Θα μπορούσαμε να γράψουμε άπειρες σελίδες για την μπύρα στην χώρα που σχεδόν έχει ταυτιστεί με αυτή. Η Γερμανία έχει αποτελέσει στους αιώνες ακρογωνιαίος λίθος στην γενικότερη ιστορία του ζύθου και έχει επηρεάσει κατά πολύ, τόσο με διάφορα είδη, σημαντικές εκδηλώσεις-φεστιβάλ, κανόνες πόσης, αποκλειστικά ποτήρια, τεραστίων διαστάσεων Ζυθοποιίες σε μια ολοκληρωμένη μπυρό-κουλτούρα που δύσκολα προσπερνάτε. Ας δούμε λοιπόν μερικά ιστορικά γεγονότα-καθεστώτα που προκλήθηκαν με την εμφάνισης της μπύρας.
Η μπύρα είχε ξεκινήσει να ζυθοποιείται για αρκετές χιλιάδες χρόνια πριν, αλλά όχι όπως την ξέρουμε. Μέχρι το 500 μ.Χ., η γερμανική λαϊκή τάξη κατανάλωνε την μπύρα με λεπτό σώμα από βρώμη και μερικές φορές μέλι. Η Ζυθοποιία, όπως και το ψήσιμο του ψωμιού, ήταν καθαρά γυναίκεια υπόθεση. Αρκετές εκατοντάδες χρόνια αργότερα, ο Χριστιανισμός είχε αποκτήσει μια ισχυρή θέση στη βόρεια Ευρώπη. Οι μοναχοί άρχισαν να ετοιμάζουν μπύρα, αρχικά για τον εαυτό τους και στη συνέχεια για τα προς το ζην. Με το καθεστώς «Klosterschenken», έδωσαν στον κόσμο μπύρα χωρίς κόστος. Έγιναν πολύ καλοί στην παραγωγή μπύρας, πολύ καλύτεροι από ότι ήταν οι τότε οικοζυθοποιοί. Αυτό γινόταν αφενός επειδή μπορούσαν να περάσουν περισσότερο χρόνο πάνω στην τέχνη από ό,τι οι νοικοκυρές και αφετέρου επειδή τα μοναστήρια ήταν τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά κέντρα στην Ευρώπη.
Με τον 12ο-13ο αιώνα, εκατοντάδες μοναστήρια ζυθοποιούσαν. Κατάφεραν να κρατήσουν τις ζυθοποιίες και κατά τη διάρκεια λιμών. Βέβαια το υπόλοιπο της Γερμανίας δεν σταμάτησε να ''βράζει'' για τον εαυτό της μπύρα. Τα πρώτα "Völkerrecht" (νομικά δικαιώματα των ανθρώπων) περιλάμβαναν το πόση μπύρα προσφερόταν στους ευγενείς (ως φόρος ή πληρωμή), και όχι το πόσο μπορούσαν να κατασκευάσουν - διότι είχαν τη δυνατότητα να παράγουν όσο ήθελαν. Επειδή δεν είχαν πάντα τη δυνατότητα να ζυθοποιούν στα σπίτια τους λόγω κινδύνου πυρκαγιάς, οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν το κοινό φούρνο, στον οποίο είχαν συγκεκριμένες ημέρες για να ζυθοποιούν και να ψήνουν ψωμί. Η τέχνη της οικοζυθοποιίας ξεκίνησε με αυτόν τον τρόπο, χρησιμοποιώντας τον ίδιο κοινό χώρο, κάτι που προσέλκυσε την προσοχή της αριστοκρατίας η οποία ξεκίνησε τη φορολόγηση τους!!! Σε ορισμένες περιοχές, οι πόλεις φορολογούσαν τα οικόζυθοποιεία κάτι που οδήγησε στον μεσαιωνικό ταξικό νόμο "Grutrecht" που όριζε την είσπραξη των φόρων για κατανάλωση μπύρας.

Τον 12ο αιώνα, γράφτηκε ο πρώτος νόμος που αναφέρεται στην ποιότητα της μπύρας. Όταν ένας ζυθοποιός έκανε κακή μπύρα θα έπρεπε να τιμωρηθεί. Στην πόλη της Βαϊμάρης γράφτηκε το 1348 ότι μόνο η βύνη και ο λυκίσκος πρέπει να χρησιμοποιείται για να φτιαχτεί μπύρα. Το 1393, η πόλη της Νυρεμβέργης απαγόρευσε οποιαδήποτε δημητριακά, εκτός του κριθαριού στην παρασκευή μπύρας, δεδομένου ότι το κριθάρι που θα θυσίαζαν δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ψωμί. Το 1516, η γερμανική όμως Reinheitsgebot υπεγράφη στη Βαυαρία.

Post A Comment:
0 comments:
Αφήστε μας το σχολιο σας!