Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης της Ένωσης Ζυθοποιών Ευρώπης, σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 10.000 ζυθοποιεία στην ΕΕ, ενώ παράλληλα τόσο η παραγωγή όσο και η κατανάλωση μπύρας παρουσιάζουν σημαντική σταδιακή αύξηση κατά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν καταδεικνύουν επίσης μια συνεχή αύξηση με τους όγκους παραγωγής μπύρας να ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια εκατόλιτρα στην ΕΕ για πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία.

Κατά το 2018 η κατανάλωση αυξήθηκε σε κάθε χώρα, με τους καταναλωτές να μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε μια μεγάλη γκάμα διαφορετικών και εξειδικευμένων μπυρών. Καθώς οι καταναλωτές πλέον στρέφονται προς προϊόντα με χαμηλότερη θερμική αξία, όπως η μπύρα, και σε ορισμένες περιπτώσεις προς τα προϊόντα με λιγότερο αλκοόλ ή μη αλκοολούχα προϊόντα, αυτή η αύξηση της μπύρας συμπίπτει με τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης αλκοόλ και της επιβλαβούς χρήσης αλκοόλ στην Ευρώπη.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο Pierre-Olivier Bergeron, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ζυθοποιών είπε: «Είναι εξαιρετικό να μπορούμε να ανακοινώνουμε το 10.000ο ζυθοποιείο στην Ευρώπη. Η Ένωση μας, καλωσορίζει με ιδιαίτερη χαρά όλες τις νέες ζυθοποιίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μικροζυθοποιία, καθώς πιστεύουμε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στην ποικιλομορφία και την ενίσχυση του τομέα της μπύρας σε ολόκληρη την Ευρώπη».

«Περισσότερο από ποτέ, οι ζυθοποιοί έχουν ενισχυθεί με στόχο να ανταποκριθούν με επιτυχία στις προσδοκίες των καταναλωτών για καινοτομία, πιο βιώσιμη παραγωγή, καθώς και μεγαλύτερη ποικιλία επιλογών, όπως η προσφορά εξειδικευμένων μπυρών και προϊόντων με χαμηλότερο αλκοόλ», πρόσθεσε.

«Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι για περισσότερο από μισή δεκαετία τώρα, οι στατιστικές μπύρας παρουσιάζουν μια σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη, ενισχύοντας περαιτέρω τη συμβολή της στην ευρωπαϊκή οικονομία ως σημαντικό καταναλωτικό αγαθό και προϊόν εξαγωγών. Στην ετήσια έκθεση του 2019, εμφανίζονται ταυτόχρονα νέα δεδομένα με την Πολωνία να αποτελεί πλέον τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό μπύρας, αφήνοντας πίσω της το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην Γαλλία αυξήθηκε ο αριθμός των ζυθοποιιών στη χώρα κατά 45% σε ετήσια βάση, από 1100 σε 1600, ενώ η Σλοβενία ​​και η Ιρλανδία είδαν τους αριθμούς των ζυθοποιείων τους να σημειώνουν αύξηση κατά 50% και 25% αντίστοιχα. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν και πάλι, με το Βέλγιο να διατηρει την πρωτιά στην ΕΕ, ακριβώς μπροστά από τη Γερμανία, ενώ οι Κάτω Χώρες συνεχίζουν να εξάγουν περίπου το 40% της παραγωγής μπύρας σε άλλα μέρη του πλανήτη.

Όπως αποδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία αυτής της έκθεσης, η μπύρα αναπτύσσεται στην Ευρώπη και σε πολλές χώρες και αγορές - ανεξάρτητα από το μέγεθος τους, μικρές ή μεγάλες». Κλείνοντας ο κ. Bergeron σημείωσε: «Συγχαίρουμε τους παθιασμένους, αφοσιωμένους και καινοτόμους ανθρώπους των 10.000 ζυθοποιείων που επιτρέπουν στον τομέα μας να γιορτάζει μια τέτοια μεγάλη πρόοδό».

source
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!