Ο όρος αυτός σημαίνει «μπύρα που πρέπει να κρατηθεί» υποδηλώνοντας ότι αποθηκευόταν σαν προμήθεια για το καλοκαίρι. Το είδος αυτό ανήκει στη βόρεια Γαλλία και συχνά εμφιαλώνεται σε μπουκάλια σαμπάνιας. Η παρουσία της βύνης είναι εμφανής, έχουν τον φρουτώδη χαρακτήρα των ALE, συχνά με πικάντικες νότες και είναι μέτριες έως δυνατές όσον αφορά την αλκοολική περιεκτικότητα.
Αυτό το είδος της μπύρας αναπτύχθηκε σε ζυθοποιεία μέσα σε φάρμες, παραδείγματα για τα οποία υπάρχουν ακόμα και σήμερα σε μικρή κλίμακα. Τα μικρά ζυθοποιεία που ήταν μέρος μιας φάρμας δεν περιλάμβαναν γραμμή εμφιάλωσης, γι’ αυτό και οι πελάτες αγόραζαν τη μπύρα με το βαρέλι ή έφερναν δικά τους άδεια δοχεία από gin, ή άδεια μπουκάλια από κρασί και cognac και τα γέμιζαν.

Παραδοσιακά, BIERES DE GARDE παράγονται με αφροζύμες και μερικές συνεχίζουν έτσι, αλλά μερικοί παραγωγοί ψάχνουν τον χαρακτήρα της ALE με την προσθήκη βυθοζυμών σε υψηλές θερμοκρασίες. Οι μπύρες ήταν αφιλτράριστες και υπάρχουν δύο ή τρείς ετικέτες οι οποίες ακόμα είναι, ενώ υπάρχουν και ετικέτες που εμφιαλώνονται με τις ζύμες. Η αλκοολική περιεκτικότητα κυμαίνεται στα 6,5-8,5% vol


Στην ευρύτερη περιοχή της Βιέννης, οι ζυθοποιοί χρησιμοποιούν ένα μακρύ, έντονο βρασμό, με απώτερο σκοπό την καραμελοποίηση της βύνης για χρώμα και άρωμα Το χρώμα του τελικού προϊόντος κυμαίνεται από χρυσό έως σκούρο κόκκινο-καφέ. Η πικράδα είναι μέτρια, ενώ πολλοί ζυθοποιοί χρησιμοποιούν πικάντικες, απαλές ποικιλίες λυκίσκου, ενώ ακόμα και το νερό μαλακώνει όπως γίνεται σε μερικά ζυθοποιεία παραγωγής LAGER.
Μερικές φορές οι μπύρες αυτές παίρνουν ένα χαρακτήρα από κελάρι, με υπόνοιες από δρυ ή από φελλό, αν και όλες την σημερινή εποχή ωριμάζουν σε μεταλλικά δοχεία.

Μερικές έχουν 1-2 μήνες παραμονή σε θερμοκρασία 0-2οC για ωρίμανση. Η περιεκτικότητα σε αλκοόλη είναι εμφανής οργανοληπτικά σε μερικές ετικέτες. Υπάρχουν μερικοί παραγωγοί που φτιάχνουν μια ειδική έκδοση τον Μάρτιο, υπό την ονομασία BIERES DE MARS η οποία έχει έντονη παρουσία βύνης ενώ φτιάχνεται και μια χριστουγεννιάτικη έκδοση η οποία είναι δυνατότερη και πιο σκουρόχρωμη από την αρχική.



Δείτε τις πιο δημοφιλής μπύρες Bière de Garde εδώ και εδώ
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!