμως, ο ρυθμός με τον οποίο το ήπαρ έχει τη δυνατότητα να διασπά το αλκοόλ είναι περιορισμένος (περίπου 1 ποτό ανά ώρα) και πέραν αυτού τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα συνεχώς αυξάνουν, με τοξικές συνέπειες για τον οργανισμό.
Η διαθέσιμη βιβλιογραφία έχει να επιδείξει πολλές ευεργετικές επιδράσεις του αλκοόλ στο ανθρώπινο σώμα, μεταξύ των οποίων:
  • Καλύτερο λιπιδαιμικό προφίλ
  • Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση
  • Λιγότερο οξειδωτικό στρες
  • Αυξημένη ινσουλινοευαισθησία
  • Μειωμένη φλεγμονή
  • Καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία
  • Ευχάριστη διάθεση, λιγότερο στρες, ενίσχυση της όρεξης, κοινωνικότητα, αίσθηση ευεξία
Ωστόσο, τα παραπάνω οφέλη που τελικά μειώνουν τον κίνδυνο για διάφορα χρόνια νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης και το μεταβολικό σύνδρομο, προϋποθέτουν τις εξής πρακτικές στην κατανάλωση αλκοόλ: 
Μέτρο: Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, η ποσότητα αλκοόλ που συστήνεται είναι 1 ποτό ημερησίως για τις γυναίκες και 2 για τους άντρες.
Ως 1 ποτό ορίζεται 1 ποτήρι κρασί (150 ml), 1 μπουκάλι/κουτάκι μπύρα (330 ml) ή 1 δόση αποστάγματος (45 ml). 
Συχνότητα: Ειδικά στους άντρες η κατανάλωση της παραπάνω ποσότητας σε καθημερινή βάση έχει καλύτερη συσχέτιση με τα παραπάνω οφέλη υγείας, ανεξάρτητα από το είδος του ποτού.
Ποιότητα: Παραδοσιακά, το κόκκινο κρασί θεωρείται το πιο ευεργετικό μεταξύ των αλκοολούχων ποτών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πολυφαινόλες (ουσίες με αντιοξειδωτική δράση).
Ωστόσο, πλέον φαίνεται ότι το ίδιο το αλκοόλ είναι εκείνο που ασκεί την κύρια προστατευτική δράση, ανεξάρτητα από το είδος του ποτού στο οποίο περιέχεται. Επίσης, νέα δεδομένα δείχνουν ότι ορισμένες μπύρες περιέχουν άλλα αντιοξειδωτικά σε μικρότερες ποσότητες από ότι οι πολυφαινόλες στο κόκκινο κρασί, οι οποίες όμως απορροφώνται σε μεγαλύτερο βαθμό, προσφέροντας σημαντικό όφελος.
Τρόπος κατανάλωσης: η κατανάλωση αλκοόλ μαζί με το φαγητό φαίνεται να αποφέρει μεγαλύτερα οφέλη.


Φυσικά υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Όταν δεν τηρούνται τα παραπάνω, το αλκοόλ μπορεί να μεταμορφωθεί από φίλος σε εχθρό, αφού η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε σειρά δυσάρεστων συνεπειών: 
Παχυσαρκία: Έχει σχεδόν τις ίδιες θερμίδες με το λίπος και η αυξημένη κατανάλωσή του συχνά εκτοπίζει άλλα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή. Ακόμα, η κατανάλωση αλκοόλ συχνά συνοδεύεται με άλλες θερμιδογόνες τροφές (πατατάκια, ξηροί καρποί, μεζέδες) που επίσης οδηγούν σε αύξηση βάρους. 
Υπέρταση: Σε άτομα με χρόνια υπέρταση, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ (πάνω από 3 ποτά τη μέρα) μειώνει τη δραστικότητα των αντιυπερτασικών φαρμάκων και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε εγκεφαλικό.
Στομαχικά προβλήματα: Μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση γαστρίτιδας και πεπτικού έλκους. 
Ηπατικά προβλήματα: Το συκώτι είναι το πρώτο όργανο που προσβάλλεται από την κατάχρηση του αλκοόλ.
Καρκίνος: Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου (στόματος, φάρυγγα, λάρυγγα, οισοφάγου, ήπατος, παγκρέατος, μαστού). 
Ψυχοκοινωνικά προβλήματα: Επιδρά αρνητικά στην κοινωνικότητα και στην ψυχολογία και οδηγεί στην εκδήλωση βίας, στην αύξηση της εγκληματικότητας, σε οικογενειακά προβλήματα, κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ δρα αρνητικά και στην παραγωγικότητα κατά την εργασία.
Εθισμός: Ο εθισμός στο αλκοόλ είναι ανάλογος των ναρκωτικών και αποτελεί χρόνιο και δυσεπίλυτο πρόβλημα. Όμως, εκτός από τον αλκοολισμό, ένα όλο και συχνότερο φαινόμενο ειδικά στους νέους είναι η μεμονωμένη κατάχρηση αλκοόλ. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να μην υπάρχει εξάρτηση, όμως το άτομο καταφεύγει σε συχνή και αυξημένη κατανάλωση (πάνω από 5 ποτά σε ένα βράδυ) το λεγόμενο ‘binge drinking’. 
Τροχαία ατυχήματα: Μειώνει τα αντανακλαστικά και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την αύξηση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες. 


