Με αφορμή τον σημερινό εορτασμό στην άλλη μεριά του Ατλαντικού το beeroskopio με την χρήσιμη βοήθεια του BeerBartender σύλλεξε πληροφορίες για το τι συμβαίνει τελικά αλλά και έναν σύντομο οδηγό με εκλεκτές Pumpkin μπύρες που δυστυχώς βρίσκονται στην Ελλάδα μόνο σε μπυραρίες που σέβονται τον εαυτό τους, και ξεφεύγουν από τα τετριμμένα! 

Τι είναι επιτέλους αυτό το Halloween, που γίνεται τόσος ντόρος στην Βόρεια Αμερική και έχει έρθει σιγά σιγά και στην χώρα μας; Για όσους δεν γνωρίζουν, Halloween, είναι η γιορτή που συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα και κορυφώνεται την νύχτα της 31ης Οκτωβρίου. Η λέξη προέρχεται απ’ το All-Hallow-Even, δηλαδή την παραμονή της γιορτής των Αγίων Πάντων (γιορτάζεται την 1η Νοεμβρίου στις καθολικές χώρες). Γεγονός είναι, ότι η ημέρα θεωρείται η κορύφωση των υπερφυσικών δυνάμεων, όπως η μαγεία ή η σύνδεση με τον κάτω κόσμο.

Πριν μπούμε στο κυρίως θέμα μας, θα πούμε δυο λογάκια για να ξέρουμε τι μας γίνεται με το Halloween..
Η γιορτή είναι γνωστή για τα παιδάκια που ντύνονται «τρομακτικά» για να κάνουν σκανταλιά ή να δεχτούν κέρασμα (trick or treat). Τα παιδάκια κυκλοφορούν συνήθως με φαναράκια από κολοκύθα, στην οποία έχουν σκαλιστεί χιουμοριστικές ή τρομακτικές εκφράσεις. Η γιορτή έχει ειδωλολατρικές ρίζες και σχετίζεται με τη λατρεία των Δρυίδιδων από τους Κέλτες στην Ιρλανδία. Το έθιμο της κολοκύθας έχει ρίζες στην Ιρλανδική μυθολογία  όπου ένας τεμπέλης αλλά πανέξυπνος αγρότης με το όνομα Τζάκ, κατάφερε να ξεγελάσει και να παγιδεύσει τον Διάβολο με έναν σταυρό. Ο Τζακ αρνήθηκε να απελευθερώσει τον Διάβολο μέχρι να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία. Ο Τζακ δέχτηκε να τον απελευθερώσει με την προϋπόθεση ότι όταν πεθάνει, ο Διάβολος να μην τον αφήσει να μπει στην Κόλαση. Η συμφωνία τηρήθηκε και όταν πέθανε ο Τζακ δεν πήγε στην κόλαση. Από τότε, ο Τζακ φτιάχνει αυτά τα φανάρια από κολοκύθα, βάζει ένα κερί μέσα τους και περιπλανάται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης για να βρει ένα μέρος να αναπαυθεί. Ο Jack o” Lantern, όπως είναι γνωστός στο εξωτερικό, έχει γίνει και καρτούν. Για τους φίλους των κόμικ  είναι χαρακτήρας της Marvel, αντίπαλος των ηρώων όπως Spiderman και Captain America.

Ενώ η μπύρα είναι για τους περισσότερους καλοκαιρινό ποτό, ενώ από μερικούς καταναλώνεται χειμώνα-καλοκαίρι, υπάρχει μια κατηγορία μπύρας που είθισται να πίνετέ κυρίως, το φθινόπωρο. Αν και στην Ελλάδα δεν τη γνωρίζουμε, ίσως ήρθε η ώρα να τη μάθουμε για να γιορτάσουμε κι εμείς με ευφάνταστο τρόπο το Halloween στις 31 Οκτωβρίου. Εδώ μερικές επιλογές!

Η μπύρα από κολοκύθα φτιάχνεται, όπως ακριβώς η κλασική μπύρα, με την προσθήκη όμως κίτρινης κολοκύθας στη διαδικασία, που δίνει άρωμα και γεύση. Οι τρόποι παρασκευής μιας τέτοιας μπύρας είναι πολλοί. Κάποιοι ζυθοποιοί κόβουν με το χέρι μεγάλα κομμάτια κολοκύθας και τα ρίχνουν στο μείγμα της μπύρας, ενώ κάποιοι χρησιμοποιούν την κολοκύθα σε μορφή πολτού ή κρατούν μόνο τα αρώματα της. Τις μπύρες με κολοκύθα, τις αρωματίζουν συχνά με καρυκεύματα που χρησιμοποιούν και στις κολοκυθόπιτες, όπως είναι το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο, η κανέλλα και το αρωματικό πιπέρι.
Οι μπύρες με κολοκύθα συνηθιζόταν να καταναλώνονται τον καιρό των αποικιοκρατών, όταν η βύνη του κριθαριού ήταν δύσκολο να βρεθεί και χρησιμοποιούσαν την κολοκύθα σαν το κύριο μέσο ζύμωσης στην μπύρα. Όταν η βύνη άρχισε να γίνεται πιο εύκολα διαθέσιμη στην αγορά, τότε σταμάτησε και η παραγωγή της μπύρας με την κολοκύθα. Στις αρχές όμως του 1990, Αμερικανοί ζυθοποιοί επανέφεραν το συγκεκριμένο είδος στο προσκήνιο και αυτό άρχισε να αποκτά φανατικούς υποστηρικτές.
Οι εν λόγω μπύρες είναι συνήθως ale, ήπιες στη γεύση και καθόλου πικρές. Θεωρητικά οι καλύτερες είναι εκείνες που χρησιμοποιούν κανονική κολοκύθα στην παρασκευή τους και όχι μονάχα το άρωμά της. Οι πιο μερακλήδες ζυθοποιοί ψήνουν πρώτα την κολοκύθα, δίνοντας έτσι επιπλέον χαρακτήρα και βάθος στη γεύση της μπύρας, αλλά η διαδικασία είναι κουραστική και περίπλοκη.

