Η πρώτη μου επαφή με αυτό το ‘’κίνημα’’ ήταν στην Μπυραρία Arch όπου χαζεύοντας τον κατάλογο, διαπίστωσα ότι συνοδευόταν από έναν εξτρά, ο οποίος παρουσίαζε τις μπύρες που θα αναφέρω παρακάτω. Είδα λοιπόν 5 χαριτωμένα γουρουνάκια να πλασαρίζονται πανέξυπνα με το λογοπαίγνιο I-PIGS στο εξώφυλλο και κατάλαβα ότι αναφέρονταν στις 5 χώρες που έχουν δεχθεί την οικονομική εξαθλίωση των τελευταίων χρόνων. Με αυτό τον έξυπνο τρόπο λοιπόν δημιουργήθηκε μια νέα πρόταση που προέρχεται από τη ζυθοσυμμαχία της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας και έχει πολλά να πει στα ποτήρια μας. Οι χώρες της Μεσογείου επικουρούμενες από την Ιρλανδία μας προσκαλούν σε ένα πρωτότυπο γευστικό ταξίδι.

‘’Οι μπύρες του Νότου (I-PIGS) πρεσβεύουν την κουλτούρα και την φιλοσοφία της ανάλαφρης καθημερινότητας και της προσιτής πολυτέλειας χωρίς επιτήδευση. Εμπεριέχουν την allegria, την τρέλα, την δημιουργικότητα, τον ήλιο και τις γεύσεις του Νότου καθώς και την παράδοση στην καλλιέργεια της πρώτης ύλης που είναι τα σιτηρά’’.

‘’Μεσογειακά αρώματα, παιχνιδιάρικα πικρίσματα λυκίσκων και ένα γευστικό καλειδοσκόπιο που μεταμορφώνει την μπύρα από ανάλαφρη σε premium γαστρονομικό προϊόν με την ταυτότητα και την σφραγίδα του Νότου’’.

Στην παρέα των I-PIGS, υπάρχει μια μεγάλη γκάμα ζυθοποιείων, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η Ελληνική εταιρεία First Lomax με τις μπύρες Volkan. Το όνομα I-PIGS αποτελεί ακρωνύμιο των χωρών προέλευσης των ζυθοποιείων που ανήκουν, ενώ παραπέμπει στην ειρωνική αναφορά ορισμένων Ευρωπαίων, για τις χώρες που βασανίζονται από οικονομική αστάθεια. Ireland, Portugal, Italy, Greece, Spain, είναι οι χώρες που σχηματίζουν το I-PIGS, που από αυτό τον χειμώνα θα μας απασχολήσει.


Η βασίλισσα της κατηγορίας, Stout Ο΄Ηara, μας πάει πίσω να θυμηθούμε πώς ήταν οι πραγματικές Irish Stouts, με τα αρώματα του ξηρού espresso και το γεμάτο στόμα. Η πορτογαλική Sovina και ειδικά η ετικέτα Amber, είναι φρουτώδης και παιχνιδιάρα στον ουρανίσκο, η ρηξικέλευθη ιταλική Toccalmato απογειώνει τη γεύση, με μπύρες όπως η Rude Boy IPA, μια βαθυκόκκινη με νότες γλυκόριζας και νύξεις φυτικότητας. Το ταξίδι συνεχίζεται στη Σαραγόσα, με την Ambar Caesaraugusta, μια θολή μπύρα με έντονη φρεσκάδα, απαλό άρωμα εσπεριδοειδών, γαρίφαλου και κανέλας. Η επόμενη στάση είναι η Moritz, μια αυθεντική μπύρα Βαρκελώνης, αρμονική και φινετσάτη. Τελειώνουμε με τη γευστική προσγείωση στην Ελλάδα και τη σαντορινιά Volkan, μια μπύρα που παράγεται με αιγαιοπελαγίτικα προϊόντα, όπως το κίτρο Νάξου και το μέλι Σαντορίνης. Διαλέξτε, ή καλύτερα κάντε όλη τη μεσογειακή δοκιμή… Θα περάσετε από μπύρες δροσιστικές, ξεδιψαστικές, μέχρι και γαστρονομικές, με διαφορετική προέλευση, αλλά κοινή βάση την έντονη προσωπικότητα και το μπρίο.

Οι I-PIGS beers, οι μπύρες του Νότου δεν είναι απλά ένα ακόμα ποτό. 
Είναι άποψη!!

Ireland: Carlow O'Harras  irish red, Irish pale ale, Irish stout.
Portugal: Sovina Amber Biere de Gorde, IPA
Italy: Toccalmatto Ambrosia, Grand Cru, Re Hop
Greece: Volkan Blonde, Black
Spain: Zaragosana Ambar 1900, Ambar Caesaraugusta

Πληροφορίες για όλες τις μπύρες εδώ!


"enjoy the beerness"
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!