Για ένα απο τα τελευταία άρθρα της χρονιάς σας άφησα τους, όχι και τόσο, ''καινούργιους'' τελικά, πολυμήχανους ζυθοποιούς απο την Πάτρα που το περασμένο τρίμηνο πρωταγωνίστησαν με την πληθώρα των πραγματικά εξαιρετικών μπύρων τους. Για να διαβάσουμε όμως παρακάτω τι μας είπαν...

1. Καλημέρα παιδιά! Πείτε μας λίγα λόγια για σας. Συστηθειτε μας και πείτε μας ποια η σχέση σας με την μπύρα και πως προέκυψε αυτό το εγχείρημα; 
Καλημέρα! 
Σε μια εβδομάδα κλείνουμε 10 χρόνια οικοζυθοποιοί! Έτσι ξεκινήσαμε, φοιτητές τότε, το 2009. Έπειτα, ιδρυτικά μέλη στον ΣΜΑΖΕ, μαζί με την πρώτη γενιά οικοζυθοποιών. Tώρα, μαζί με αρκετούς από εκείνη την παλιοπαρέα, κάνουμε όλοι τις πρώτες προσωπικές προσπάθειες στην επαγγελματική ζυθοποίηση. Η οικονομική κρίση και η ανεργία μας ανάγκασε να το αποφασίσουμε. Δεν είναι εύκολη απόφαση με πολύ περιορισμένο κεφάλαιο να κάνεις μια πολύ μικρή μεταποιητική μονάδα σε χώρα υπο οικονομική κρίση. Το ρίσκο ήταν και είναι πολύ μεγάλο και το εύρος εργασιών τεράστιο. Από βαψίματα και στοκαρίσματα, μέχρι ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες και εγκατάσταση εξοπλισμού. Εξοπλισμού με Κινεζικα manual! Βοήθησαν οι σπουδές μας (μηχανικοί) και οι φίλοι μας πάρα πολύ. Ειδικά χωρις την βοήθεια των φίλων μας δεν θα είχαμε τελειώσει ποτέ! Άλλοι φίλοι βοηθώντας χειρονακτικά, άλλοι υπογράφοντας μελέτες, άλλοι απλά πίνοντας μπύρα!

2. Πώς εμπνευστηκατε το όνομα σας, ποιες ήταν οι επιρροές σας; 
Το όνομα το εμπνευστήκαμε από μια αρχαία τελετή, τα Ελευσίνια μυστήρια. Στην κορύφωση της τελετής κατανάλωναν έναν ποτό με ψυχοτρόπες ιδιότητες, τον Κυκεώνα. Ποτό που περιείχε κριθάρι, αλκοόλ, κατσικίσιο τυρί και με βάση τις τελευταίες μελέτης μανιτάρια που περιείχαν ψυχοτρόπες ουσίες. Η μπύρα περιέχει άμεσα ή έμμεσα σχεδόν όλα αυτά τα συστατικά. Κριθάρι σαν βάση, αλκοόλ από την ζύμωση των σακχάρων του κριθαριού, γαλακτικό οξύ από την ζύμωση με γαλακτικά βακτήρια. Ακόμα δεν έχει επιτραπεί δυστυχώς η χρήση μανιταριών με ψυχοτρόπες ιδιότητες. Το όνομα είναι το ρήμα "ΚΥΚΑΩ" που μεταφράζεται σε ανακατεύω, διαταράσσω ή φτιάχνω μείγμα.

3. Μας βομβαρδισατε με 8 μπύρες! Πείτε μας για αυτό το εντυπωσιακό μπασιμο; 
8 μπύρες? Σε περίπου έναν μήνα οι 8 γίνονται 14 και δεν θα σταματήσουμε εκεί! Η μεγάλη εμπειρία στην οικοζυθοποίηση επιτρέπει σε οποιονδήποτε ασχοληθεί λίγο παραπάνω με αυτό το χόμπι να φτιάξει ένα μεγάλο εύρος ειδών μπύρας. Αυτό κάνουν όλοι οι μικροζυθοποιοί, δεν κολλάνε με ένα στυλ. Δοκιμάζουν τα πάντα και μετά από λίγα χρόνια, αρκετό διάβασα και πολλές αποτυχημένες προσπάθειες φτάνουν σε ένα επίπεδο που τα βασικά στυλ είναι εύκολο να τα υλοποιήσεις.

