Η Ζυθοποιία: Αποτελεί την πρώτη stout μπύρα σε πωλήσεις στον κόσμο. Ζυθοποιείται στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας και παράγεται εκεί από το 1759. Στην ηλικία των 34 ετών, ο Arthur Guinness, απέκτησε το 1759 μια εγκαταλελειμμένη ζυθοποιία με την ονομασία St. James’ Gate. Παράλληλα, διασφάλισε το μέλλον της ζυθοποιίας με την υπογραφή μισθωτηρίου συμβολαίου 9.000 ετών με κόστος 45 λίρες!!! Μέχρι το 1930, ένας στους δέκα άνδρες στο Δουβλίνο στήριζε το εισόδημά του στο ζυθοποιείο St. James’ Gate, όπου πρόσφερε γενναιόδωρους μισθούς και καθημερινά απολαυστική Guinness. Η Guinness έφτιαξε την κατηγορία Stout όταν ο ιδιοκτήτης άφησε στην ετικέτα μόνο την λέξη Stout. Η λέξη ως τότε σήμαινε, δυνατή μπύρα.  Η Ιρλανδική ψυχή, κρύβεται μέσα στην μπύρα Guinness που μετρά περισσότερα από 250 χρόνια ζωής και πλήθος διακρίσεων. Σήμερα η Guinness κάνει γιορτές σε όλο τον κόσμο αφιερωμένη στον ιδρυτή της και στηρίζει την επιχειρηματικότητα. Η μπύρα που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1759, πωλείται σε περισσότερες από 150 χώρες και ζυθοποιείται σε περίπου 60!

Η πατέντα Widget: Το 1959 η ζυθοποιία λάνσαρε τη Guinness Draught. Όταν το 1961 η Guinness ξεκίνησε τη διάθεση βαρελίσιας Stout στη Βρετανία, διαπίστωσε ότι λίγο άζωτο στο σύστημα σερβιρίσματος εξασφάλιζε πιο κρεμμώδη μπύρα. Μπορεί το σύστημα πλήρωσης φιαλών να μην επιτρέπει την εισαγωγή αζώτου, η Guinness όμως βρήκε έναν τρόπο για την εισαγωγή του σε κουτιά, μέσω της πρωτοποριακής συσκευασίας "Guinness In-Can System". Η πατέντα της Guinness, με τον μηχανισμό της κάψουλας (widget) καταφέρνει να προσφέρει στον καταναλωτή τη φρεσκάδα της βαρελίσιας μπύρας στην πρακτική συσκευασία του κουτιού. Για το λόγο αυτό ονομάζεται Can Draught (βαρελίσια σε κουτί), όπως αναφέρει και η συσκευασία της. Η βαρελίσια Guinness σε κουτί, που κυκλοφόρησε το 1988, περιέχει μια κάψουλα μείγματος αζώτου και stout. Η κάψουλα εισάγεται στο κουτί όταν αυτό είναι ακόμα άδειο. Στη συνέχεια, το κουτί γεμίζει με περιεχόμενο μπύρας και με ποσότητα αζώτου που βοηθά στη διατήρηση της σταθερής πίεσης στο εσωτερικό του κουτιού. Με το γέμισμα του κουτιού με μπύρα, η κάψουλα επιπλέει στην επιφάνεια του περιεχομένου εμπεριέχοντας και αυτή μπύρα με άζωτο στο εσωτερικό της στην ίδια πίεση που έχει και το περιεχόμενο του υπόλοιπου κουτιού. Το περιεχόμενο της κάψουλας απελευθερώνεται αυτόματα κατά το άνοιγμα του κουτιού. Το άνοιγμα του κουτιού απελευθερώνει την πίεση, και αυτό κάνει την κάψουλα να "σκάει". Η stout στο εσωτερικό της κάψουλας βοηθά στη διάδοση του αζώτου. Έτσι δημιουργείται ανάδευση (Surge) στη μπύρα και το προϊόν όταν σερβίρεται διατηρεί τον κρεμμώδη αφρό του, όπως ακριβώς συμβαίνει και στη βαρελίσια Draught Guinness. Έτσι το 1972 οι Tony Carey και Sammy Hildebrand, δυο ζυθοποιοί της Guinness κατοχύρωσαν την τελειοποιημένη πατέντα της κάψουλας μέσα στο κουτάκι, γνωστού ως Widget.

Η Μπύρα: Αφηνόμαστε στα αποτελέσματα που χάνονται στο βάθος των χρόνων. Η φήμη συνοδεύει την ποιότητα αυτής της Ιρλανδικής μπύρας. Αρώματα και γεύσεις καβουρδισμένης βύνης είναι η πρώτη γνωριμία. Το μαγικό χρώμα της μπύρας αλλάζει στο ποτήρι μας και μας τελειώνει με τον γνωστό μοναδικά κρεμμώδη αφρό. Η Guinness προσφέρει στο στόμα μια ευχάριστα πικρή επίγευση, με ελάχιστες νότες καραμέλας και ισοδυναμεί με ένα πλήρες γεύμα. Δυνατή, απόλυτα κριθαρένια και φυσικά πικρή.Απαλά ξηρή και ευχάριστη, με γεμάτο σώμα και λεπτή υφή. Μέσα από το ποτήρι, από την πρώτη μέχρι την τελευταία γουλιά, αναδύονται ατόφιες μυρωδιές κριθαριού, μεθυστικά αρώματα καβουρδίσματος και η δροσερή ατμόσφαιρα κελαριού.

ΤύποςDry Stout
ΧρώμαΜαύρο
Αλκοόλ4.2 %
ΖυθοποιίαGuinness Ltd
ΠροέλευσηΙρλανδία
Reviewsratebeeruntappd



Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!