Η απόσταση από την Τήνο, που είναι η έδρα και οι εγκαταστάσεις της Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων, των Αλέξανδρου Κουρή και της Μάγιας Τσόκλη που την ίδρυσαν το 2012, μέχρι τη Νέα Υόρκη και το Μανχάταν είναι 8.104,76 χιλιόμετρα ή 5.036,07 μίλια. Αυτή την απόσταση καλύπτει πλέον η μπύρα τους, η μπύρα ΝΗΣΟΣ γιατί εδώ και λίγες ημέρες ξεκίνησε η εξαγωγή του προϊόντος στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ όπου η κατά κεφαλήν κατανάλωση αγγίζει τα 77,4 λίτρα. Όπως λέει στο Capital.gr ο Αλέξανδρος Κουρής: "στην Αμερική η ΝΗΣΟΣ εξάγεται για πρώτη φορά με το όνομά μας, γραμμένο με λατινικούς χαρακτήρες. Με το νέο λατινικό μας λογότυπο συνυπάρχει και το κλασικό ελληνικό μας στο καπάκι”.

Γιατί όμως τώρα; "Στις ΗΠΑ είχαμε την ευκαιρία να πάμε πολύ νωρίτερα, αλλά επιλέξαμε να μην το κάνουμε μέχρι και σήμερα. Προετοιμαζόμασταν όμως διερευνώντας την αγορά, προστατεύοντας το σήμα μας στην Αμερική ως registered trademark”, συμπληρώνει ο ίδιος. Σε πρώτο χρόνο η ΝΗΣΟΣ θα διατίθεται στη Μασαχουσέτη και στη Νέα Υόρκη, σε επιλεγμένα ελληνικά και εστιατόρια με Μεσογειακή κουζίνα.

Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Statista και το Brewer Association, λειτουργούν σήμερα 7.450 ζυθοποιεία εκ των οποίων 230 περιφερειακά, 4.522 μικροζυθοποιεία και 2.594 μεγάλα ζυθοποιεία. Τη δεκαετία του ’70 λειτουργούσαν 100 και το 1978 μόλις 89. Η "έκρηξη" στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς ξεκίνησε το 2006 όπου λειτουργούσαν 1.460 ζυθοποιεία.

Εκτός από τις ΗΠΑ η μικροζυθοποιία από την Τήνο έχει παρουσία, μεταξύ των άλλων, σε Κύπρο, Βρετανία, Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Αυστραλία, Ταϊλάνδη, κ.α. Οι εξαγωγές αποτελούν το 6% του όγκου παραγωγής της, περιορισμένες τις χαρακτηρίζει ο κ. Κουρής, λόγω της περιορισμένης προσφοράς-παραγωγικής δυναμικότητα της μονάδας, σε σχέση με την ελληνική ζήτηση. Αυτό θα αλλάξει μόλις ολοκληρωθεί το επενδυτικό πλάνο επέκτασης της παραγωγικής ικανότητας της εταιρείας. Τότε οι εξαγωγές θα αποτελέσουν προτεραιότητα, συμπληρώνει ο ίδιος.

Εφέτος η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά πως τα μεγέθη της Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων θα κινηθούν ανοδικά και θα εξαντληθεί ακόμα μια χρόνια η παραγωγική της ικανότητα. Σήμερα αυτή αγγίζει τα 5.000 HL. Για να αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα μέσα στο επόμενο εξάμηνο ξεκινά επενδύσεις ύψους 4 εκατ. ευρώ – η επένδυση έχει ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο.

source
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!