Η γλουτένη είναι ένα πρωτεϊνικό συστατικό του σιταριού (80% του συνόλου των πρωτεϊνών του), της σίκαλης, του κριθαριού, της βρώμης και των παραγώγων τους, που χρησιμοποιείται και ως πρόσθετο στη βιομηχανία τροφίμων.

Η μπύρα που ως γνωστό είναι προϊόν ζύμωσης κυρίως κριθαριού αλλά και διαφόρων δημητριακών δεν θα πρέπει να καταναλώνεται από άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη. Εδώ έρχεται να δώσει λύση η τεχνολογία τροφίμων με την δημιουργία "τροφίμων για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη". Τα τρόφιμα (και ποτά) αυτά παράγονται και προετοιμάζονται ειδικά και υποβάλλονται σε ειδική επεξεργασία για την αφαίρεση της γλουτένης.

Στην παραγωγή μπύρας εκτός από πρώτη ύλη απαλλαγμένη από γλουτένη μπορούμε απλώς να την αντικαταστήσουμε με κάποια άλλη που φυσικώς δεν περιέχεται. Έτσι στην αγορά συναντάμε μπύρες από φαγόπυρο, ρύζι καλαμπόκι και σόργο!

Η Gluten Free µπύρα αντιπροσωπεύει µια κατηγορία από µπύρες διαφορετικού στυλ, όπως lagers, ales, ακόµα και φρουτόµπυρες, οι οποίες έχουν κοινή συνισταµένη την απουσία της γλουτένης από τα συστατικά τους. Δηµιουργήθηκαν για να µη στερήσουν την απόλαυση του ζύθου από όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, κύρια πρωτεΐνη των γνωστότερων δηµητριακών - αποτελεί το 80% της πρωτεΐνης του σιταριού, το οποίο χρησιµοποιείται σε ορισµένες µπύρες και υπάρχει σε σηµαντικό ποσοστό στο κριθάρι, την ψυχή της µπύρας.

Παράγονται µε τη χρήση σόργου ή φαγόπυρου, σε συνδυασµό µε µικρή ποσότητα βύνης κριθαριού. Υπάρχουν µπύρες µε 100% βύνη σόργου και άλλες µε προσµείξεις δηµητριακών, όπως το ρύζι, το καλαµπόκι, ο ηλίανθος, η κινόα, το λινάρι και το άγριο ρύζι. Το σόργο είναι γηγενής ποικιλία της βορειοανατολικής Αφρικής και χρησιµοποιείται στην παραγωγή αφρικανικής µπύρας. Υπάρχουν και µπύρες που παράγονται από 100% βύνη κριθαριού, από την οποία όµως έχει αφαιρεθεί εντελώς η γλουτένη.

Παγκοσµίως, οι ζυθοποιίες οι οποίες ασχολούνται µε τις Gluten Free µπύρες είναι µετρηµένες στα δάχτυλα, µε γνωστότερες τις βρετανικές Hambleton Ales, World Top Brewery, Green’s και St. Peter’s. Η Green’s παράγει µια ποικιλία από ξανθές golden ales και σκούρες dark και brown ales, καθώς και pils από βύνη κριθαριού, απ’ όπου έχει αφαιρεθεί η γλουτένη. Δείτε εδώ μια λίστα με τις δημοφιλέστερες μπύρες χωρίς γλουτένη σύμφωνα με το ratebeer.



Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!