Μια απο τις πολλές μικροζυθοποιίες της όμορφης Κρήτης, συγκεκριμένα απο την Ιεράπετρα!

Η ιστορία ξεκινά το 1978, όταν ένας νεαρός φοιτητής από τη Γερμανία επισκεπτόταν για πρώτη φορά το Μύρτος, ανακάλυπτε με θαυμασμό τις γύρω περιοχές και έβαζε στόχο να επαναλάβει τις διακοπές του και την επόμενη χρονιά. Τα ταξίδια επαναλήφθηκαν, όμως τα χρόνια πέρασαν, και ο Ηelmut, χημικός πλέον σε μεγάλη φαρμακοβιομηχανία, κρατούσε το Μύρτος ως μια όμορφη ανάμνηση και ένα πάντα φιλόξενο προορισμό διακοπών. 

Η σχέση του όμως με την περιοχή δεν έμελλε να τελειώσει έτσι απλά. Αρκετά χρόνια μετά, το 2012, πήρε την απόφαση να αφήσει πίσω του τη Γερμανία και να εγκατασταθεί μόνιμα σε ένα μέρος που γνώριζε πλέον πάρα πολύ καλά. Και εκείνο φρόντισε να τον ανταμείψει αφού εκεί ήταν τελικά που γνώρισε και τη γυναίκα του, την Alison, η οποία επίσης είχε αφήσει πίσω της την δική της πατρίδα, την Αγγλία, και ζούσε μόνιμα στο Μύρτος. Μαζί ανακάλυψαν πως έχουν ακόμα ένα κοινό: Την αγάπη τους για την καλή μπύρα!


Κι αφού δεν μπορούσαν να την βρουν, αποφάσισαν να τη φτιάξουν μόνοι τους. Ο Ηelmut ως ένας έμπειρος χημικός γνώριζε πολύ καλά πως να στήσει το δικό του μικροζυθοποιείο και να παράξει φρέσκιες, χειροποίητες και υψηλής ποιότητας μπύρες, και η Alison ήταν εκείνη που φρόντιζε κάθε παρτίδα να είναι και λίγο καλύτερη από την προηγούμενη. Και οι δύο άλλωστε προέρχονται από χώρες με μεγάλη παράδοση στην ζυθοποίηση και την παραγωγή μπύρας, ήξεραν πολύ καλά τι ήθελαν να πετύχουν, και αυτό ακριβώς έκαναν.

Μετά τις πρώτες παρτίδες και δοκιμές τα πράγματα είχαν πάρει το δρόμο τους. Όσοι φίλοι δοκίμαζαν τις σπιτικές τους μπύρες, τους παρότρυναν να τις συσκευάσουν για να τις έχουν και οι ίδιοι σπίτι τους και έτσι τα πράγματα άρχισαν να γίνονται πιο επαγγελματικά. Ο Ηelmut και η Αlison άρχισαν να επισκέπτονται φεστιβάλ μπύρας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τότε κατάλαβαν πως έχουν πραγματικά ένα προϊόν που μπορεί να σταθεί άνετα ανάμεσα σε κάθε άλλη craft μπύρα που κυκλοφορούσε στην Ελλάδα από μικροζυθοποιεία τα οποία είχαν να αρχίσει να πολλαπλασιάζονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Oι μπύρες Helmisons, όνομα που προέρχεται από τα ονόματα του Helmut και της Αlison, ήταν γεγονός, και το νοτιότερο ζυθοποιείο της Ευρώπης, όπως και οι ίδιοι το αποκαλούν στήθηκε το 2018 από την αρχή, δίπλα από το σπίτι τους στα Γδόχια. Τηρώντας όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές, και μετά από μια δύσκολη γραφειοκρατική διαδικασία απόκτησης της κατάλληλης άδειας παραγωγής και εμφιάλωσης που κράτησε περίπου ένα χρόνο, στις αρχές του 2019 οι πρώτες μπύρες σε 4 διαφορετικές ποικιλίες έγιναν πραγματικότητα και άρχισαν να κυκλοφορούν σιγά σιγά στην περιοχή από το περσινό καλοκαίρι.

Με εφόδιο το πολύ ποιοτικό νερό από τις πηγές της Ρίζας και ελληνικές πρώτες ύλες, όπως μας εξήγησε ο Helmut όταν τον επισκεφθήκαμε, όλα τα στάδια της διαδικασίας ζυθοποίησης διαρκούν περίπου 8 ώρες και στη συνέχεια η μπύρα αφήνεται να ωριμάσει για τρεις μέρες, στη συνέχεια ακολουθεί μια δεύτερη διαδικασία ζύμωσης που διαρκεί 7 με 10 μέρες. Στη συνέχεια η μπύρα εμφιαλώνεται, και η διαδικασία ζύμωσης ολοκληρώνεται μέσα στο μπουκάλι, ώστε να είναι τελικά έτοιμη προς κατανάλωση. Καθόλου τυχαία το Μύρτος ήταν η περιοχή που αγκάλιασε πρώτη τις Helmisons με τις μπύρες να διατίθενται σε super market και σχεδόν όλα τα καταστήματα εστίασης της περιοχής

Ένα χρόνο μετά η παραγωγή έχει αυξηθεί, και οι 4 ποικιλίες (Ιndia Pale Ale, American Pale Ale, Dark Ale και Witbeer) με περιεκτικότητα σε αλκοόλ από 5% έως και 7,5%, αρχίζουν πλέον να κυκλοφορούν εκτός από το Μύρτος και σε εστιατόρια, μπαρ και σούπερ μάρκετ της Ιεράπετρας του Ηρακλείου και των τριγύρω περιοχών και περιμένουν τον καθένα να τις ανακαλύψει. Ταυτόχρονα υπάρχει η δυνατότητα και για ζυθοποίηση κατά παραγγελία για κάθε είδος μπύρας που μπορεί κανείς να θέλει να προσφέρει σε κάποια κοινωνική εκδήλωση, γάμο ή βάφτιση, εφόσον βέβαια η παραγγελία γίνει μερικές εβδομάδες νωρίτερα.

Γεύσεις αληθινής μπύρας, που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες σε σε όσους έχουν συνηθίσει τις κλασσικές βιομηχανικές Lager ή Pilsner μπύρες που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, και ταυτόχρονα θα εντυπωσιάσουν αυτούς που έχουν δοκιμάσει και άλλες ελληνικές ή ξένες craft μπύρες. Ποικιλίες που η κάθε μια έχει τη δικιά της ιστορία στο χρόνο και γευστικές διαφορές που αξίζει κανείς να ανακαλύψει ξεχωριστά!

Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!