Η Ζυθοποιία: Η ιστορία της μπύρας στη βασιλική πόλη Pilsen ξεκίνησε το 1295. Στις αρχές του 14ου αιώνα άρχισε η μαζική παραγωγή μιας και ο βασιλιάς Wenceslas B΄ έδωσε την άδεια έτσι ώστε κάθε κάτοικος να παράγει την δική του μπύρα. Οι κάτοικοι του Pilsen ήταν τόσο φανατικοί λάτρεις της μπύρας και τελειομανείς, που, αν μια παραγωγή δεν τους άρεσε ιδιαίτερα, δεν δίσταζαν να τη ρίξουν στους υπονόμους της πόλης! Ο όρος ‘Pilsener’ έγινε σύντομα ένας γενικός όρος για όλες τις ξανθές χαμηλής ζύμωσης μπύρες, γι’αυτό οι κάτοικοι του Pilsen το 1898 μετονόμασαν την μπύρα σε Pilsner Urquell που σημαίνει ‘Pilsner από την αρχική πηγή’. Στη ζυθοποιία Plzeňský Prazdroj ένα μοναδικό κομμάτι της ιστορίας της μπύρας είναι τα παλιά κελάρια, που απλώνονται σε μήκος περίπου δέκα χιλιομέτρων. Αυτές οι σήραγγες, ανοίχτηκαν μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου εκατό ετών (1838-1930).Οι συνθήκες μέσα στα κελάρια ήταν ιδανικές για ωρίμαση, αποθήκευση και ψύξη του νερού, με θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούσαν ποτέ τους 7ο C στο μπροστινό τμήμα, τον -1ο C στο κεντρικό τμήμα και τους 12ο C στο πίσω τμήμα. Σήμερα τα κελάρια χρησιμοποιούνται ως μουσείο, μια μικρή ποσότητα όμως μπύρας εξακολουθεί να αποθηκεύεται σε αυτά κάθε χρόνο και ζυμώνεται με παραδοσιακό τρόπο, ως φόρος τιμής στις τεχνικές ζυθοποίησης του 1842. Όποιος τυχερός επισκέπτης βρεθεί εκεί μπορεί να δοκιμάσει μια μη παστεριωμένη παραδοσιακή μπύρα απευθείας από τα παλιά δρύινα βαρέλια. Η ζυθοποιία χρησιμοποιεί δικό της κριθάρι στο δικό της βυνοποιείο και δημιουργεί μια ανοιχτόχρωμη βύνη. Για την παραγωγή της χρειάζονται περίπου 64.000 τόνοι κριθαριού κάθε χρόνο, από σοδειές της Βοημίας και της Μοραβίας. Μέχρι και σήμερα η συνταγή παραμένει ίδια και αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό της Ζυθοποιίας.

Η Μπύρα: Η διαδικασία ακριβή και χρονοβόρα μιας και χρησιμοποιείται μέθοδος τριπλής βράσης. Ο εξαιρετικός αρωματικός λυκίσκος του Saaz συμβάλλει στην καταπληκτική ισορροπία μεταξύ γλυκού και πικρού. Η ζύμωση διαρκεί περίπου μια εβδομάδα. Η ωρίμανση 35-40 μέρες. Είναι σίγουρα αναζωογονητική και φρεσκάρει τον ουρανίσκο δεν είναι όμως μόνο αυτό. Έχει πολλές αρετές στη μύτη και μια αξιοζήλευτη αρμονία ανάμεσα στο λυκίσκο, τη βύνη και τις νύξεις δημητριακών, σταφίδας, κόλιανδρου και βοτάνων που εμφανίζονται. Το στόμα είναι σπιρτόζικο με λεπτό σώμα και παιχνιδιάρικη επίγευση. Καθώς κατεβαίνει στον ουρανίσκο αφήνει μια γλυκόπικρη επίγευση, καραμέλας και λυκίσκου

ΤύποςCzech Pilsner
ΧρώμαΞανθό
Αλκοόλ4.4 %
ΖυθοποιίαPlzensky Prazdroj (SABMiller)
ΠροέλευσηΤσεχία
Reviewsratebeeruntappd


Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!