Tips για τις σωστές θερμοκρασίες που πρέπει να έχει μια μπύρα
Με αφορμή την πληθώρα διαφορετικών ειδών που μπορεί κανείς να γευτεί στον κόσμο της μπύρας, το ερώτημα της κατάλληλης θερμοκρασίας σερβιρίσματος τίθεται όλο και πιο συχνά. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες θεμελιώδεις αλήθειες σχετικά με το θέμα της θερμοκρασίας σερβιρίσματος της. Το να σερβίρετέ στην κατάλληλη θερμοκρασία μπορεί να χρειάζεται μια μικρή επιπλέον προσπάθεια αλλά τα οφέλη είναι σημαντικά. Πίνοντας στη σωστή θερμοκρασία, σας επιτρέπει να απολαύσετε την ποιότητα και τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της κάθε μίας.






Πριν προχωρήσουμε παρακάτω ωστόσο θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο από δύο πολύ διαδεδομένους μύθους. Ο πρώτος είναι ότι η μπύρα θα πρέπει πάντα να σερβίρετέ παγωμένη. Οι macrobrewers (όρος που υποδηλώνει μεγάλες ζυθοποιίες, συνήθως πολυεθνικές, ως αντίθετος του "microbrewers") θέλουν να το πιστεύετε αυτό για έναν απλό λόγο: η εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία αναισθητοποιεί τις γευστικές απολήξεις της γλώσσας. Έτσι λοιπόν, όχι, μια μπύρα δεν είναι απαραίτητο να πίνεται παγωμένη αλλά για την ακρίβεια, οι ποιοτικές μπύρες είναι απαγορευτικό να πίνονται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ο άλλος μύθος είναι ότι η αγγλική μπύρα (cask ale) σερβίρετέ σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό όμως δεν ισχύει αφού σερβίρετέ σε θερμοκρασία κελαριού, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 12-14 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία δωματίου είναι 21 βαθμούς Κελσίου. Νομίζω έχει κάποια διαφορά!

Σε γενικές γραμμές, μπορεί να ειπωθεί ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στο χρώμα μίας μπύρας και τη θερμοκρασία που αυτή σερβίρετέ/καταναλώνεται, κάτι που συνεπάγεται ότι όσο πιο ανοιχτόχρωμη είναι μία μπύρα, τόσο πιο κρύα σερβίρετέ, ενώ, καθώς σκουραίνει προοδευτικά το χρώμα της (αλλά και ανεβαίνει ο αλκοολικός της βαθμός), ανεβαίνει αντιστοίχως κι η θερμοκρασία κατανάλωσης της. Η ποιοτική μπύρα δεν σερβίρετέ -ιδανικά- ούτε παγωμένη ούτε σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά κάπου ενδιάμεσα. Υπάρχουν πολλές γενικολογίες σχετικά με τις μπύρες διαφορετικών χρωμάτων και οι περισσότερες είναι εσφαλμένες. Οι ανοιχτόχρωμες μπύρες σερβίρονται κατά κανόνα κρύες. Στην άλλη άκρη του θερμόμετρου βρίσκονται οι βαρείες, σκουρόχρωμες μπύρες όπως οι Quadrupels (τετραπλής ζύμωσης), οι Imperial Stouts και τα BarleyWines. Σε θερμοκρασία κελαριού σερβίρονται οι μπύρες Αγγλικού τύπου και στις ενδιάμεσες θερμοκρασίες σχεδόν όλες οι υπόλοιπες.

Πιο κάτω ακολουθεί μία ενδεικτική λίστα με κατηγορίες μπύρας και την ενδεικτική θερμοκρασία τους.

Παγωμένες (0-4°C):

Όλες οι μπύρες που ουσιαστικά δεν θέλετε να γευτείτε. Ξανθιές Lager, Malt Liquor, Καναδικού τύπου Golden Ale και Cream Ale, χαμηλού αλκοόλ, μηλίτης Καναδικού, Αμερικανικού ή Σκανδιναβικού τύπου.

Κρύες (4-7°C):

Hefeweizen, Kristalweizen, Kölsch, Premium Lager, Pilsner, Classic German Pilsner, φρουτόμπυρες, Golden Ales τύπου brewpub, Ευρωπαϊκές δυνατές Lager, Berliner Weisse, Belgian White, Αμερικανικές Dark Lager, γλυκιές Lambic και Gueuze φρούτων, και μπύρες τύπου Duvel

Δροσερές (8-12°C):

Αμερικανικές Pale Ale, Amber Ale, California Common, Dunkelweizen, Sweet Stout, Stout, Dry Stout, Porter, Αγγλικού τύπου Golden Ale, άγλυκες Lambic και Gueuze φρούτων, Faro, Βελγικές Ale, Τσέχικες Pilsner, Dunkel, Dortmunder/Helles, Vienna, Schwarzbier, καπνιστές, Altbier, Tripel, Ιρλανδικές Ale, μηλίτης Γαλλικού ή Ισπανικού τύπου

Θερμοκρασία κελαριού (12-14°C):

Bitter, Premium Bitter, Brown Ale, India Pale Ale, English Pale Ale, English Strong Ale, Old Ale, Saison, Unblended Lambic, Flemish Sour Ale, Bière de Garde, Baltic Porter, μοναστηριακές Dubbel, Belgian Strong Ale, Weizen Bock, Bock, Foreign Stout, Zwickel/Keller/Landbier, Scottish Ale, Scotch Ale, American Strong Ale, Mild, μηλίτης Αγγλικού τύπου

Ζεστές (14-16°C):

Barley Wine, Abt/Quadrupel, Imperial Stout, Imperial/Double IPA, Doppelbock, Eisbock, Mead

Καυτές (70°C):

Quelque Chose, Liefmans Glühkriek, σκούρες, πικάντικες χειμωνιάτικες ales όπως η Daleside Morocco Ale.


Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!