Η 4η Αυγούστου έχει καθιερωθεί ως η «Παγκόσμια Ημέρα Μπύρας» και γιορτάζεται σε μπυραρίες, μπαρ, παμπ αλλά και σπίτια, σε όλο τον κόσμο. Είναι η ημέρα που όσοι αγαπούν τη μπύρα, μπορούν να σηκώσουν το ποτήρι (ή το μπουκάλι) τους και να πιουν στην υγειά των ζυθοποιών, απολαμβάνοντας την παγωμένη γεύση της.

Έτσι κάθε χρόνο την πρώτη Παρασκευή του Αυγούστου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μπύρας (International Beer Day) που ξεκίνησε ως τοπική γιορτή στη Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνιας, αλλά από το 2007 άρχισε να διεθνοποιείται με ραγδαίους ρυθμούς. 

Η γιορτή έχει τρεις διακηρυγμένους στόχους:
  • Να φέρει μαζί τους φίλους για μια μπύρα.
  • Να τιμήσει τους παραγωγούς μπύρας σε όλο τον κόσμο και τους διαμεσολαβητές της με τους καταναλωτές (μαγαζάτορες, σερβιτόρους κλπ).
  • Να ενώσει τον κόσμο κάτω από τη σημαία της μπύρας.
Από που βγαίνει όμως η λέξη «μπύρα»:
Η λέξη μπύρα προέρχεται πιθανότατα από την ιταλική λέξη birra, η οποία με τη σειρά της προέρχεται από τη λατινική -biber (ελλ. ποτό), που συνδέεται και με το λατινικό ρήμα -bibere (ελλ. πίνω). Η ελληνική λέξη ζύθος απαντάται επίσης σε αρχαίους γεωγράφους περιηγητές, όπως ο Διόδωρος και ο Στράβων, δηλώνοντας βασικά το ποτό από κριθάρι, κυρίως των Αιγυπτίων. Η λέξη ζύθος σχετίζεται με το ρήμα -ζέω (δηλαδή βράζω).

Ποιος λαός είναι όμως αυτός που πραγματικά καταναλώνει τη μεγαλύτερη ποσότητα μπύρας μέσα στο χρόνο; Το γράφημα του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων έχει την απάντηση.

Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!