1 Δεν σερβίρεις ποτέ μια μπύρα σε διαφορετικό ποτήρι από το δικό της. Αν δεν έχεις το ποτήρι, μην τη σερβίρεις.
2 Τα μπουκάλια σερβίρονται πάντα στη σωστή θερμοκρασία, ανάλογα με το είδος της μπύρας
3 Ο κατάλογος δεν έχει τυπογραφικά λάθη και οι μπύρες είναι ταξινομημένες ορθά ανά κατηγορία
4 Ανανεώνεις συχνά την κάβα σου και σημειώνεις τις αλλαγές στον κατάλογό σου.
5 Τα ονόματα των ετικετών προφέρονται από το σερβιτόρο πάντα σωστά και όχι κατά το δοκούν.
6 Το ντεκόρ θα πρέπει να θυμίζει όσο γίνεται γερμανικό ή δυτικοευρωπαϊκό στιλ.
7 Δεν επιχειρείς να παραπλανήσεις τον πελάτη με συμβουλές για δήθεν καλές μπύρες και δεν ξανοίγεσαι πολύ, γιατί υπάρχει η περίπτωση να ξέρει καλύτερα από σένα.
8 Φροντίζεις να έχεις κάποια ποτήρια στοκ, σε περίπτωση που ζητηθούν από κάποιον καλό πελάτη.
9 Φροντίζεις να έχεις αρκετές βαρελίσιες μπύρες, όχι μόνο weiss, αλλά και βελγικές.
10 Δεν έχεις Heineken και, αν σου ζητηθεί, λες στον πελάτη να πάει καλύτερα σε καμιά καφετέρια ή περίπτερο...
Θα παραθέσω και εγώ με την σειρά
μου την άποψη μου για τα παραπάνω κάνοντας και λίγο τον δικηγόρο του Διαβόλου!
2. Για κάποιον που γνωρίζει αρκετά περί ζύθου θα ξέρει ότι αναλόγως το είδος σερβίρουμε στους υποδεικνυομένους βαθμούς κελσίου οπότε με την βοήθεια ενός θερμομέτρου μπορούμε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
3. Οπωσδήποτε πρέπει να ισχύει όπως επίσης να γράφετε μια σύντομη περιγραφή – ιστορία για την μπύρας και την κατηγορία της. Έχω δει κόσμο να παραγγέλνει επηρεασμένος από μια ιδιαίτερη ιστορία που διάβασε στον κατάλογο…Τέλος είναι υποχρεωτικό να εμφανίζονται τα λογότυπα, η προέλευση, το στυλ και ο αλκοολικός βαθμός (κάτι που ισχύει ως επί το πλείστων)
4. Σίγουρα θα βοηθούσε έναν απαιτητικό πελάτη να ξαναπροτιμήσει μια μπυραρία που ανανεώνετε! Σε ποιόν άλλωστε δεν αρέσουν οι αλλαγές ειδικά όταν απευθύνονται σε ένα ατέλειωτο ταξίδι γεύσεων. Βέβαια κατά την γνώμη μου πρέπει να γίνετε σε ένα εύλογο βάθος χρόνου και όχι π.χ. ανά μήνα, σε μπουκάλια αλλά και σε βαρέλια. Φυσικά δεν θα πρέπει να λείπουν από τον κατάλογο μας ορισμένα ‘’σιγουράκια’’ τα οποία αποτελούν τις Ναυαρχίδες για μια Μπυραρία που σέβεται τον εαυτό της.
5. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνετε, μια υποχρέωση του σερβιτόρου και του ιδιοκτήτη γενικότερα, αλλά ας το δούμε και σαν παρότρυνση ώστε ο πελάτης να μάθει να προφέρει την μπύρα που απολαμβάνει σωστά χωρίς να αγχώνετε για αυτό που θα ακουστεί.
6. Αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό και καλό είναι να μην υπάρχουν ‘’πρέπει’’ στο στήσιμο μιας μπυραρίας. Να μην ξεχνάμε άλλωστε τις Αγγλικές παμπ, τα εστιατόρια (Π.Χ. Abbey Diner) όπου απολαμβάνουμε μπύρα σε ένα τελείως διαφορετικό στυλ από το Γερμανό - δυτικό Ευρωπαϊκό. Τις επιλογές τις κάνουν οι παρέες και πάλι καλά υπάρχει πληθώρα στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα με μπυραρίες που μπορούν να καλύψουν διάφορα γούστα. Το ξέρω ότι παίζει σπουδαίο ρόλο η εικόνα και η ζεστασιά του μαγαζιού αλλά αυτό που θα σου μείνει στο τέλος είναι η ποικιλία μπυρών, το σέρβις και φυσικά η κουζίνα!
7. Επίσης βασική υποχρέωση του σερβιτόρου είναι ‘’οι πάνω από τις βασικές γνώσεις για την μπύρα’’ και κυρίως για αυτές που διαθέτει το μαγαζί. Πρέπει συνεχώς να είναι ανησύχως σχετικά με το αντικείμενο καθώς πιθανόν να κληθεί να απαντήσει σε ερωτήματα όπως ‘’ποιες μπύρες ταιριάζουν με το φαγητό που θα μας συνοδεύσει?’’ ‘’οι προτιμήσεις μου είναι τάδε ποια μπύρα να προτιμήσω?’’ και θα πρέπει να ανταπεξέλθει ανάλογα. Σπουδαίο ρόλο παίζει και να ξέρει να σερβίρει σωστά γιατί αποτελεί ιεροτελεστία ειδικά όταν γίνετε μπροστά στον πελάτη!
8. Είναι κάτι που το κάνω συχνά και θα συμφωνήσω απόλυτα.
9. Είπαμε η ποικιλία αρέσει σε όλους!!!
10. Ποτέ μα ποτέ δεν διώχνεις το πελάτη ότι και να σου ζητήσει. Δηλαδή να ζητηθεί μια μπύρα Lambic από την κοπέλα της παρέας ή μια Non-Alcohol από μια έγκυο θα αρχίσεις να γελάς??? Θυμίζω επίσης ότι η Ζυθοποιία της Heineken αποτελεί ογκόλιθο στον κόσμο της μπύρας και πιθανόν να είναι η πρώτη μπύρα που μας έδωσαν οι πατεράδες μας να πιούμε…
Post A Comment:
0 comments:
Αφήστε μας το σχολιο σας!