Επικρατεί η άποψη πως το καλύτερο συνοδευτικό για μία μπύρα είναι το κρέας και ακόμα καλύτερα το λουκάνικο. Πέρα όμως αυτών των επιλογών, εξαιρετική επιλογή αποτελεί το να συνοδέψουμε μπύρες με διάφορα τυριά. Είτε μιλάμε για λευκά, είτε μιλάμε για κίτρινα τυριά είναι ένα συνοδευτικό που θα αναδείξει τη ποιότητα, τα αρώματα αλλά και τη γεύση της μπύρας που αγαπάμε. Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι πολλά μοναστήρια στο εξωτερικό, εκτός από τη πολύ καλή, κατά γενική ομολογία μπύρα που παράγουν, ένα ακόμα προϊόν που ειδικεύονται είναι το κίτρινο τυρί.


Μπορούμε να συνοδέψουμε τέλεια τη μπύρα μας με τυρί κάθε είδους. Μαλακό τυρί χωρίς κρούστα, σκληρό τυρί, μπλε τυρί η καπνιστά τυριά. Εδώ θα αναφέρουμε μερικούς βασικούς κανόνες για το τέλειο ταίριασμα. Η οικογένεια των τυριών, όπως και τα αλλαντικά, είναι εξαιρετικά ευρεία. Τα τυριά διακρίνονται σε τυριά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (μέχρι 20%), σε τυριά με μεσαία περιεκτικότητα (20%-42%) που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία και λιπαρά τυριά (πάνω από 42%). Επίσης μεταξύ των άλλων παραμέτρων, πρέπει να ληφθεί υπόψη ο βαθμός της ωρίμανσης, καθώς και το επίπεδο υγρασίας, που προσδιορίζει τα μαλακά τυριά (πάνω από 40% υγρασία) ή τα σκληρά τυριά (λιγότερο από 40% υγρασία). Είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά προκειμένου να διαλέξουμε τη σωστή μπύρα που θα τα συνοδεύσει. Ως εκ τούτου λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της ισορροπίας, για τα πιο ελαφρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τυριά, θα χρησιμοποιήσουμε μπύρες που δεν καλύπτουν την ελαφριά γεύση των τυριών. Ιδανική θα ήταν μια ανοικτόχρωμη μπύρα Lager με λεπτή και ελαφριά υφή που δεν καλύπτει τη λεπτότητα της γεύσης τους. Αν πάλι προτιμήσουμε ένα τυρί το οποίο είναι μαλακό και ούτε πολύ αλμυρό ούτε πολύ ώριμο, όπως το ιταλικό ‘ταλέτζιο’ (Taleggio), με χαρακτηριστική όμως γεύση τότε θα το ταιριάξουμε με μπύρα με ένα μέτριο σώμα, όπως μια Bock ή με μια μπύρα χαμηλής ζύμωσης Double malt. Αν αντιθέτως, επιλέξουμε τυρί μακράς ωρίμανσης όπως παρμεζάνα το οποίο έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της υγρασίας του, τότε έχουμε ένα πολύ ’γεμάτο’ προϊόν που χρειάζεται μια πιο πλούσια, ‘’γεμάτη’’ μπύρα, όπως μια ανοικτόχρωμη μπύρα Ale. Όσο για τα μπλε τυριά (ροκφόρ) όπως η ιταλική ‘γκοργκοτζολα’ (Gorgonzola) θα ενδεικνυόταν να τα συνοδεύσει μια σκούρα βέλγικη Abbey ή Trappist. Για τα καπνιστά τυριά δε, όπως το μετσοβόνε, όπως και για όλα τα καπνιστά μια Rauch Bier/smoked beer είναι το ιδανικό ταίρι. Επιπλέον το ταίριασμα μπύρας – τυριού μπορεί να επηρεαστεί και από το ψωμί, πχ το αλμυρό ψωμί μαλακώνει τις δυνατές γεύσεις.




Παρακάτω παραθέτω έναν πιο αναλυτικό οδηγό για το απόλυτο πάντρεμα ανάμεσα σε μπύρες και τυριά όπως και μερικά γραφήματα για να απασχοληθούν τα μάτια σας.

Pale Ale : Cheddar (χωρίς παλαίωση).
IPA: Blue Cheese, Gorgonzola, Cambozola (όχι έντονα μπλε τυριά).
DIPA: Δυνατότερα Blue Cheese, Cabralles, Gorgonzola.
Bitter: Lancashire, ήπια Γραβιέρα (πχ Νάξου).
Red Ale: Gouda, Edam.
Brown Ale: Παλαιωμένο Gouda, Regatto.
Lager-PilsnerΚίτρινα τυριά.
Altbier-Kolsch: Monterey Jack, Παλαιωμένο Gouda ή Cheddar, λίγο πικάντικη γραβιέρα, Camembert.

Hefeweizen: Chevre, Φέτα , Κατσικίσια μαλακά τυριά, Κατίκι Δομοκού, Boursin.
Wheat Ale: Mozzarella, ελαφριά chevre, Ανθότυρο.
Witbier: Mascarpone, Ασπρα τυριά-αλοιφές (Κατίκι, Φιλαδέλφεια, κλπ),Μανούρι.
Weizenbock: Πικάντικη γραβιέρα, Provolone, Manchego.
Doppelbock: Limburger, καλό κασέρι.
Schwarzbier: Munster, Brie.
Smoked: Μετσοβόνε, Καπνιστή gouda, Καπνιστά τυριά.


Stout: Cheddar.
Porter: Tilsiter, Gruyere, Γραβιέρα, Σαν Μιχάλη.
Imperial Stout: Brie, Parmesan,Fourme d’Ambert.
Dubbel: Brie, Gouda, Gorgonzola.
Tripel: Brie, Triple cream τυριά, abbey cheese.
Barley Wine: Stilton, Ροκφόρ.
Lambics:Gorgonzola, Brie, δυνατό cheddar, παρμεζάνα.



Τα υπόλοιπα που πρέπει να κάνετε είναι να φτιάξετε ένα ωραίο πλατό από τυριά και να ξεκινήσετε τις δοκιμές με τις αγαπημένες σας μπύρες, και φίλους… 






























Πληροφορίες για τα εγχώρια και ξένα τυριά εδώ!
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!