Ανάλυση των τρόπων αποθήκευσης της μπύρας!

Γίνετε αρκετός λόγος ανάμεσα στους λάτρεις της μπύρας για το αν πρέπει να καταναλώνετε σε μπουκάλι ή σε ποτήρι. Επιπλέον υπάρχουν κι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η βαρελίσια μπύρα έχει πιο γεμάτη γεύση από την ίδια μπύρα σε μπουκάλι. Προφανώς υπάρχουν κι αυτοί που υποστηρίζουν το ακριβώς αντίθετο. Ας δούμε όμως με τα σωστά κριτήρια αν πρέπει να πίνουμε τη μπύρα σε κουτάκι, μπουκάλι ή βαρέλι;
Έχει πραγματικά σημασία;
Κάθε λάτρης μπύρας θα πρέπει να ουρλιάζει αυτή τη στιγμή ένα δυνατό “Ναι!” σε αυτή την ερώτηση. Παρόλο που μπορεί να μην γνωρίζει τους ακριβείς λόγους για την διαφορά του μιας χύμα μπύρας, με ένα κουτάκι ή ένα μπουκάλι, κάθε μέθοδος αποθήκευσης μπορεί να αλλάξει τη γεύση. Ενώ ορισμένες μπύρες μπορεί να είναι διαθέσιμες μόνο με ένα τρόπο αποθήκευσης/διάθεσης, οι περισσότεροι μπύρες τουλάχιστον υπάρχουν και σε μπουκάλι και σε κουτάκι ή βαρέλι. Είναι όμως το ένα καλύτερο από το άλλο; Αυτό συνήθως το αποφασίζεις εσύ ο ίδιος. Ας δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός για να σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί ορισμένες μπύρες μπορούν να εξυπηρετούνται καλύτερα από κάποιο συγκεκριμένο πακέτο.

Θα εξετάσουμε τις ακόλουθες μεταβλητές για κάθε τρόπο αποθήκευσης:
  • Ευπάθεια στο φως 
  • Καθαρότητα 
  • Συγκέντρωση Γεύσης 
  • Ανθρακικό 
  • Φορητότητα

Βαρελίσια μπύρα
Η βαρελίσια μπύρα είναι αποθηκευμένη σε βαρέλια και συνήθως σερβίρεται στα μπαρ. Τα βαρέλια αποθηκεύονται κάτω από το μπαρ και συνδέονται με σωληνώσεις, οι οποίες με την προσθήκη του ανθρακικού καταλήγουν στο ποτήρι σας. Η βαρελίσια μπύρα έχει μεγάλη προστασία από το φως, αφού αυτά έχουν μεταλλικό περίβλημα, το οποίο προστατεύει τη μπύρα από οποιαδήποτε ακτίνα φωτός που μπορεί να την αλλοιώσει. Η γεύση είναι συχνά καλύτερη από ό,τι από ένα μπουκάλι και αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι είμαστε αναγκασμένοι να πιούμε τη μπύρα από το ποτήρι. Αυτό επιτρέπει στην μπύρα να αναπνέει και να απελευθερώνει τα αρώματα της. Ωστόσο, το πόσο καθαρή θα είναι η μπύρα σας και το πόσο ανθρακικό θα έχει εξαρτάται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από το μπαρ. Η σωλήνωση που χρησιμοποιείται θα πρέπει να καθαρίζεται τακτικά. Αν κάποιο μπαρ δεν καθαρίζει σωστά τις σωληνώσεις, τα βακτήρια και μούχλα που μπορεί να αναπτυχθεί επηρεάζει δραστικά τη γεύση της μπύρας σας. Το ίδιο περίπου ισχύει και με το διοξειδίου του άνθρακα. Αν και οι ζυθοποιίες προτείνουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο ανθρακικού για κάθε μπύρα τους, ένα μπαρ, μπορεί να μην ακολουθεί αυτή τους την πρόταση. Ακόμη και η παραμικρή αλλαγή μπορεί να κάνει μια καλή μπύρα, πολύ άσχημη γευστικά. Τέλος, ένα βαρέλι σίγουρα δεν είναι εύκολο να μεταφερθεί. Μην ξεχνάτε ότι το βαρέλι μπορεί να ζυγίζει ακόμα και 70 κιλά. Δεν υπάρχει λοιπόν καμιά περίπτωση να το πάρετε μαζί σας για πικ νικ!



