Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία του βρασμού, τότε το γλεύκος μεταφέρεται στο επόμενο στάδιο βασικός σκοπός του οποίου είναι η απομάκρυνση των στερεών που έχουν δημιουργηθεί κατά το βρασμό. Το στερεό αυτό ονομάζεται hot trub. Υπάρχουν 3 διαφορετικές τεχνικές απομάκρυνσης του hot trub με μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα η καθεμία. Αυτές είναι:

1. Whirlpool
2. Coolship
​3. Διαχωρηστής

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΌΣ HOT TRUB
Το hot trub (η λέξη trub σημαίνει στα γερμανικά "θολός") σχηματίζεται κατά το βρασμό του γλεύκους και πρέπει να απομακρυνθεί γιατί επιδρά αρνητικά στην ποιότητα της μπύρας. Η δημιουργία του hot trub εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η διάρκεια του βρασμού, πόσο έντονος είναι ο βρασμός, το πρόγραμμα σακχαροποίησης, η ποιότητα της βύνης (ποσοστό πρωτεϊνών, modification κλπ), η σύσταση του αλέσματος, ο λυκίσκος (είδη, ποσότητα κλπ), ο χρόνος παραμονής, η θερμοκρασία που ψύχεται το γλεύκος κ.α. Επίσης αναφέρεται και ως break.

Το hot trub αποτελείται κυρίως από πρωτεϊνες (από την καθίζηση των πρωτεϊνών κατά το βρασμό). Υπήρχε η άποψη ότι το Hot trub περιέχει και τα σύμπλοκα πρωτεϊνών-πολυφαινολών που σχηματίζονται κατά το βρασμό αλλά αυτά τα σύμπλοκα τα οποία στηρίζονται σε δεσμούς υδρογόνου δεν είναι σταθερά σε υψηλές θερμοκρασίες των 100οC. Αρχίζουν να σταθεροποιούνται σε θερμοκρασίες κάτω των 80οC και για αυτό το λόγο βρίσκονται στο cold trub αλλά αποτελεί μόνο το 2.5% του στερεού. Πολύ συχνά, αρκετοί ζυθοποιοί το hot trub το επιστρέφουν στο lauter tun ώστε να ανακτήσουν το γλεύκος που περιέχει και το στερεό να απομακρυνθεί μαζί με τα βυνοϋπολείμματα αφού περιέχει μεγάλο ποσοστό πρωτεϊνών. Ένας επιπλέον λόγος που το ανακτούν είναι ότι αυξάνει το BOD και τα SS των αποβλήτων αν αυτό καταλήξει στον υπόνομο.

Γιατί όμως πρέπει να απομακρύνουμε το hot break από το γλεύκος;
Γιατί γίνεται καλύτερη ζύμωση, αυξάνεται η σταθερότητα της μπύρας και μειώνονται οι πιθανότητες να εμφανίσει haze η μπύρα. Βελτιώνει τη γεύση, βελτιώνει την ικανότητα και απόδοση της φίλτρανσης και μειώνεται το χρώμα (το hot trub σκουραίνει την μπύρα). Τέλος βελτιώνει και το ρυθμό πτώσης του pH. Η ποσότητα που σχηματίζεται είναι 6000-8000 mg/l, δηλαδή 600-800 g/HL γλεύκους και το μέγεθος των μεγάλων σωματιδίων κυμαίνεται από 30-80μm. Ακολουθεί μια μικρή ανάλυση των τρόπων επεξεργασίας του γλεύκους.

COOLSHIP
Το σύστημα αυτό χρησιμοποιούνταν τις προηγούμενες δεκαετίες. Είναι ορθογωνική δεξαμενή ανοικτή στο άνω μέρος και επίπεδη. Το ύψος του γλεύκους είναι 15-20cm. Το γλεύκος αφήνεται για 30 λεπτά έως και 2 ώρες. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι ψύχεται γρήγορα λόγω της μεγάλης επιφάνειας και δημιουργεί καλή καθίζηση. Μειονεκτεί στο γεγονός ότι είναι ευάλωτο στο χώρο οπότε υπάρχει ο κίνδυνος μικροβιακής επιμόλυνσης και καταλαμβάνει μεγάλο χώρο.


WHIRLPOOL
Είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη μέθοδος επεξεργασίας του γλεύκους αυτή τη στιγμή. Η ιδιαιτερότητα σε αυτή τη μέθοδο είναι ότι το γλεύκος εισάγεται στη δεξαμενή whirlpool φυγοκεντρικά και με συγκεκριμένη ταχύτητα ώστε να δημιουργήσει μια περιδίνηση αποτέλεσμα της οποίας είναι ότι στερεό έχει προκύψει από το βρασμό (συσσωματώματα πρωτεϊνών-πολυφαινολών, προσθήκη λυκίσκου, στερεά που έχουν διαφύγει από την διήθηση) να συγκεντρωθεί σοτ κέντρο της δεξαμενής. Τότε, όταν ολοκληρωθεί η μεταφορά όλου του γλεύκους, ηρεμεί για 20-30 λεπτά ώστε να καθιζάνουν όλα τα στερεά και στη συνέχεια το καθαρό γλεύκος απομακρύνεται από την άκρη της δεξαμενής για να μεταφερθεί στο επόμενο στάδιο. Μεγάλη προσοχή στην ταχύτητα μεταφοράς του γλεύκους που πρέπει να είναι 3-3,5 m/s. Η δεξαμενή αυτή έχει μια μικρή κλίση 1% προς την έξοδο και η αναλογία ύψους γλεύκους: διάμετρο ποικίλει αλλά πλέον προτιμάται η αναλογία 3:1.
Μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι η ανάπαυση για αρκετό χρόνο σε υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα τη δημιουργία DMS ενώ πλεονεκτεί στο γεγονός ότι έχει χαμηλό κόστος (και λειτουργικό κόστος σε σχέση με τον seperetor) και επιτυγχάνεται καλή καθίζηση.

SEPARATOR
Αυτή η μέθοδος είναι αρκετά δαπανηρή αλλά έχει αρκετά πλεονεκτήματα καθώς βελτιώνει την γεύση της μπύρας, την σταθερότητα του αφρού, βοηθά στην καλύτερη ζύμωση, παρεμποδίζεται η πρόσληψη οξυγόνου κλπ.

source
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!