Οι κατάλληλες μπύρες για κάθε εποχή του χρόνου

ΝΑΙ, η μπύρα είναι και αυτή ένα εποχιακό προϊόν. Εννοείται ότι οι ζυθοποιίες παράγουν όλο το χρόνο τις αγαπημένες μας μπύρες παρ” όλα αυτά, το κάθε είδος έχει και τη δική του κατάλληλη εποχή κατανάλωσης ανάλογα με τα αρώματα, τη γεύση του και τον αλκοολικό του βαθμό. Φυσικά και μπορούμε να πιούμε μία Βελγική μοναστηριακή μπύρα με υψηλό αλκοολικό βαθμό και στα μέσα του Αυγούστου, δεν μας το απαγορεύει κανείς άλλωστε, αλλά θα την εκτιμούσαμε πολύ περισσότερο το Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο που έχουμε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και πιο βαριά φαγητά στα πιάτα μας. Με αφορμή τα παραπάνω, και με την βοήθεια του Beerbartender παρουσιάσω ένα ημερολόγιο μπύρας με το είδος που ταιριάζει σε κάθε μήνα και με μία μικρή επεξήγηση/αιτιολόγηση για το καθένα.

Μπύρες χειμώνα

Δεκέμβριος: Belgian Tripel
Η τελευταία μπύρα της χρονιάς καλωσορίζει τον χειμώνα με την γεμάτη πολυπλοκότητα γεύση της. Πολλά αρώματα ώριμων φρούτων και μπανάνας με ευχάριστη και έντονη γλυκιά γεύση και πολύ αλκοόλ. Ιδανική για τραπέζια με κόκκινο κρέας και αποξηραμένα φρούτα από τους expert στο χειμώνα Βέλγους.

Ιανουάριος: Barley Wine
Υψηλός αλκοολικός βαθμός (έως και 12%), έντονη πικράδα, γλυκιά γεύση και παλαίωση που πολλές φορές ξεπερνά και τα 20 χρόνια. Ένα αξιόπιστο όπλο για ένα κρύο χειμώνα.

Φεβρουάριος: California Porter
Τζάκι, ζεστασιά και αμερικανική εκδοχή της porter. Αρώματα καφέ και σοκολάτας με μεστό σώμα.

Μπύρες Φθινόπωρου

Μάρτιος: Czech Pilsner
Η μητέρα όλων των Pilsner με γλυκάδα από τη βύνη και ήπια, αναζωογονητική πικράδα όπως η Άνοιξη μετά το Χειμώνα.

Απρίλιος: Belgian Lambic
Ήρθε η Άνοιξη για τα καλά. Μπορεί σε πολλούς να είναι γνωστή και ως φρουτόμπυρα με χαμηλή πικράδα και όπως λέει και το όνομά της πολλά φρούτα.

Μάιος: India Pale Ale
Το βαρύ πυροβολικό για τους λάτρεις του πικρού και του αρώματος του λυκίσκου. Αρώματα κίτρου και εσπεριδοειδών και ίσως λουλουδένιες νότες με σχετικά υψηλό αλκοόλ και ανοιχτές αποχρώσεις σώματος.

Καλοκαιρινές μπύρες

Ιούνιος: Kölsch
Μία Γερμανική ελαφριά ale με ξηρή, φρουτώδη και υπόγλυκη γεύση. Έρχεται καλοκαίρι, πετάμε τα βαριά ρούχα και τις βαριές μπύρες.

Ιούλιος: Australian Lager
Από την άλλη πλευρά του κόσμου που γνωρίζουν ίσως και καλύτερα από εμάς τι σημαίνει ζεστό καλοκαίρι. Μία ελαφριά, ξανθιά lager που μπορούμε να απολαύσουμε ακόμα και στη παραλία.

Αύγουστος: American Lager
Αυτή τη φορά από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχουμε μία ελαφριά μπύρα με λίγα αρώματα λυκίσκου, ελαφρύ σώμα και πολύ ανθρακικό που δίνει μία αίσθηση φρεσκάδας ιδανική για ζεστό Αύγουστο σε μπαλκόνια.

Μπύρες Άνοιξης

Σεπτέμβριος: Dunkelweizen
Η πιο σκούρα εκδοχή της κλασσικής weizenbier με έμφαση στις σοκολατένιες νότες και το κλασσικό άρωμα μπανάνας των μπυρών της οικογένειας weiss.

Οκτώβριος : Oktoberfest Bier
Μέσα φθινοπώρου και ίσως λίγες βροχές και λίγα πεσμένα φύλλα και το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπύρας στο κόσμο. Ας απολαύσουμε και την ομώνυμη μπύρα.Χάλκινο χρώμα με μέτρια πικράδα και μέτριο προς αρκετό αλκοόλ.

Νοέμβριος: Bock/Doppelbock
Βροχή, σκοτεινός ουρανός και ξεκινάνε τα κρύα. Μία σκούρα lager που ταιριάζει γάντι στην εποχή. Πλούσια γεύση γλυκιάς βύνης με μετρημένη χρήση λυκίσκου και αρκετό συνήθως αλκοόλ. Κυκλοφορεί και σε ανοιχτόχρωμη εκδοχή για τους νοσταλγούς του καλοκαιριού.
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!