Μερικά πράγματα για να γνωρίσουμε την μπύρα καλύτερα!
1Δοκιμάστε διαφορετικές μπύρες από ολόκληρο τον κόσμο.  Κανένα άλλο ποτό δεν προσφέρει τόσο μεγάλη ποικιλία σε στυλ και γεύσεις.  Μπύρες δυνατές, ελαφριές, σκούρες ή ξανθές, πικρές και γλυκιές, φρουτώδεις ή γεμάτες από λυκίσκο.  Βρετανία, Βέλγιο, Βαυαρία, Σκανδιναβία, Τσεχία, ΗΠΑ, Αυστραλία, αλλά και Ινδία διαθέτουν τα δικά τους στυλ και τις δικές τους ιδιαιτερότητες.  Μπείτε στην περιπέτεια.

2Προτιμήστε τις ντόπιες μπύρες στην μπυραρία, στο μπαρ ή στα beer shops, εφόσον υπάρχουν.  Ψάξτε και για άλλες από τις πλησιέστερες περιοχές.  Ανακαλύψτε νέες, ενδιαφέρουσες, ξεχωριστές και μοναδικές γεύσεις.  Συνήθως σε μια τοπική μπύρα αντανακλάται και η κοινωνία της.  Επιλέξτε μια καλή βαρελίσια cask-condition ale, γιατί αυτές οι μπύρες δεν ταξιδεύουν εύκολα.

3Αγοράζετε πάντα φρέσκια μπύρα.  Κάποιες μπύρες επαναζύμωσης στην φιάλη (bottle-conditioned) παλαιώνονται και γίνονται υπέροχες με το χρόνο, όμως οι περισσότερες πίνονται όσο το δυνατόν πιο φρέσκες.  Αγοράστε μπύρες ελέγχοντας πάντα την ημερομηνία λήξεως στην ετικέτα τους εξασφαλίζοντας την καλύτερη ποιότητά τους.






4Φτιάξτε την δική σας κάβα μπύρας ακόμα και στο σύνθετο ή σε ντουλάπι γυαλικών.  Επιλέξτε μια μεγάλη ποικιλία από διάφορα στυλ, όπως lagers, stouts, pale ales, Trappiste, φρουτόμπυρες και άλλες.  Αγοράστε στα ταξίδια σας σπάνιες και μοναδικές μπύρες που θα βρείτε.





5Διαλέγετε μπύρες σύμφωνα με τις ανάγκες σας, να είστε ανοιχτοί στις επιλογές σας.  Οι ελαφριές μπύρες είναι εξίσου γευστικές και ενδιαφέρουσες όπως και οι πιο δυνατές.  Οι βαριές μπύρες είναι κατάλληλες για τον χειμώνα πριν ή μετά από ένα γεύμα.  Το καλοκαίρι στην μπυραρία ή στο μπαρ οι πιο ελαφριές όπως οι σιταρένιες είναι η κατάλληλη επιλογή.

6Ελέγξτε την ποσότητα του αλκοόλ στην μπύρα σας για να γνωρίζετε πως και πόσο θα πιείτε, ακόμα και για να υπολογίσετε τις θερμίδες που θα πάρετε.  Οι υψηλόβαθμες μπύρες καλύτερα να πίνονται μετά τις ελαφριές ώστε να απολαμβάνετε την γεύση τους για περισσότερο χρονικό διάστημα.

7.  Το σερβίρισμα της μπύρας είναι μια τέχνη με λίγους και εύκολους κανόνες.  Το πίνειν από τη φιάλη ή από το κουτάκι αφορά κυρίως τα παγωμένα αναψυκτικά, όπου η γεύση δεν έχει ιδιαίτερη σημασία όσο η δροσιά.  Σερβίρετε την μπύρα στο ποτήρι της από γωνία 45 μοιρών, σταθερά και το ισιώνετε μόλις η μπύρα φτάσει λίγο πάνω από τη μέση, ολοκληρώνοντας το γέμισμα του με συνεχή ροή στο κέντρο του.

8Σερβίρετε στην κατάλληλη θερμοκρασία για να καταλάβετε την γεύση της.  Οι μπύρες υψηλής ζύμωσης (top-fermented) ή ale αναδεικνύουν την γεύση και τα αρώματα τους συνήθως στους 8 με 10 βαθμούς Κελσίου ή σε θερμοκρασία δωματίου.  Οι lagers πίνονται πιο παγωμένες, στους 4 με 6 βαθμούς Κελσίου.  Οι χαμηλές θερμοκρασίες «κλέβουν» από την γεύση και τα αρώματα της μπύρας, ακόμα και αν η μπύρα είναι υπέροχη.

9Επιλέξτε το κατάλληλο ποτήρι για το στυλ της μπύρας σας και εξασφαλίστε μεγαλύτερη απόλαυση και ομορφιά.  Το κολονάτο της Pils, η κλασσική κούπα, η βρετανική πίντα και τα ποτήρια με ανοιχτό στόμιο (σαν δισκοπότηρο) είναι τα πιο δημοφιλή και καλύπτουν τις περισσότερες ανάγκες.  Για την εξοχή επιλέξτε χάρτινα ποτήρια.


10Πείτε όχι στο παγωμένο ποτήρι.  Ο λεπτός πάγος που δημιουργείτε μέσα στο ποτήρι αλλοιώνει την γεύση της μπύρας και καταστρέφει τον αφρό της.

11Ξεπλύνετε το ποτήρι με κρύο, τρεχούμενο νερό πριν σερβίρετε την μπύρα σας.  Μην το σκουπίζετε.  Αφήστε να κυκλοφορήσει ο αέρας.  Ακόμα καλύτερα εάν ξεπλύνετε το καθαρό ποτήρι μέσα σε παγωμένο νερό.  Εξασφαλίζετε το τέλειο σερβίρισμα.

12Φτιάξτε τον αφρό που θέλετε μεταβάλλοντας την απόσταση μεταξύ φιάλης (ή κουτιού) και ποτηριού κατά την διάρκεια του σερβιρίσματος.  Πειραματιστείτε και φτιάξτε τον αφρό που σας αρέσει.

13.  Πως θα σταματήσετε την υπερχείλιση του αφρού στο ποτήρι όταν έχετε σερβίρει απότομα και γρήγορα την μπύρα σας; Απλά αγγίξτε με το δάχτυλο ή τα χείλη σας την άκρη του ποτηριού.  Αυτό βέβαια μπορεί να αφήσει λιπαρά και να καταστρέψει τον αφρό.  Γι” αυτό επιβάλλεται τα ποτήρια να είναι απολύτως καθαρά.

14.  Επιλέξτε βαρέλι για το πάρτι και τις γιορτές και αφήστε φιάλες και κουτάκια για τις άλλες μέρες.  Είναι πιο οικονομικό, εξυπηρετικό και οικολογικό.

15.  Όταν δοκιμάζετε διαφορετικές μπύρες ξεκινήστε με τις πιο ελαφριές γεύσεις, συνεχίστε με τις πιο πλούσιες και αφήστε για το τέλος τις βαριές.  Καθαρίστε τον ουρανίσκο σας με νερό, ψωμί ή ανάλατα παξιμάδια ή κράκερς ανάμεσα στις δοκιμές σας.
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!