Παγκόσμια έλλειψη μπύρας, με κατακόρυφη άυξηση της τιμής της και θεαματική πτώση της κατανάλωσης, θα προκαλέσει τα επόμενα 80 χρόνια η υπερθέρμανση του πλανήτη. Την προειδοποίηση κάνει διεθνής ομάδα ερευνητών, η οποία εκτιμά ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία θα καταστρέψουν τις καλλιέργιες κριθαριού, συρρικνώνοντας την συγκομιδή.

Ερευνητές απο τις ΗΠΑ, Κίνα και Μεξικό υπο τον συντονισμό επιστημόνων του βρετανικού πανεπιστημίου της ανατολικής Αγγλίας, υπολόγισαν τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής σε 34 χώρες όσον αφορα την παραγωγή κριθαριού, βασικού συστατικού της μπύρας. Εκτίμησαν επίσης την ετήσια κατανάλωση μπύρας αλλά και την τιμή την οποία θα πωλείται τα επόμενα 80 χρόνια. 

Γενική εκτίμηση είναι ότι παγκοσμίως η συγκομιδή κριθαριού θα σημειώσει σημαντική πτώση, γεγονός που θα συρρικνώσει την ποσότητα της μπύρας η οποία διατίθεται προς πώληση. Κατα συνέπεια η κατανάλωση μπύρας θα μειωθεί κατά 16% σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η τιμή πώλησης της θα αυξηθεί έως και το διπλάσιο.

Ειδικότερα, οι χώρες που θα καταγράψουν την μεγαλύτερη πτώση στην κατανάλωση μπύρας είναι οι ΗΠΑ, στις οποίες θα καταναλώνονται 3.480.000.000 λιγότερα λίτρα  σε σχέση με σήμερα, και το Ηνωμένο Βασίλειο, 1.330.000.000 λιγότερα λίτρα. Στο Βέλγιο, την Γερμανία και την Τσεχία η πτώση της κατανάλωσης θα είναι 27%-38%, στην Αργεντινή 35%, ενώ στην Κίνα 9%.

Η μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή της μπύρας εκτιμάται ότ ιθα σημειωθεί στην Βρετανία, στην οποία σήμερα ένα μεγάλο ποτήρι μπύρας πωλείται προς 5 στερλίνες (5,80 ευρω), ενώ σε 80 χρόνια η τιμή της υπολογίζεται σε 10 στερλίνες (11,60 ευρω).

source
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!