4. Είστε ευχαριστημένοι από τις εγκαταστάσεις σας; Σκοπεύετε να κάνετε συνεργασίες εκεί στο μέλλον; 
Δεν είμαστε μόνο ευχαριστημένοι, είμαστε δεμένοι με τις εγκαταστάσεις. Επειδή τις διαμορφώσουμε κυριολεκτικά με τα χέρια μας λόγω του περιορισμένου κεφαλαίου έχουμε ξεχωριστή σχέση! Σίγουρα όμως δεν είναι οι πιο όμορφες εγκαταστάσεις, αλλά δεν κολλάμε σε θέματα όπως η εμφάνιση. Σκοπεύουμε να κάνουμε άμεσα συνεργασίες με διάφορους φίλους και γνωστούς, επαγγελματίες ή μη, κάτι που είναι στο αίμα κάθε οικοζυθοποιού. Επιπλόεν, θα γίνει και η υλοποίηση της νικήτριας μπύρας του διαγωνισμού ζυθοποίησης Brew Challenge 2018 American IPA, που συνδιοργανώθηκε από ένα μικροζυθοποιείο, μια ομάδα gypsy και ένα μαγαζί με πρώτες ύλες ζυθοποίησης.

5. Θα συνεχιστεί η ποικιλία με επετειακές μπύρες ή θα κινηθείτε στο ίδιο στυλ των βασικών σας ετικετών; 
Οι Αμερικάνικες ετικέτες που βγήκαν αρχικά είναι μόνιμες ετικέτες μας και οι υπόλοιπες είναι εποχιακές.

6. Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; 
Άμεσα οι funky και ξυνές μπύρες και μόλις έχουμε ικανοποιητικά έσοδα ένα ξεχωριστκό barrel room και ίσως ένα πολύ μικρό tap room στο ζυθοποιείο.

7. Κλείνοντας, βλέπετε το σκηνικό στην Ελλάδα να αλλάζει κατά την γνώμη σας και γιατί ο καταναλωτής θα θέλατε να δοκιμάσει τις μπύρες kykao?
Το σκηνικό στην Ελλάδα θα αλλάξει καθώς αρκετοί οικοζυθοποιοί, με την βοήθεια όλων μας, θα γίνουν επαγγελματίες. Στην Ελλάδα υπάρχει ποικιλία ετικετών αλλά μετρημένες στα δάχτυλα είναι οι ετικέτες που αξίζουν πραγματικά. Όσο ο κλάδος κυριαρχούνταν από επιχειρηματίες με μοναδικό γνώμονα το κέρδος αυτό δεν θα άλλαζε. Φαίνεται όμως πως άμεσα θα μπουν στον χώρο αρκετοί οικοζυθοποιοί που αγαπάνε την μπύρα και σέβονται τον καταναλωτή. Αυτό από μόνο του θα φέρει δραματική αύξηση στην ποιότητα των επιλογών που θα υπάρχουν. Όπως πρωτοδοκιμάσαμε και εμείς το 2010 τις μπύρες της Brewdog και τα επόμενα χρόνια τις παραδοσιακές Βέλγικες Saison και τελικά ερωτευτήκαμε τις ξυνές μπύρες του Βελγίου, μια δοκιμή φτάνει. Είναι τόση η δύναμη που έχει η καλή μπύρα που δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω, μόνο μια δοκιμή. Δοκιμάστε το διαφορετικό. Είναι ακόμα στην αρχή αλλά φαίνεται ξεκάθαρα πως έρχεται και στην Ελλάδα η επανάσταση της Craft μπύρας!
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!