Οι 6 γνωστότερες και νοστιμότερες μπύρες με κολοκύθα είναι οι εξής:

Cigar City Brewing Good Gourd Imperial Pumpkin Ale
Αλκοολικοί βαθμοί: 8.5%
Η συγκεκριμένη μπύρα παρασκευάζεται στην πολιτεία της Φλόριντα, όπου το φθινόπωρο, σχεδόν δεν κάνει την εμφάνισή του. Το παράδοξο της υπόθεσης όμως, είναι ότι η Good Gourd Imperial είναι μια από τις καλύτερες μπύρες με κολοκύθα. Μυρίζει όπως η κολοκυθόπιτα και έχει μια ελαφρώς γλυκιά γεύση, που αποκτά ένταση από τα μπαχαρικά που περιέχει, όπως είναι η κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο.

Smuttynose Pumpkin Ale
Αλκοολικοί βαθμοί: 5.8%
Η ζυθοποιία του New Hampshire παράγει από το 1776, αυτή τη μπύρα, που παρασκευάζεται με πολτό κολοκύθας, όπως συνήθιζαν να την φτιάχνουν οι άποικοι. Σήμερα λίγες είναι οι ζυθοποιίες που συνεχίζουν αυτή τη διαδικασία και μια από αυτές είναι εκείνη του Smutty, που καταφέρνει το…ακατόρθωτο, να θυμίζει δηλαδή η γλυκιά γεύση της μπύρας περισσότερο κολοκύθα, παρά… κολοκυθόπιτα.

Schlafly Pumpkin Ale
Αλκοολικοί βαθμοί: 8.0%
Η μπύρα του Schlafly είναι για κάποιους… κολοκυθόπιτα σε μπουκάλι. Μόλις ανοίξετε το μπουκάλι θα το μυρίσετε, αλλά μόλις πιείτε την πρώτη γουλιά θα εκπλαγείτε από την ώριμη και γλυκιά της γεύση. Τα αρώματά της είναι δυνατά και θυμίζουν έντονα κολοκυθόπιτα, αλλά δεν ενοχλούν τον ουρανίσκο, όπως πολλές άλλες μπύρες ανάλογου ύφους.





Elysian Dark O' the Moon Pumpkin Stout
Αλκοολικοί βαθμοί: 6.5%
Όπως θα καταλάβατε ήδη οι μπύρες με κολοκύθα είναι περισσότερο γλυκές. Στην αγορά όμως, υπάρχει και μια τέτοια μπύρα που δεν είναι γλυκιά. Ανήκει στην κατηγορία stout και συνεπώς η γεύση της είναι περισσότερο καπνιστή και εύκολα μπορεί να αντικαταστήσει μια κούπα καφέ. Αυτή απευθύνεται κυρίως, σε όσους αρέσει η κολοκύθα αλλά δεν θέλουν τη μπύρα τους… «κοριτσίστικη».

Shipyard Pumpkinhead Ale
Αλκοολικοί βαθμοί: 5.1%
Η δημοφιλέστερη μπύρα με κολοκύθα έχει τα αναμενόμενα χαρακτηριστικά μια μπύρας με κολοκύθα. Έχει ελαφριά αίσθηση, καλή ποιότητα και απαλή γεύση. Γι’ αυτό και συχνά δέχεται την κριτική πολλών φανατικών της μπύρας, κατηγορώντας την για νερουλή και αδιάφορη. Η επιτυχία όμως, αυτής της μπύρας είναι αδιαμφισβήτητη και αξιοπρόσεκτη. Όποιος και να τη δοκιμάσει, είτε του αρέσει η μπύρα, είτε προτιμάει το κρασί, η μπύρα του Shipyard κατά πάσα πιθανότητα θα του αρέσει. Και η μπύρα, που καταφέρνει όλους να πίνουν μπύρα είναι σίγουρα μια επιτυχημένη μπύρα!

Southern Tier Imperial Pumking
Αλκοολικοί βαθμοί: 8.6%
Τέλος, ενώ για πολλούς η Southern Tier είναι καλύτερη από όλες τις μπύρες της κατηγορίας, για κάποιους άλλους είναι η χειρότερη. Η γεύση της είναι υπερβολικά γλυκιά και φέρει όλα τα αρώματα της κολοκυθόπιτας. Εν ολίγοις, είναι η κολοκυθόπιτα μιας γιαγιάς στο Idaho, μέσα σε ένα μπουκάλι με αλκοόλ για να την πίνει…ο εγγονός της.

Εδώ μπορείτε να δείτε τις πιο δημοφιλής Pumpkin μπύρες...

Trick or Treat? 
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

1 comments:

  1. να φανταστώ πως δεν έχετε περάσει ποτέ από τη The Local Pub στο Χαλάνδρι? γιατί εκεί μπορείτε να δοκιμάσετε αρκετές από τις μπύρες που αναφέρατε παραπάνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μας το σχολιο σας!