Ένα τάγμα μοναχών στο Βέλγιο ανακάλυψε στα αρχεία του μία μεσαιωνική συνταγή μπύρας, που είχε χαθεί για τουλάχιστον 220 χρόνια, καθώς και τον αυθεντικό τρόπο παραγωγής. Οι μοναχοί είναι τόσο ενθουσιασμένοι για την ανακάλυψη τους, αλλά και για τη μπύρα που παράγουν με βάση αυτή τη συνταγή και μεθόδους του 12ου αιώνα, ώστε ανακοίνωσαν ότι η μπύρα τους είναι έτοιμη σε μία επίσημη εκδήλωση, παρουσία του δημάρχου της πόλης όπου βρίσκεται το μοναστήρι καθώς και τουλάχιστον 120 δημοσιογράφων και φίλων της μπύρας.

Ο πατέρας Karel Stautemas, που έκανε την ανακοίνωση, ανέφερε ότι ανακάλυψαν βιβλία του 12ου αιώνα με σαφής λεπτομέρειες ζυθοποίησης, τα οποία όμως αρχικά κανείς δεν μπορούσε να διαβάσει. «Ήταν όλα στα Λατινικά και σε παλιά ολλανδικά. Έτσι φέραμε εθελοντές. Περάσαμε ώρες ξεφυλλίζοντας τα βιβλία και έχουμε ανακαλύψει λίστες υλικών για μπύρες που παράγονταν τους προηγούμενους αιώνες, τα είδη των βαρελιών και μπουκαλιών που χρησιμοποιούσαν, ακόμη και μία λίστα από τις μπύρες που έφτιαχναν τότε».

Μετά από 4 χρόνια προσπαθειών λοιπόν, η μικροζυθοποιία τους είναι έτοιμη και απολύτως λειτουργική αν και οι μοναχοί εξομολογούνται ότι έχουν κάνει μερικές τροποποιήσεις, καθώς θεωρούν ότι οι σημερινοί καταναλωτές δεν θα έβρισκαν τόσο απολαυστική την παλιά συνταγή. «Εκείνες τις εποχές η μπύρα ήταν κάπως άγευστη, σαν υγρό ψωμί», σημειώνουν. Η μπύρα τους περιέχει 10,8% αλκοόλ και γι αυτό συνιστούν κατανάλωση με μέτρο.

source
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!