Η Ζυθοποιία: Το μοναστήρι και η ζυθοποιία βρίσκονται στο Villers-devant-Orval, στην περιφέρεια Gaume στο νότιο Βέλγιο. O θρύλος του ονόματός του θέλει να ξεκινά όταν η χήρα κόμισσα Mathilda έχασε τη βέρα της σε μια πηγή. Προσευχήθηκε στο Θεό να την ξαναβρεί και μια πέστροφα αναδύθηκε από τα νερά της λίμνης με τη βέρα της στο στόμα. Η κόμισσα αναφώνησε: «Πραγματικά αυτή η κοιλάδα είναι ανεκτίμητη!» (orval) και έχτισε ένα μοναστήρι. Άφησε όλη της την περιουσία στην εκκλησία και προς τιμήν της το μοναστήρι ονομάστηκε Orval και το οικόσημο της φέρει μια πέστροφα και μια βέρα. Για την ιστορία να αναφέρουμε πως η πηγή της περιοχής ακόμα και σήμερα τροφοδοτεί με νερό το Μοναστήρι και τη ζυθοποιία του. Στην πραγματικότητα το μοναστήρι έχτισαν Βενεδικτίνοι μοναχοί από την Καλαβρία της Ιταλίας το 1070 αλλά ουσιαστικά άρχισε να λειτουργεί το 1132, από ένα γκρουπ Συστερσιανών μοναχών που κατέφθασαν από την πόλη Champagne της Γαλλίας. Η παρασκευή της μπύρας ξεκίνησε το 1931 κάτω από την επίβλεψη του Γερμανού ζυθοποιού Pappenheimer, αλλά σύντομα ενεπλάκησαν ζυθοποιοί που σφράγισαν με την προσωπικότητα τους τον τρόπο παρασκευής της. Η τεχνική Dry Hoping και η χρήση μαγιάς με το ένζυμο Brettanomyces, την ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες 6 μοναστηριακές μπύρες που φέρουν το αποκλειστικό σήμα Αυθεντικότητας. Σημειώστε πως η Orval είναι η πρώτη Μοναστηριακή μπύρα που κυκλοφόρησε στο εμπόριο του Βελγίου.
Η Μπύρα: Πρόκειται για μία μπύρα παλαίωσης που συνεχίζει να βελτιώνεται με τα χρόνια αν αποθηκευτεί σε σκοτεινό και ξηρό μέρος. Επαναζύμωση στη φιάλη. Χαρακτηριστική κυρίως για την ιδιότητα της δυνατής μπύρας. Το χρώμα της είναι κεχριμπαρένιο, ο αφρός λευκός, συνεκτικός με φυσαλίδες, σύντομα πέφτει και δημιουργεί μικρά λοφάκια στην κορυφή του ποτηριού. Η μύτη της είναι σύνθετη, ρινίσματα σιδήρου, δέρμα, βύνη, με εξελισσόμενα αρώματα σταφυλιού, ροδάκινου, κίτρου και κολίανδρου, υποψία μαύρης ζάχαρης αποκαλύπτονται μόλις ελευθερωθεί στο ποτήρι. Σπιρτόζικο και πικάντικο το στόμα: πιπερόριζα, κολίανδρος, κίτρο, πράσινο μήλο, ιδέα αχλαδιού. Η επίγευση είναι μεταλλική, ξηρή, πικρή, ξεχωρίζει λυκίσκος και ρόκα. Συνοδεύεται άριστα με ήπια τυριά, μαύρο ψωμί, αχνιστά μύδια, καπνιστό σολωμό και καλαμάρι, επίσης με φρέσκα αχλάδια. Σερβίρεται στους 12-14 ° C.

ΤύποςBelgian ale
ΧρώμαΚαστανόξανθο
Αλκοόλ6.2 %
ΖυθοποιίαBrasserie d'Orval
ΠροέλευσηΒέλγιο
ReviewsratebeeruntappdAxact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!