Πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στην Λάρισα η πρώτη ζυθοποίηση (βρασιά) του νεοσύστατου Ζυθοποιείου της πόλης. Πρόκειται για ένα καινούργιο, σύγχρονο και  άρτια εξοπλισμένο ζυθοποιείο, το οποίο παράγει την LOLA την πρώτη λαρισαϊκή μπύρα.  Παραγωγός της  η  Ζυθοποιία Πηνειού, η οποία ιδρύθηκε πριν περίπου ένα χρόνο. Η παραγωγική δυνατότητα του, είναι 2.000 λίτρα ανά βάρδια, στοιχείο το οποίο σε συνδυασμό με τις δεξαμενές που διαθέτει  προσδίδει παραγωγική δυνατότητα  περίπου 2.000 εκατόλιτρων για το 2019, ενώ με την ολοκλήρωση του επενδυτικού πλάνου και την τοποθέτηση πρόσθετων δεξαμενών, η παραγωγική δυνατότητά θα αυξάνεται εκθετικά. 

Όπως αναφέρει ο ιδρυτής και Δ/νων Σύμβουλος της Ζυθοποιίας Γιώργος Πέτρου, το ζυθοποιείο διαθέτει, ένα ημιαυτόματο ζυθοβραστήριο 2.000 Lit, επτά (7) δεξαμενές ζύμωσης των 4 τόνων, μία δεξαμενή έτοιμου προϊόντος και μια υπερσύγχρονη και ταχύτατη μονάδα εμφιάλωσης και επικόλλησης ετικετών. Το ζυθοποιείο έχει οργανωθεί με τρόπο ώστε η παραγωγική διαδικασία να πραγματοποιείται με μεθόδους απόλυτα φιλικές προς το περιβάλλον ώστε εξασφαλίζουν την μείωση του οικολογικού μας αποτυπώματος στο ελάχιστο δυνατό. Ενδεικτικά αναφέρεται η κατασκευή ειδικού υποσταθμού για την χρήση Φυσικού αερίου καθώς και η ολοκλήρωση φωτοβολταικού Σταθμού «NET MENTERING» 24,3 KW ώστε το ζυθοποιείο να είναι αυτόνομο ενεργειακά και η ολοκλήρωση του Βιολογικού καθαρισμού για την διαχείριση των λυμάτων.

Επίσης έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες επενδύσεις για την διασφάλιση της ποιότητας σε όλα τα στάδια παραγωγής, ενώ η εταιρία βρίσκεται σε διαδικασία Ανάπτυξης – Πιστοποίησης συστήματος ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ.ΕΛΟΤ ISO 22000.

Ο κ. Πέτρου επιμένει πως η μπύρα δεν είναι απλά ένα καλοκαιρινό δροσιστικό ποτό, άλλα ένα προϊόν που προσφέρει γαστρονομική απόλαυση όπως το κρασί, ο καφές, το κονιάκ, τα malt ουίσκι κλπ. Μπορεί επίσης να συνοδεύει άριστα σχεδόν κάθε γεύμα, ενώ είναι ένα ασφαλές ποτό, καθώς νοθεύεται δύσκολα. Παρ όλα αυτά η μπύρα δεν αντιμετωπίζεται με τον ίδιο σεβασμό που αντιμετωπίζονται τα παραπάνω ποτά, αν και όσοι στοιχειωδώς έχουν ασχοληθεί, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η παραγωγή της, είναι εξίσου απαιτητική και το τελικό προϊόν πολύπλοκο σε γεύση αλλά και αρώματα. «Γι αυτό και οργανώσαμε ένα ζυθοποιείο, με άριστο εξοπλισμό, το οποίο αισιοδοξούμε να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης στην περιοχή, όπου ταλαντούχοι μικροί και μεγάλοι ζυθοποιοί με ψαγμένες συνταγές, και πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας θα μπορούν παράγουν νόστιμες μπύρες με ιδιαίτερο οργανοληπτικό χαρακτήρα για ένα κοινό που αναζητά μια ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία» καταλήγει ο κ. Πέτρου.

Τι σημαίνει για τη Λάρισα να έχει τη δική της ζυθοποιία;
Γενικότερα οι μικροζυθοποιίες και οι μπυραρίες παραγωγής ζύθου (brew pubs), άρα και η Ζυθοποιία Πηνειού, προσφέρουν την δυνατότητα πειραματισμού και παραγωγής μπύρας ανώτερης ποιότητας με μοναδικό οργανοληπτικό χαρακτήρα. Προσφέρουν επίσης την δυνατότητα επετειακών και μοναδικών παραγωγών ζύθου και ζυθογνωσίας, ενισχύοντας σημαντικά την κοινωνικότητα γύρω από τον ζύθο. Όλα τα παραπάνω μπορούν να μετασχηματιστούν σε μια πολιτισμική ανάπτυξη.

Μην ξεχνάμε επίσης πως πρόκειται για μια σημαντική επένδυση στην περιοχή, προσφέροντας άμεσα 6-7 θέσεις εργασίας και εκατοντάδες χιλιάδες τζίρο σε τοπικούς προμηθευτές, μόνο για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, ενισχύοντας σημαντικά την τοπική ανάπτυξη. Επίσης πιστεύω ότι πολύ άμεσα θα αποτελέσει ένα σημαντικό στοιχείο για την αναγνωσιμότητα της πόλης μας (όπως κατ' αντιστοιχία άλλες γνωστές επιχειρήσεις της περιοχής π.χ. γαλακτοβιομηχανίες, τυροκομεία, οινοποιεία κλπ), ενώ θα αποτελεί και ένα ιδανικό μέρος για την εκπαίδευση των επαγγελματιών του χώρου.

Ως αρχή, παράγεται ένας τύπος Μπύρας τύπου Pilsner σε μπουκάλι 330 ml και βαρέλι (Key-keg) των 20 λίτρων. Πρόκειται για μια γευστικότατη, φρέσκια, απαστερίωτη μπύρα που παράγεται με άριστες πρώτες ύλες, με πλούσιο αφρό, βυνώδη γεύση, βοτανικά και πικάντικα αρώματα και ελαφρώς πικρή επίγευση –μιας και χρησιμοποιούμαι τσέχικους λυκίσκους - η οποία ωριμάζει 35-37 μέρες. Συνδυάζεται ιδανικά με ψαρικά, σαλάτες, κοτόπουλο, αλλά και ψητά κρέατα. Αυτές τις μέρες ετοιμάζεται και η δεύτερη Lola τύπου Belgian Ale, με Χάλκινο χρώμα, πλούσιο και πυκνό αφρό, αρώματα και γεύσεις ψωμιού και μπισκότου, καθώς και η πικάντικη επίγευση, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της με αλκοόλ 5,5%. Μια τυπική και ευκολόπιοτης Βέλγικη ale που θα συνοδεύσει αριστα το φαγητό, ενώ μετά το καλοκαίρι αναμένεται να κυκλοφορήσει και η τρίτη τύπου IPA.

source
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!