Μπύρα σε μπουκάλι
Το μπουκάλι αποτελεί τη δεύτερη επιλογή, όταν πίνει κανείς μπύρα, και ακριβώς όπως η βαρελίσια, τα μπουκάλια έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά. Το πρώτο πλεονέκτημα είναι η φορητότητα. Είναι προφανώς πολύ πιο εύκολο να κουβαλήσετε μαζί σας ένα μπουκάλι παρά ένα βαρέλι. Ακόμα κι αν πίνεις σε ένα μπαρ, το ποτήρι που θα έχετε τη βαρελίσια μπύρα σας μπορεί πιο εύκολα να χυθεί, σε σχέση με ένα μπουκάλι μπύρα που κρατά μέχρι και την τελευταία σταγόνα. Δεύτερον, οι ζυθοποιίες παίρνουν πολύ σοβαρά το θέμα της καθαριότητας και απολυμαίνουν όλα τα μπουκάλια πράγμα που κρατά τη μπύρα φρέσκια ​​με την αυθεντική της γεύση. Μιλώντας για γεύση, αν και η συγκέντρωση μπορεί να διαφέρει, ως επί το πλείστον, το μπουκάλι είναι μια πολύ καλή λύση για τη διατήρηση των αρωμάτων και των γεύσεων. Ένα ακόμα πλεονέκτημα με την εμφιαλωμένη μπύρα είναι ότι, αν θέλετε, μπορείτε πάντα να τη ρίξετε σε ένα ποτήρι για να την αφήσετε να αναπνεύσει. Το ποσοστό του ανθρακικού είναι ακόμα κάτι που ελέγχεται από την ζυθοποιία κι έτσι κρατάει τη γεύση της μπύρας στο σωστό επίπεδο. Δυστυχώς, το μόνο αλλά μεγάλο μειονέκτημα του μπουκαλιού είναι η ευπάθεια του στο φως. Οι φιάλες είναι πολύ ευάλωτες σε αυτό, δεδομένου ότι δεν παρέχουν σχεδόν καμία προστασία από τον ήλιο. Η καλύτερη συμβουλή για μια μπύρα σε μπουκάλι είναι να την κρατήσετε στη σκιά αλλά αυτό δεν μπορούμε να το ελέγξουμε όταν την αγοράζουμε από κάποιο σουπερ μαρκετ/μπαρ/περίπτερο.



Μπύρα σε κουτάκι
Τα κουτάκια από αλουμίνιο είναι ένα είδος μπαλαντέρ. Μερικές ζυθοποιίες τα χρησιμοποιούν, κι άλλες όχι. Συχνά θεωρείται ως μια φθηνή επιλογή, αλλά όχι για καλό. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, τα κουτάκια προσφέρουν εξίσου καλή μπύρα με ένα μπουκάλι ή μια βαρελίσια με κάποια πιο καλά αποτελέσματα. Όπως και τα μπουκάλια, τα μεταλλικά κουτάκια είναι εύκολα στην μεταφορά, είναι εύκολο να ανοίξει, και ο ζυθοποιός προσδιορίζει την ποσότητα του ανθρακικού αλλά και την καθαρότητα. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα μπουκάλια, μπορούν να προστατεύσουν την μπύρα από την υπεριώδη ακτινοβολία και να εμποδίσουν την διάβρωση της μπύρα. Πολλοί παραπονιούνται για την μεταλλική γεύση που βγάζουν τα κουτάκια, ωστόσο, αυτό δεν είναι πραγματικά αλήθεια. Από το 1935, οι κατασκευαστές προσθέσαν μια λεπτή πλαστική επένδυση στα κουτάκια αλουμινίου για να αποτρέψουν την αλλοίωση της γεύσης. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι τα κουτάκια έχουν την τάση να χάνουν πολύ γρήγορα την θερμοκρασία τους, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει απλά να πιείτε την μπύρα σας γρηγορότερα


Η ετυμηγορία
Έτσι, όταν κάποιος σας ρωτήσει αν έχει πραγματικά σημασία, αν η μπύρα είναι αποθηκευμένη σε ένα κουτί, ένα μπουκάλι, ή ένα βαρέλι,τώρα μπορείτε να απαντήσετε με σιγουριά. Ωστόσο, για να υποστηρίξει το ποιο έχει καλύτερη γεύση, εδώ μιλάμε για μια προτίμηση. Ενώ κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι η μπύρα από μπουκάλι έχει καλύτερη γεύση, κάποιος άλλος μπορεί να πει το ίδιο για τη βαρελίσια. Αν και μπορείτε να σκεφτείτε ότι η αποθήκευση μπύρας είναι μια αισθητική και γευστική διαφορά, στην πραγματικότητα είναι ως επί το πλείστον διαφορά με βάση το κόστος και την αποτελεσματικότητα. Είναι φτηνότερο να μεταφέρει ο ζυθοποιός μια μεγάλη ποσότητα μπύρας σε ένα βαρέλι σε σύγκριση με το ποσό που θα σπαταλήσει για την ίδια ποσότητα σε μπουκάλια. Έτσι, όταν βλέπουμε μια φανταχτερή λαβή βαρελίσιας μπύρας σε ένα μπαρ, μπορεί να μην έχει τίποτα να κάνει με την ποιότητα, αλλά με την ευκολία. Ενώ τα μπουκάλια μπορούν να κρατήσουν πιο κρύες τις μπύρες, τα κουτάκια δεν σπάνε τόσο εύκολα και είναι στοιβαζόμενα, πράγμα που είναι καλό για την πώληση. Όλοι αυτοί οι παράγοντες σημαίνουν ένα πράγμα: πρέπει να πίνετε μπύρα με τον τρόπο που το απολαμβάνετε περισσότερο, γιατί αν κι όλοι θέλουν μια καλή γεύση, η καλύτερη μπύρα είναι αυτή που συνδυάζεται με μια καλή εμπειρία.
source
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!