Ωστόσο οι υγιεινές τροφές και ο έξυπνος τρόπος ζωής είναι στη μόδα εδώ και πολύ καιρό. Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ανταλλάσσουν τις ανθυγιεινές συνήθειες τους με υγιέστερες, προκειμένου να ζήσουν μια ασφαλέστερη και μακρυά από ασθένειες ζωή. Ως μέρος αυτής της ''μεταμόρφωσης'', πολλοί επιθυμούν να εγκαταλείψουν το αλκοόλ και το τελευταίο διάστημα κάνουν στροφή σε μη - αλκοολούχες εκδοχές της μπύρας.
Αν και αυτό που ονομάζεται μη αλκοολούχο, στην πραγματικότητα περιέχει κάποια ποσότητα αλκοόλ και, αναφέρεται επίσης ως μπύρα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ ή ελαφριά μπύρα. Κατά την μεταποίηση, οι μπύρες αυτές αρχίζουν ως τυπικές αλκοολούχες και παραμένουν ίδιες μέχρι τα τελευταία στάδια, όταν το αλκοόλ αποσπάται είτε μέσω απόσταξης κενού ή αντίστροφης όσμωσης. Πολλές απόψεις ανθρώπων αναφέρουν ότι οι μη αλκοολούχες μπύρες δεν είναι καλές γευστικά όσο οι κανονικές, ειδικά σε εκείνους που είναι ευαίσθητοι στην γλουτένη που περιέχεται στις περισσότερες μπύρες.
Πλέον, οι μη αλκοολούχες μπύρες προσφέρουν κάποια οφέλη για την υγεία:
  • Βοηθούν στην αποκατάσταση του μαραθώνιου (για τους αθλητές).
  • Έχουν λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με την αλκοολική έκδοση και είναι ιδανικές για διαχείριση του βάρος μας.
  • Βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου. Η κατανάλωση μπύρας χωρίς αλκοόλ βοηθά να κοιμηθούμε πιο γρήγορα και ποιοτικότερα. Η καλύτερη ποιότητα ύπνου οδηγεί επίσης σε λιγότερο άγχος.
Εάν έχετε αποφασίσει να ''κόψετε'' το αλκοόλ για κάποιον λόγο, αλλά δυσκολεύεστε να εκτιμήσετε τη γεύση σε μια μη αλκοολούχα μπύρα, δοκιμάστε διαφορετικές μάρκες. Παρά το γεγονός ότι η αγορά των μη αλκοολούχων μπυρών είναι πολύ μικρή και οι επιλογές καλής ποιότητας είναι λιγοστές, δοκιμάζοντας διαφορετικές ετικέτες μπορεί να βρείτε αυτό που ταιριάζει στη γεύση σας.

Από την άλλη, υπάρχουν μερικές κοινωνικές ομάδες που θα πρέπει να μείνουν μακριά από τις μη αλκοολούχες μπύρες. Δεν είναι ασφαλής για άτομα με κοιλιοκάκη, καθώς περιέχουν γλουτένη. Επίσης, δεν συνιστάται για όσους έχουν διαβήτη τύπου Ι ή τύπου II. Επίσης έχουν περίπου 13 γραμμάρια υδατάνθρακες, καθιστώντας τες ακατάλληλες για κατανάλωση όταν κάποιος προσπαθεί να κρατήσει τα επίπεδα σακχάρου υπό έλεγχο.

Συνεπώς, το μήνυμα που συνοδεύει την κατανάλωση αλκοόλ είναι ‘παν μέτρον άριστον’.

Δείτε εδώ μπύρες χωρίς αλκοόλ
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!