Το Menalon Trail, η Menalon Beer και ο πεζοπορικός τουρισμός ως μοχλός ανάπτυξης στην Πελοπόννησο
Μαζί με την παραγγελία, κατέφτασε στο τραπέζι και μια κρύα μπύρα. Στην ετικέτα, «φιγουράρουν» 9 από τα ορεινά παραδοσιακά χωριά της Γορτυνίας που όλοι γνωρίζουμε ως χειμερινούς προορισμούς: Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Ζυγοβίστι, Ελάτη, Βυτίνα, Νυμφασία, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο, Λαγκάδια. Τα χωριά όμως αυτά δεν είναι πια μόνο αυτό. Είναι οι εννιά «σταθμοί» του 1ου διεθνώς πιστοποιημένου μονοπατιού στην Ελλάδα, του μονοπατιού του Μαινάλου, ή αλλιώς, παγκοσμίως πλέον γνωστό στους πεζοπορικούς «κύκλους» ως Menalon Trail.

Το Menalon Trail καλύπτει 75 χιλιόμετρα μέσα στην αρκαδική φύση, συναντά εννιά παραδοσιακά χωριά, αρχαιολογικούς χώρους, μοναστήρια και σημεία ενδιαφέροντος για όλη την οικογένεια. Η μοναδικότητά του έγκειται στο ότι συνδυάζει τη φύση και τα ανθρώπινα επιτεύγματα, έχει ιστορική σημασία και ότι η φύση του βουνού είναι ήπια, σε τέτοιο βαθμό που το μονοπάτι μπορεί να παραμείνει ανοιχτό 10-11 μήνες το χρόνο -το τμήμα Δημητσάνα-Στεμνίτσα δε, και 12 μήνες το χρόνο. 

Η διεθνής πιστοποίηση, η δημιουργία ιστοσελίδας, ενός ποιοτικού χάρτη και μιας Android εφαρμογής έφεραν σύντομα αποτελέσματα στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και το Menalon Trail τοποθέτησε την Πελοπόννησο στο χάρτη των πεζοπορικών διαδρομών του κόσμου: επέκτεινε την τουριστική περίοδο σε βαθμό που πλέον οι ξενοδόχοι υποστηρίζουν ότι η πληρότητά τους «απλώνεται» όλη τη χρονιά, έφερε στην περιοχή ποιοτικό και βιώσιμο τουρισμό, και σήμερα, στα μονοπάτια που περπατούσαν κάποτε οι βοσκοί, οι έμποροι και τα παιδιά για να πάνε σχολείο, περπατούν Ολλανδοί, Γάλλοι, Βέλγοι, Γερμανοί και ξένοι από κάθε μεριά του πλανήτη, είτε έμπειροι πεζοπόροι, είτε απλώς φυσιολάτρες που επιθυμούν να ζήσουν μια πεζοπορική εμπειρία με τους φίλους και την οικογένειά τους.

Οι Συνοδοί Βουνού και η Μπύρα
Η επιτυχημένη αυτή πορεία δημιούργησε δύο νέες ανάγκες. Η απάντηση στην πρώτη είναι η ίδρυση Σχολής Συνοδών Βουνού (Δημόσιο ΙΕΚ) στη Στεμνίτσα, η οποία του χρόνου, θα τροφοδοτήσει τον πεζοπορικό τουρισμό της χώρας με 15 νέους, που θα είναι πλέον οι πρώτοι πιστοποιημένοι συνοδοί βουνού στην Ελλάδα. 

Παράλληλα, η αύξηση των ξένων πεζοπόρων επέφερε και αύξηση της … κατανάλωσης μπύρας! Έτσι, σε συνεργασία με το ζυθοποιό Αλέξανδρο Κουμάντο και με το σπόρο που κράτησε ένας «παππούς» 90 χρονών που εργαζόταν στο Τριανταφυλλίδειο Κτήμα στη Βυτίνα, το οποίο επιδιδόταν στην καλλιέργεια λυκίσκου και την παραγωγή κριθαριού στο Μεσοπόλεμο, σήμερα η ΚοινΣΕπ Μαίναλον έχει λανσάρει τη Menalon Beer. Η μπύρα διανέμεται στις ταβέρνες και τα καφενεία στα χωριά του Μαινάλου και σε επιλεγμένα εστιατόρια και ταβέρνες στην Αθήνα, με …αρκαδικές καταβολές!

Αν ψηθήκατε αρκετά, μέχρι τις 3 Ιουνίου που διαρκεί η leading quality trails week, θα βρείτε προσφορές διαμονής στα χωριά του Μαινάλου. Για περισσότερες πληροφορίες, για να προμηθευτείτε το χάρτη ή να κατεβάσετε την εφαρμογή για το μονοπάτι του Μαινάλου, επισκεφτείτε menalontrail.eu. Για πεζοπορία στο Μαίναλο με παιδιά, επισκεφτείτε τη σελίδα.

source
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!